The Malaysia Post

Pengundi Gombak menuntut Azmin Ali atas peranan ‘Sheraton Move’

Pengundi Gombak menuntut Azmin Ali atas peranan 'Sheraton Move'

Sebanyak 10 pengundi Gombak telah berkumpul untuk mengajukan tuntutan terhadap MP mereka, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali atas tuduhan berperanannya dalam rancangan “Sheraton Move” yang menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) runtuh pada bulan Februari.

Dalam tuntutan undang-undang mereka, 10 pengundi Gombak mendakwa Azmin telah membuat pernyataan palsu dan diduga menipu mereka ketika berkempen pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) untuk memperoleh suara mereka, dan bahawa dia kemudiannya melanggar kewajiban dan kewajiban fidusiari terhadap mereka setelah mereka mempercayakannya untuk menjadi wakil rakyat mereka.

Ketika dihubungi, peguam Yohendra Nadarajan mengesahkan bahawa 10 pengundi Gombak telah mengemukakan tuntutan itu pada Jumaat lalu di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur.

Baca Lagi | Anwar mendesak PMD untuk member penjelasan peruntukan RM11b termasuk RM108 juta untuk pelantikan politik

10 pengundi Gombak yang mengemukakan tuntutan itu ialah Affandy Abd Raof Faiz, Balasuntharam Balakrishnan, Fatimah Begum Abu Bakar, Koo Kim Seng, Mazidah Mohd Noor, Md Yusof Ismail, Muhammad Safwan Md Anuar, Prasath Ramasamy, Ramaksihnan Suppan dan Subasini Muniady.

Menurut pernyataan tuntutan mereka, pengundi Gombak meminta berbagai perintah pengadilan, termasuk perisytiharan bahawa Azmin sebagai ahli parlimen memiliki kewajipan fidusiari atau merupakan pemegang amanah kerana hubungannya dengan pengundi Gombak, serta pernyataan bahawa dia telah melanggarnya perwakilan kepada pengundi Gombak dan bahawa dia telah melanggar kewajiban dan kewajipan fidusia kepada 10 pengundi.

Mereka juga menuntut pengisytiharan mahkamah bahawa Azmin telah melakukan penipuan terhadap 10 pemilih tersebut, dan bahawa Azmin telah melanggar sumpah perlembagaannya di bawah Perkara 59 (1) Perlembagaan Persekutuan yang dibaca bersama dengan jadual keenam perlembagaan dengan melanggar perwakilan, juga untuk pampasan yang harus dibayar.

Di bawah sumpah perlembagaan, Ahli Parlimen bersumpah untuk melaksanakan tugas dengan setia dengan kemampuan yang terbaik, dan untuk memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam menceritakan peristiwa yang menyebabkan tuntutan itu, 10 pemilih menyatakan bahawa Azmin adalah pengasas bersama PKR pada tahun 1998, dan bahawa dia telah berkempen pada PRU14 untuk mendapatkan suara ketika bertanding untuk kerusi Parlimen Gombak dan kerusi DUN Bukit Antarabangsa berdasarkan mengenai keanggotaannya dalam PKR dan gabungan PH yang lebih besar yang menjadi sebahagian daripada PKR.

10 pengundi itu memberi contoh perwakilan utama Azmin dalam kempen PRU14 kerana PH menggantikan Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan persekutuan, dengan menyatakan bahawa dia telah menyatakan alasannya untuk mengadakan kempen tersebut disebabkan oleh tuduhan salah laku oleh pemimpin dari BN dan Umno dan bahawa dia telah menyatakan bahawa dia akan bersama-sama dengan PH memastikan kesalahan itu diatasi.

Perwakilan lain yang dikutip oleh 10 pengundi Gombak adalah Azmin yang menyatakan bahawa dia akan kekal sebagai anggota PKR dan PH untuk memastikan pemenuhan janji dalam manifesto PH jika membentuk kerajaan persekutuan, dan bahawa kepimpinan PH akan memimpin berdasarkan integriti dan akauntabiliti.

10 pengundi itu mengatakan bahawa perwakilan itu dibuat oleh Azmin dengan sengaja untuk mendorong mereka memberikan suara untuknya sebagai calon PKR pada PRU14, dengan menyatakan bahawa dia kemudian memenangi kedua-dua kerusi Gombak dan Bukit Antarabangsa. Para pengundi mengatakan pembaharuan yang dimulakan di bawah peraturan PH namun menjadi terhenti atau dikesan setelah Azmin diduga “mengatur atau mengambil bagian dalam perubahan pemerintahan sebagai akibat dari langkah Sheraton”, mencatat bahwa dia telah memimpin faksi anggota parlimen PKR untuk menghadiri perhimpunan 23 Februari 2020 di Hotel Sheraton di Petaling Jaya bersama-sama ahli Parlimen dari musuh politik PH, BN dan PAS.

Read Previous

Anugerah-anugerah Kelab Golf terbaik Malaysia ParGolf People’s Choice Awards 2020

Read Next

Strategi’ Anggaran Anwar meletakkan Pakatan di posisi yang sukar

2 Comments

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here