The Malaysia Post

PKR Tidak Akan Cabar Kemenangan Pagoh Muhyiddin dalam PRU15 dengan Petisyen

Kenyataan Rafizi

PKR tidak akan meneruskan dengan memfailkan petisyen pilihan raya terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengekalkan kerusi Parlimen Pagoh pada pilihan raya negara November lalu, kata timbalan presiden parti Rafizi Ramli hari ini.

Beliau berkata beliau tidak mahu membazirkan sumber parti dalam perkara itu.

“Saya tidak fikir kita akan meneruskannya, saya tidak mahu mengheret sumber parti ke dalam perkara ini.

“Saya tidak mahu persoalan mengenai Kristian dan Yahudi ini berlarutan kerana ini akan memberi lebih banyak ruang untuk meluaskan polemik kaum dan agama.

“Itulah sebabnya saya tidak banyak memberi maklum balas mengenainya,” kata Rafizi kepada pemberita selepas berucap kepada ahli PKR pada konvensyen di sini untuk persediaan menghadapi pilihan raya negeri akan datang.

Baca Lagi | Adakah Doom at Your Service adalah Kdrama yang bagus?

Baca Lagi | K-Drama Terbaik Yang Anda Akan Ketagih Sepenuhnya

Untuk Menjimatkan Sumber Parti untuk Pilihan Raya Negeri

Rafizi, yang juga menteri hal ehwal ekonomi, merujuk kepada ucapan kontroversi Muhyiddin kempen PRU15 tahun lepas yang menyindir Malaysia akan berada dalam bahaya jika Pakatan Harapan (PH) dipilih untuk berkuasa.

Dalam klip video ucapannya yang disiarkan dalam talian, Muhyiddin kedengaran berkata “sangat berbahaya” jika PH kembali ke kuasa persekutuan kerana agenda “Kristianisasi” gabungan itu dan ahlinya kononnya bekerjasama dengan orang Yahudi untuk mencapai matlamat ini. .

Rafizi berkata daripada membuat petisyen, PKR akan melantik satu pasukan untuk melihat kenyataan serupa itu dalam pilihan raya negeri akan datang bagi mengelak propaganda itu berulang.

Menjelang hari pengundian 19 November 2022, Rafizi berikrar pihaknya akan memfailkan petisyen pilihan raya terhadap Muhyiddin jika beliau dipilih semula sebagai Ahli Parlimen Pagoh atas alasan sengaja mencetuskan sentimen perkauman dengan mendakwa terdapat cubaan kumpulan Kristian yang dikaitkan dengan Pembangkang. untuk berdakwah kepada umat Islam di Malaysia.

Rafizi berkata usaha untuk membatalkan kemenangan Muhyiddin dalam pilihan raya umum ke-15 berpunca daripada pelanggaran Seksyen 4(a) Akta Kesalahan Pilihan Raya berhubung kenyataan berniat jahat yang dibuat semasa ceramah yang telah tular di media sosial.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

K-Drama Terbaik Yang Anda Akan Ketagih Sepenuhnya

Read Next

Siapakah Pembohong yang Lebih Besar, Lebih Baik, Lelaki atau Wanita?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.