The Malaysia Post

Anwar mendesak PMD untuk member penjelasan peruntukan RM11b termasuk RM108 juta untuk pelantikan politik

Anwar-mendesak-PMD-untuk-member-penjelasan-peruntukan-RM11b-termasuk-RM108-juta-untuk-pelantikan-politik

KUALA LUMPUR, 5 Nov — Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika hadir pada persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen hari ini. –fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempersoalkan peruntukan RM11.7 bilion untuk Jabatan Perdana Menteri (PMD) di bawah Belanjawan 2021, atau RM1 bilion lebih banyak daripada tahun ini.

Dalam perbahasan Belanjawan 2021 hari ini, Anwar bertanya mengapa PMD memerlukan begitu banyak menteri dan memperuntukkan utusan khas yang menurutnya tidak mungkin berkesan kerana perjalanan antarabangsa akan terhad sepanjang pandemi Covid-19.

Dia mengatakan bahawa sementara seluruh Kabinet memiliki berat tertinggi dengan jumlah 32 menteri, ini paling jelas kelihatan dalam PMD yang mempunyai lima menteri dan lima lagi timbalan dalam daftar gaji.

Anwar memberi penghargaan pada entri untuk anggaran PMD yang merangkumi peruntukan untuk penasihat komunikasi dan media khas, penasihat ekonomi khas, pegawai fungsi khas, dan pejabat utusan khas di Timur Tengah, China, Jepun, Korea, dan Taiwan, antara lain .

“Saya ingin bertanya apa peran Kementerian Luar Negeri ketika kita melantik [orang-orang ini] dan membebankan rakyat dan negara kerana menguruskan perbelanjaan yang tinggi.

“Tidak berbaloi untuk membayar gaji terhadap kedudukan ini yang tidak berkesan kerana Covid-19. Di manakah utusan khas ini akan pergi? Mereka semua berada di Kuala Lumpur, ” kata Anwar.

Baca Lagi | PRU15 sepatutnya berlangsung ‘semalam’ jika tidak untuk Covid-19 – Muhyiddin

Dia juga berpendapat bahawa utusan khas – yang dianggap menteri – secara efektif bertindih dengan tugas duta besar Malaysia.

Ahli Parlimen Port Dickson itu mengatakan item baris yang disebutnya di atas bertanggungjawab untuk RM482 juta untuk tahun depan.

Anwar juga membantah peruntukan RM108 juta untuk pelantikan politik, dengan mengatakan wang itu lebih diperlukan di tempat lain di negara ini seperti untuk meningkatkan kebajikan pekerja barisan depan yang bertempur dengan Covid-19.

“Saya ingin bertanya, apa kaitan antara RM181 juta ini dan penderitaan orang miskin dan pengangguran yang kini meminta pertimbangan dan perhatian daripada pemerintah,” katanya.

Anwar kemudian menekan lawannya, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, untuk menjawab persoalan ini secara peribadi.

Kemudian, Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim membalas dengan mengatakan bahawa PMD memerlukan dana untuk memulihkan kakitangan dan pelantikan yang diberhentikan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan. “Pemerintah PH, tanpa belas kasihan, memecat pekerja kontrak. Oleh itu, jika anda ingin menjadi pahlawan, anda perlu mengupah pekerja kontrak ini kembali, ” kata Shahidan.

Read Previous

Pelakon Darth Vader Dave Prowse meninggal dunia pada usia 85 tahun

Read Next

Pembentukan PN idea Azmin dan Muhyiddin – PEJUANG

2 Comments

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here