The Malaysia Post

Dalam perbicaraan Zahid Hamidi, saksi berkata wang yang dibayar kepada anak saudara Dr Mahathir melalui UKSB, percaya ia untuk dana politik

Nama bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan parti pemerintah Bersatu dihadapkan ke mahkamah hari ini semasa perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung pemberian kontrak sistem visa asing (VLN).

Ahli parlimen Langkawi itu

yang pernah menjadi pengerusi Bersatu, dicadangkan sebagai penerima tidak langsung sumbangan kewangan yang diberikan oleh Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), sebuah syarikat tempatan yang terlibat dalam pemberian kontrak VLN.

Di bawah soal siasat daripada pihak pembelaan, pengurus pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa Dr Mahathir menerima RM2.6 juta untuk tujuan pembiayaan politik melalui anak saudaranya, Tan Sri Rahmat Abu Bakar.

Tan mengesahkan catatan yang dibuatnya dalam lejar yang dimilikinya untuk tujuan simpan kira mengenai pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Ahmad Zahid sendiri ketika disoal balas oleh peguam bela Datuk Ahmad Zaidi Zainal.

Tan merujuk Rahmat sebagai “Kedahan” dalam lejarnya, yang ditunjukkan kepada mahkamah hari ini.

Ahmad Zaidi: Kita mulakan dengan nama Kedahan, siapa dia?

Tan: Dia ialah Tan Sri Rahmat. Anak saudara kepada Tun Dr Mahathir.

Ahmad Zaidi: RM2.6 juta dibuat kepada Tan Sri Rahmat?

Tan: Ya, betul.

Ahmad Zaidi: Kenapa RM2.6 juta dibayar kepada Tan Sri Rahmat?

Tan: Untuk Dr Mahathir dan Bersatu. Saya percaya ia adalah untuk dana politik.

Dr Mahathir berkhidmat sebagai pengerusi Bersatu sejak penubuhan parti itu pada 2016 hingga Februari 2020.

Di bawah pemeriksaan balas, saksi pendakwaan ke-17 itu turut mengesahkan pembayaran – dalam dua peringkat berjumlah RM1.3 juta setiap satu – dibuat selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 pada Ogos dan September 2018 masing-masing.

Pada masa itu, Dr Mahathir adalah perdana menteri di bawah pentadbiran Pakatan Harapan.

Selain Dr Mahathir, Tan turut disoal pihak pembelaan berhubung pembiayaan politik yang dikatakan diberikan kepada Ahli Parlimen Pagoh dan bekas menteri dalam negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2018, berjumlah RM1.3 juta berhubung VLN.

Tan memberitahu mahkamah hari ini bahawa RM1.3 juta telah diserahkan kepada pengarah urusan SHH Resources Bhd Datuk Teo Wee Cheng, yang didakwa oleh bekas itu sebagai rakan rapat Muhyiddin.

Semasa disoal siasat, Tan turut mengesahkan bahawa beliau adalah pengarah di SHH Resources yang berpangkalan di Pagoh.

Ahmad Zaidi: Jadi pagi ini anda telah menetapkan bahawa Tun Dr Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin telah menerima dana politik?

Tan: Ya.

Ahmad Zaidi: Datuk Seri Zahid juga menerima dana politik, adakah anda melihat Tun Dr Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin duduk di sebelah tertuduh di kandang tertuduh?

Tan: Tidak.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima

suapan berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Ahmad Zahid didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan sebagai menteri dalam negeri yang memperoleh wang tunai S$1.15 juta, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama untuk dirinya berhubung dengan kerja rasminya.

Baca Lagi | Dalam perbicaraan Zahid Hamidi, saksi berkata wang yang dibayar kepada anak saudara Dr Mahathir melalui UKSB, percaya ia untuk dana politik

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Yazid Mustafa bersambung esok.

Read Previous

Musk menafikan hubungan ‘romantik’ dengan isteri pengasas bersama Google, Brin

Read Next

Sebulan kemudian, ‘Mat Kilau’ memperoleh RM90 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.