The Malaysia Post

Peguam baharu Najib mohon penangguhan rayuan akhir SRC; Hisyam Teh untuk mengetuai pertahanan

Peguam baharu bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bagi kes SRCnya hari ini memaklumkan Mahkamah Persekutuan bahawa mereka akan memohon penangguhan perbicaraan rayuan terakhirnya pada 15 Ogos terhadap sabitannya berhubung penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd, sejak mereka baru dilantik.

Dalam surat kepada Mahkamah Persekutuan yang dilihat dan disahkan oleh Malay Mail, firma guaman Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners mengesahkan ia telah dilantik sebagai peguam baharu Najib untuk kes SRC, dan firma guaman Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah Shafee & Co tidak akan lagi mewakili Najib dalam kes ini.

Surat itu berkata Hisyam Teh Poh Teik daripada firma guaman Hisyam Teh sebaliknya akan menjadi peguam bela utama Najib bagi kes SRC, manakala Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Rakan kongsi Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam akan menjadi peguam cara baharunya.

Dalam surat sama yang ditulis oleh Liew, beliau meminta Mahkamah Persekutuan untuk pengurusan kes segera pada atau sebelum 29 Julai, berikutan pertukaran pasukan pembelaan Najib dalam kes SRC.

Liew juga memberitahu Mahkamah Persekutuan bahawa Najib telah mengarahkan peguam pembela baharunya dalam kes SRC untuk meminta penangguhan pendengaran rayuan terakhir SRC, yang dijadualkan bermula dalam masa beberapa minggu.

“Pada Sebutan atau Persidangan Pengurusan Kes, kami diarahkan untuk: a. Menarik balik Rayuan yang belum selesai terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan Perayu untuk penerimaan ad-hoc Jonathan Laidlaw QC.

“b. Mengucapkan kepada Mahkamah Yang Mulia berkenaan dengan penangguhan Notis Usul yang difailkan pada 07.06.2022 dan rayuan utama ditetapkan untuk pendengaran pada 15.08.2022 hingga 26.08.2022, atas dasar bahawa pasukan baharu sepenuhnya telah mengambil alih pengendalian perkara di atas. perkara

“Kami dengan tulus ikhlas memohon maaf kepada Mahkamah Yang Berhormat atas segala kesulitan yang disebabkan oleh permintaan ini,” kata Liew kepada Mahkamah Persekutuan.

Selepas didapati bersalah di Mahkamah Tinggi pada Julai 2020

dan kalah dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada Disember 2021, Najib pada 8 Disember 2021 memfailkan rayuan terakhirnya dalam kes SRC di Mahkamah Persekutuan.

Baca Lagi | Peguam baharu Najib mohon penangguhan rayuan akhir SRC; Hisyam Teh untuk mengetuai pertahanan

Mahkamah Persekutuan pada 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa ia akan mendengar rayuan SRCnya selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Read Previous

Sebulan kemudian, ‘Mat Kilau’ memperoleh RM90 juta

Read Next

Laporan: Pendakwa raya Tokyo menyerbu rumah bekas ahli lembaga Olimpik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.