The Malaysia Post

Idea Pose Fotografi Terbaik

Fotografi Menimbulkan Trend

Terdapat semua jenis pose wanita di luar sana yang boleh membuat atau memecahkan imej. Adalah penting untuk bereksperimen dengan teknik posing yang berbeza untuk memastikan imej anda pelbagai.

Berikut ialah beberapa pose wanita dan petua fotografi terbaik yang boleh mengajar anda cara bergambar model dengan berkesan.

Berapa Banyak Pose Wanita Boleh Tahan Kad 128GB (32, 64, dan 256GB)?

Untuk menjawab soalan ini dengan betul, kita perlu melihat dua tetapan penangkapan yang berbeza dan bagaimana ia mempengaruhi saiz fail.

Dua tetapan fail ialah JPEG dan RAW.

JPEG lwn RAW Khusus Jenama lwn DNG

Pemampatan JPEG digunakan dalam beberapa format fail imej. JPEG ialah format imej yang paling biasa digunakan oleh kamera digital dan peranti menangkap imej fotografi lain.

Imej ini “dimampatkan” dan hanya menyimpan data yang kamera dianggap berbaloi untuk disimpan jika anda memuat naik imej anda ke media sosial atau terus ke arkib anda, bagus. Tetapi kerana ini, mereka tidak menawarkan banyak permainan dalam pemprosesan pasca.

Imej RAW mengandungi semua data “mentah” adegan yang anda tangkap. Ini bermakna anda mempunyai julat dinamik dan warna penuh untuk setiap piksel yang boleh ditangkap oleh kamera anda.

Fail imej RAW jauh lebih besar daripada fail JPEG. Ia memberi anda lebih banyak ruang untuk menukar nilai pendedahan, melaraskan imbangan putih dan mengubah warna menggunakan perisian pasca pemprosesan.

Pengilang biasanya mempunyai format fail RAW mereka sendiri. Canon menggunakan CR2 dan CR3, Nikon menggunakan NEF, dan sebagainya.

DNG ialah negatif digital. Ia adalah format RAW yang tidak khusus untuk jenama kamera. Ia adalah sama seperti fail RAW biasa untuk semua maksud dan tujuan. Canon EOS 7D saya merakam dalam JPEG atau CR2 FAW. Tetapi Ricoh GR II saya menggunakan DNG.

Baca Lagi | PKR Tidak Akan Cabar Kemenangan Pagoh Muhyiddin dalam PRU15 dengan Petisyen

Baca Lagi | Siapakah Pembohong yang Lebih Besar, Lebih Baik, Lelaki atau Wanita?

Perbezaan Saiz antara JPEG dan RAW
Terdapat perbezaan yang besar antara kedua-dua jenis fail.

JPEG dimampatkan. Ia sesuai dengan sempurna dalam sempadan 8-bit yang digunakan untuk imej web. Ia biasanya hasil daripada penukaran RAW juga.

Disebabkan oleh pelbagai jumlah pemampatan, saiz fail JPEG berbeza-beza. Pada kamera digital 20MP, ia adalah antara 5 dan 10MB.

Sebaliknya, fail RAW mengandungi semua data yang ditangkap oleh kamera anda. Fail RAW sesuai untuk pemprosesan pasca yang meluas.

Kebanyakan format RAW tidak dimampatkan. Ini bermakna setiap fail RAW (pada tetapan yang sama) mempunyai saiz yang lebih kurang sama, tidak kira apa yang terdapat dalam foto. Mereka biasanya sekitar 30MB setiap satu pada kamera 20MP.

Jenis Kad Memori yang Anda Boleh Gunakan

Memilih kad memori bergantung pada kamera anda. Anda boleh memilih jenama, saiz dan kelajuan kad memori.

Lebih besar saiz, lebih banyak gambar yang boleh anda ambil. Ini adalah cara yang bagus untuk menyimpan lebih banyak imej. Tetapi ia adalah cara yang bagus untuk kehilangan atau merosakkan mereka semua juga.

Kelajuan berkaitan dengan kelajuan kad memori boleh menangani data. Kad memori yang lebih pantas adalah lebih mahal. Dan ia membolehkan anda menggunakan mod penangkapan berterusan atau letusan. Tetapi kamera anda mungkin tidak dapat menggunakan kelajuan penulisan penuh kad.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang memilih kad memori yang terbaik, lihat artikel kami tentang cara memilih kad memori anda.

Kad CF (CompactFlash) ialah salah satu daripada dua kad memori yang paling biasa untuk kamera digital. Mereka adalah yang terbesar dalam saiz fizikal.
Ia digunakan dalam kebanyakan kamera digital bersaiz sederhana hingga lebih besar dan SLR digital.

Kad SD (Secure Digital) semakin banyak digunakan kerana saiznya yang kecil.

Kebanyakan komputer riba malah mempunyai bukaan kecil khusus untuk kad memori ini. Mereka adalah pertaruhan selamat untuk sokongan pengeluar sekiranya berlaku masalah.

Mereka juga mempunyai tab pada sisi kad memori yang melindungi imej anda apabila tertekan.

Kad MicroSD lebih kecil daripada abangnya. Ia direka untuk kamera dan peranti yang lebih kecil seperti Go Pros, dron dan telefon bimbit.

Kad memori yang lebih kecil mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk hilang. Mereka akan berfungsi sebagai kad SD apabila disertakan dengan penyesuai.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Siapakah Pembohong yang Lebih Besar, Lebih Baik, Lelaki atau Wanita?

Read Next

Cara Terbaik untuk Menjimatkan Wang dalam Perjalanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.