The Malaysia Post

Strategi’ Anggaran Anwar meletakkan Pakatan di posisi yang sukar

Kredibiliti ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat kejayaan besar selepas bencana Belanjawan 2021 Khamis lalu di Parlimen, kata penganalisis.

Ini berpotensi memberi kesan buruk terhadap kedudukan Anwar sebagai perdana menteri pilihan Pakatan Harapan (PH), kata mereka, sambil menunjuk ke arah yang ditujukan kepada gabungan pembangkang di media sosial.

Ramai penyokong dan simpatisan PH yang menginginkan penggubal undang-undang Pembangkang menguji majoriti Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Parlimen mengatakan mereka kesal dengan tindakan gabungan itu, dan menuduh mereka mengintai atau pengecut.


Tetapi Anwar mungkin tidak mempunyai pilihan, kata Datuk Mohamad Abu Bakar, saintis politik di Universiti Malaya.

Dengan beberapa tinjauan pendapat baru-baru ini condong ke arah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Mohamad mencadangkan bahawa menyekat Belanjawan akan serupa dengan bunuh diri politik, kerana Anwar dan Pembangkang berisiko mengasingkan pengundi yang sudah tidak percaya pada gabungannya.

Baca Lagi | Pengundi Gombak menuntut Azmin Ali atas peranan ‘Sheraton Move’

“Anwar dan PH dapat menyelamatkan kedudukan mereka dalam menghadapi cabaran ini kerana mereka menentang kemungkinan besar kerana sokongan popular terhadap Belanjawan,” katanya.

“Saya mengatakan selamat kerana mereka bertahan untuk kehilangan lebih banyak. Oleh itu, dalam beberapa cara, ini merupakan langkah taktikal yang baik di pihak mereka (Muhyiddin dan pemerintah Perikatan Nasional). Tetapi adakah saya sengaja atau tidak, saya tidak pasti.

Pada hari Khamis, Anwar mengarahkan semua penggubal undang-undang Pembangkang untuk membenarkan pembentangan Belanjawan dalam mesyuarat yang diadakan pada saat-saat terakhir, membatalkan rancangan awal untuk menjadikan Anggaran sebagai referendum pemerintahan Muhyiddin.

Dalam satu pernyataan yang menjelaskan keputusan itu, pemimpin Pembangkang mengakui bahawa tindakan itu tiba-tiba dan tidak disukai di kalangan sekutu PH tetapi menegaskan bahawa ia penting secara politik.

Mengundi, Anwar berpendapat, akan meletakkan PH dalam keadaan buruk. Dia mengatakan bahawa gesaan itu harus dibuat setelah Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan beberapa peruntukan mengejutkan, kebanyakannya untuk isi rumah miskin dan mereka yang paling rentan semasa wabak itu, dan menolaknya akan memakan kos politik.

Read Previous

Pengundi Gombak menuntut Azmin Ali atas peranan ‘Sheraton Move’

Read Next

Kemenangan Biden di Arizona, diperakui Wisconsin, semakin mengukuhkan kekalahan Trump

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.