The Malaysia Post

Laporan: Pendakwa raya Tokyo menyerbu rumah bekas ahli lembaga Olimpik

Tokyo Olympic 2020

Credits: yimg

Pendakwa raya Tokyo menyerbu rumah bekas ahli lembaga Olimpik Tokyo 2020 Haruyuki Takahashi pada hari Selasa berhubung pembayaran yang disyaki tidak sesuai dibuat kepadanya oleh peruncit saman Aoki Holdings Inc, lapor Kyodo pada Selasa.

Pendakwa raya juga telah menyerbu pejabat gergasi pengiklanan Dentsu Group Inc, lapor Kyodo. Takahashi ialah bekas eksekutif firma itu, yang tidak serta-merta tersedia untuk mengulas. Reuters tidak dapat menghubungi Takahashi.

Siasatan sedang melihat

sama ada pembayaran 45 juta yen (RM1.4 juta) antara 2017 dan 2021 kepada syarikat yang dikendalikan Takahashi melanggar undang-undang yang melarang penjawat awam mengambil wang berhubung dengan jawatan mereka, lapor media tempatan.

Baca Lagi | Laporan: Pendakwa raya Tokyo menyerbu rumah bekas ahli lembaga Olimpik

Ahli lembaga jawatankuasa penganjur dianggap separa penjawat awam. Aoki menjadi “penyokong rasmi” untuk Sukan Tokyo, menyediakan pakaian seragam pengadil dan menjual sut sukan lambang Olimpik. — Reuters

Read Previous

Peguam baharu Najib mohon penangguhan rayuan akhir SRC; Hisyam Teh untuk mengetuai pertahanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here