The Malaysia Post

Siapakah Pembohong yang Lebih Besar, Lebih Baik, Lelaki atau Wanita?

Siapa Lebih Baik Berbohong, Lelaki atau Wanita?

Satu kajian telah mendapati bahawa lelaki bukan sahaja mendapat kedudukan lebih tinggi daripada wanita dari segi kekerapan mereka berbohong – mereka juga menganggap diri mereka pembohong yang lebih baik. Ini menurut penyelidik dari Universiti Portsmouth.

“Kami mendapati hubungan yang signifikan antara kepakaran dalam pembohongan dan jantina. Lelaki lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan menganggap diri mereka penipu pakar yang terlepas daripadanya,” kata ketua penyelidik, Dr Brianna Verigin.

“Pembohong prolifik banyak bergantung pada menjadi baik dengan kata-kata, menganyam pembohongan mereka menjadi ‘kebenaran’, jadi menjadi sukar bagi orang lain untuk membezakan perbezaannya. Mereka juga lebih baik daripada kebanyakan orang dalam menyembunyikan pembohongan dalam cerita yang nampaknya mudah dan jelas yang lebih sukar untuk orang lain ragu-ragu.”

Kajian itu diterbitkan dalam PLOS One.

Pembohong yang baik adalah ‘pembicara yang baik’
Para penyelidik menyoal 196 orang: separuh lelaki, separuh wanita. Purata umur peserta ialah 39 tahun.

Mereka ditanya beberapa soalan, termasuk:

  • Betapa pandai mereka menipu orang lain
  • Berapa banyak pembohongan yang mereka lakukan dalam 24 jam yang lalu
  • Jenis pembohongan yang mereka katakan dan kepada siapa
  • Sama ada mereka bercakap bohong secara bersemuka atau dengan cara lain

Verigin berkata mereka [para penyelidik] ingin memberi tumpuan kepada mereka yang pandai berbohong, dan cuba memahami bagaimana mereka melakukannya, dan kepada siapa, sambil menambah bahawa orang yang mahir dalam berbohong biasanya bercakap lebih banyak pembohongan daripada orang lain, terutamanya kepada keluarga, rakan-rakan. , pasangan romantik dan rakan sekerja.

“Apa yang menonjol dalam kajian kami ialah hampir separuh (40%) daripada semua pembohongan diceritakan oleh sebilangan kecil penipu. Dan orang-orang ini akan berbohong tanpa hukuman kepada mereka yang paling rapat dengan mereka,” jelas Verigin dalam laporan itu. artikel penyelidikan, pembohong pakar lebih suka berbohong secara bersemuka, daripada melalui mesej teks.

Baca Lagi | K-Drama Terbaik Yang Anda Akan Ketagih Sepenuhnya

Baca Lagi | PKR Tidak Akan Cabar Kemenangan Pagoh Muhyiddin dalam PRU15 dengan Petisyen

‘Kunci’ untuk berbohong

Salah satu strategi utama yang digunakan oleh pembohong untuk memberitahu pembohongan yang munasabah adalah untuk sentiasa dekat dengan kebenaran, dan tidak memberikan terlalu banyak maklumat. Lebih membimbangkan, semakin baik seseorang berfikir bahawa mereka berbohong, semakin banyak pembohongan yang mereka lakukan.

Di sisi lain pagar yang berbohong, mereka yang menganggap mereka tidak baik dalam berbohong melaporkan bahawa apabila mereka berbohong, mereka sangat samar-samar.

Pembohongan putih ternyata merupakan jenis penipuan yang paling biasa di seluruh kumpulan. Berlebih-lebihan, menyembunyikan maklumat dan mengada-adakan juga merupakan beberapa pembohongan yang diakui oleh kumpulan itu.

Dan walaupun majikan dan tokoh pihak berkuasa paling tidak mungkin dibohongi, keluarga, rakan atau rakan sekerjalah yang menanggung beban, kata peserta.

Dan, sekiranya anda tertanya-tanya, tiada kaitan antara tahap pendidikan peserta dan keupayaan berbohong mereka. Verigin menyimpulkan bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk lebih memahami kemahiran pembohong yang baik.

Mengapa sesetengah orang lebih berbohong daripada yang lain?

Berbohong adalah cerun yang licin, dan walaupun kita semua bersalah kerana selalu mendapati diri kita berada dalam situasi di mana kita rasa perlu berbohong – atas sebab apa pun – ramai orang menggunakan pembohongan patologi, atau pseudologia fantastica. Ini adalah kebiasaan berbohong, berbahaya dan boleh menjejaskan kesejahteraan, perhubungan dan kerjaya seseorang.

Jadi mengapa sesetengah orang terlibat dalam pembohongan patologi?

Kadang-kadang orang melakukan ini untuk kelihatan penting, atau kerana mereka mahu menjadi pusat perhatian, menerangkan kajian 2012. Atau pada masa lain mereka melakukannya kerana mereka mencari simpati atau penerimaan. Pembohong patologi selalunya mempunyai gangguan personaliti antisosial.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bentuk pembohongan melampau ini dikaitkan dengan corak neurologi tertentu. Dr Bryan King, pakar psikiatri di U.C.L.A. Sekolah Perubatan menerangkan dalam artikel mengenai pembohongan patologi dalam American Journal of Psychiatry (dengan Charles Ford, pakar psikiatri di Sekolah Perubatan Universiti Arkansas, dan Marc Hollender, pakar psikiatri di Sekolah Perubatan Universiti Vanderbilt) bahawa pembohong patologi mengalami kanak-kanak kecil. defisit ingatan, digabungkan dengan kerosakan pada lobus hadapan yang menilai maklumat secara kritikal.

Dalam keadaan sedemikian, orang itu mengalami ketidakupayaan untuk menilai ketepatan apa yang mereka katakan, dan oleh itu boleh bercakap bohong seolah-olah mereka bercakap benar.

Kajian pada tahun 2005 juga mendapati bahawa otak pembohong patologi adalah berbeza dengan otak bukan penipu. Para saintis mendapati bahawa terdapat lebih banyak bahan putih dalam korteks prefrontal otak seorang pembohong patologi, dan membuat kesimpulan bahawa kandungan bahan putih yang lebih tinggi ini boleh menjadi titik pencetus untuk pembohongan biasa. Kajian itu diterbitkan dalam British Journal of Psychiatry.

Pembohongan patologi adalah gangguan mental, dan pembohong patologi hidup dalam dunia fantasi. Mereka biasanya mempunyai harga diri yang rendah, tetapi gangguan itu boleh dirawat jika ia dikesan cukup awal.

Read Previous

PKR Tidak Akan Cabar Kemenangan Pagoh Muhyiddin dalam PRU15 dengan Petisyen

Read Next

Idea Pose Fotografi Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.