The Malaysia Post

10 Idea Perniagaan Terbaik untuk Remaja

Pandemik dan Idea Perniagaan di Kalangan Remaja

Perniagaan sentiasa ada. Orang biasanya mengikuti corak biasa pergi ke sekolah, kolej, mendapatkan pekerjaan, menyimpan wang, dan kemudian memulakan perniagaan. Walau bagaimanapun, semasa pandemik, pelajar mempunyai lebih banyak masa untuk berfikir yang membuka jalan ke arah memulakan perniagaan kecil.

Pendigitalan membantu remaja untuk dilengkapi dengan semua maklumat dan kemahiran yang mereka perlukan untuk memulakan perniagaan. Jadi, wabak itu juga memainkan peranan besar dalam meningkatkan idea perniagaan kecil oleh remaja.

1. Bimbingan Dalam Talian:

Semasa pandemik, semuanya beralih kepada mod dalam talian. Salah satu peralihan terbesar adalah untuk kanak-kanak kerana seluruh bilik darjah mereka menjadi skrin. Perubahan ini menjadikan konsep e-pembelajaran lebih popular berbanding sebelum ini.

Sebagai seorang remaja, anda boleh menjadi tutor dalam talian dalam mana-mana bidang yang anda tahu anda mahir. Anda perlu mengetahui keperluan anda dan khalayak sasaran.

Jika anda mahu perniagaan ini berjaya, sentiasa ingat untuk bersikap profesional dan pastikan corak kursus dan model anda berkesan. Anda boleh memasarkan perkhidmatan anda di kalangan orang terdekat dan tersayang atau boleh juga mendaftar di laman web tunjuk ajar dalam talian.

2. Penciptaan Laman Web:

Tapak web bukan hanya halaman yang dipaparkan pada skrin kami. Mereka mempunyai potensi pendapatan yang besar dalam diri mereka. Sebagai seorang remaja, anda boleh belajar membuat tapak web anda dengan bantuan kursus dalam talian atau pun YouTube.

Sebaik sahaja anda membuat laman web anda, anda boleh melakukan pemasaran gabungan dengan menulis blog. Anda tidak memerlukan sebarang kemahiran teknikal untuk melakukannya. Apa yang anda perlukan ialah semangat yang hebat untuk memulakan perniagaan anda sendiri dan mula menjana pendapatan.

3. Pemasaran Digital:

Istilah Pemasaran Digital kini digunakan dalam setiap perniagaan. Anda boleh belajar pemasaran digital daripada kursus dalam talian. Apabila anda mencari kursus pemasaran digital, anda akan menemui pelbagai kursus berbayar dan percuma.

Anda boleh bermula dengan kursus percuma untuk belajar dan menarik minat dalam bidang tersebut. Apa yang anda perlu lakukan ialah berlatih dan membiasakan diri dengan SEO, SEM, Iklan, analitik Google. Perkara terbaik ialah anda boleh belajar ini di rumah dan juga mula menjana pendapatan dari keselesaan rumah.

4. Pengaruh Media Sosial:

Jika anda seorang yang suka berada di hadapan kamera, maka ini sesuai untuk anda. Tidak dinafikan bahawa pengaruh media sosial semakin popular dan tidak kurang daripada seorang selebriti. Pemasaran influencer melibatkan pemasaran produk dan perkhidmatan melalui influencer yang telah membina khalayak melalui media sosial.

Langkah pertama untuk anda ialah menentukan niche anda dan, buat profil anda dengan sewajarnya. Kemudian anda perlu mengenali khalayak anda dan mencipta kandungan yang bermakna dan konsisten untuk mereka. Konsistensi bukan sahaja membantu mengekalkan pengikut tetapi juga menarik pengikut baharu. Anda perlu tahu berkaitan media sosial, iklan, analitik, pemasaran digital untuk cemerlang dalam bidang ini. Ini adalah pilihan perniagaan yang menguntungkan untuk remaja kerana mereka boleh menjadi bos mereka.

5. Membuat dan Menjual Barangan Buatan Tangan/Peribadikan:

Idea ini bagus untuk remaja kerana ia membolehkan mereka meneroka sisi kreatif mereka dan menjana pendapatan daripadanya. Barangan buatan tangan dan diperibadikan tidak pernah ketinggalan zaman. Anda boleh membuat barang kemas tersuai dengan manik, tanah liat atau damar.

Jika anda mahir melukis, anda boleh membuat potret atau seni lain dan menjualnya secara online. Hadiah peribadi seperti bingkai foto, surat tulisan tangan boleh dijual. Anda juga boleh membuat sabun organik di rumah dan menjualnya secara dalam talian. Dengan cara ini, anda boleh memulakan perniagaan kecil anda sendiri dari rumah dan mula menjana pendapatan.

Baca Lagi | Bagaimana Memulakan Perniagaan Amazon di Malaysia

Baca Lagi | Perdagangan Dua Hala Malaysia-UAE Mencecah Lebih AS$7 Bilion pada 2022

6. Memasak dan Membakar:

Makanan yang dimasak di rumah sentiasa mendapat permintaan. Jika anda suka memasak atau membakar, anda boleh membuat halaman Instagram untuknya dan mula menerima pesanan. Anda boleh memasak makanan yang betul, membakar kek dan juga membuat coklat di rumah dan menjualnya.

7. Rekaan Grafik:

Jika anda mempunyai beberapa kemahiran reka bentuk, anda boleh mempertajamkannya dan mula menjana pendapatan. Sebagai seorang remaja, anda boleh mereka bentuk poster, logo, iklan, grafik dalam talian dan menjualnya kepada pelanggan. 

Anda boleh mendaftar di Fiverr, Freelancer.com sebagai penjual dan mula mencari pelanggan. Ini adalah pilihan perniagaan yang bagus untuk remaja kerana mereka boleh memperoleh pendapatan sambil menjadi kreatif.

8. Rekaan Fesyen:

Ini adalah idea perniagaan yang menguntungkan bagi mereka yang suka fesyen dan reka bentuk. Jika anda tahu cara menjahit, anda boleh membuat pakaian tersuai dan menjualnya secara dalam talian.

Jika anda tidak tahu cara menjahit, anda boleh mengupah seseorang untuk menjahit untuk anda, semasa anda mereka bentuk pakaian. Sebagai remaja, anda boleh menyediakan tapak web atau membina halaman Instagram untuk menjual produk anda.

9. Penulisan Bebas:

Jika anda seorang yang gemar menulis, idea ini adalah satu rahmat untuk anda. Memandangkan anda seorang remaja, anda mesti sudah menulis kertas kerja anda untuk sekolah atau kolej.

Jadi, adalah idea yang baik untuk mengambil beberapa projek yang ditauliahkan secara sampingan untuk menjana wang. Anda boleh mendaftar di pasaran seperti Fiverr, UpWork dan mula mencari pertunjukan menulis.

10. Fotografi:

Fotografi

Fotografi ialah idea perniagaan kreatif untuk mereka yang suka merakam momen. Sebagai seorang remaja, anda tidak perlu mengikuti mana-mana kursus profesional. Anda boleh mempelajari teknik asas menangkap dan menyunting dalam talian. Anda boleh mengambil projek seperti mengklik gambar untuk majlis hari jadi, penggambaran peribadi dan banyak lagi pada masa lapang anda.

Kesimpulan

Remaja, masa kini mengimpikan untuk menjadi usahawan muda. Mereka ingin mendapatkan tetapi juga mengambil minat mereka bersama-sama dengannya. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk memulakan perniagaan pada usia muda. Memulakan perniagaan lebih awal bukan sahaja membantu untuk mendapatkan wang tetapi juga melengkapkan anak-anak muda dengan kemahiran yang mencukupi yang berguna dalam kehidupan mereka.

Read Previous

Perdagangan Dua Hala Malaysia-UAE Mencecah Lebih AS$7 Bilion pada 2022

Read Next

Resort Mewah Di Malaysia Untuk Hidup Tanpa Menyesal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.