The Malaysia Post

Sebulan kemudian, ‘Mat Kilau’ memperoleh RM90 juta

Filem biografi epik Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan (Mat Kilau: The Rise of a Warrior), yang mencipta fenomena luar biasa, telah meraih RM90 juta jualan tiket selepas 33 hari tayangan di seluruh negara, Singapura dan Brunei.

Pengarahnya, Mohd Syamsul Mohd Yusof atau lebih dikenali sebagai Syamsul Yusof berkata, filem itu menjadi filem dengan kutipan tertinggi di Malaysia dalam kategori tempatan dan antarabangsa selepas Munafik 2 dan Avengers: End Game.

“Air mata kesyukuran…tiada kata selain Alhamdulillah (syukur kepada Allah). Saya dan seluruh pasukan sangat terharu. Terima kasih kepada penonton kerana terus mempercayai karya ini dan semua filem saya sebelum ini. Dari filem pertama hingga sekarang. Insya Allah (Insya-Allah), semoga ia terus memberi inspirasi kepada saya untuk filem-filem akan datang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pengarah Terbaik Festival Filem Asia

Pasifik ke-57 itu juga berkata, filem Mat Kilau turut menjadi filem nombor satu dalam carta box office mingguan negara selama lima minggu berturut-turut sekali gus mengatasi filem-filem besar Hollywood.

“Sudah beberapa kali dibuktikan, karya filem Melayu masih boleh berdiri sendiri. Ini adalah harapan baharu kepada pawagam tempatan dan semua dalam industri perfileman tanah air. Ayuh semua pembikin filem, mari bersatu supaya kita sama-sama memajukan Malaysia. industri perfileman,” katanya.

Sejak mula ditayangkan pada 23 Jun lalu, filem yang diilhamkan oleh sejarah tulen Malaysia itu berjaya menjadi antara perbualan utama di media sosial selain membangkitkan semangat patriotisme dengan ramai orang berpakaian Melayu apabila mereka datang ke pawagam untuk menontonnya.

Baca Lagi | Sebulan kemudian, ‘Mat Kilau’ memperoleh RM90 juta

Filem yang menelan belanja RM8 juta itu dibarisi ramai pelakon hebat antaranya Datuk Adi Putra, Beto Kusyairy, Fattah Amin, Wan Hanafi Su, Datuk Jalaluddin Hassan, Datuk Rahim Razali, Mubarak Majid, Shaharuddin Thamby, Namron, A. Galak, Ellie Suriaty, Khir Rahman dan Yayan Ruhian, pelakon Indonesia yang telah mencipta nama di Hollywood. — Bernama

Read Previous

Dalam perbicaraan Zahid Hamidi, saksi berkata wang yang dibayar kepada anak saudara Dr Mahathir melalui UKSB, percaya ia untuk dana politik

Read Next

Peguam baharu Najib mohon penangguhan rayuan akhir SRC; Hisyam Teh untuk mengetuai pertahanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.