The Malaysia Post

Perdagangan Dua Hala Malaysia-UAE Mencecah Lebih AS$7 Bilion pada 2022

Hubungan Dua Hala Malaysia dan UAE

Perdagangan dua hala antara Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dianggarkan mencecah lebih AS$7 bilion menjelang akhir 2022 – peningkatan yang luar biasa daripada AS$5.4 bilion pada 2021.

Duta Besar UAE ke Malaysia Khalid Ghanim Alghaith semasa berucap pada majlis sambutan Hari Kebangsaan ke-51 negara yang diadakan di sini baru-baru ini, berkata antara sektor yang menyumbang banyak kepada peningkatan ialah petrokimia, barang kemas, jentera dan peralatan elektrik.

Alghaith mengucapkan tahniah kepada Anwar

Alghaith juga mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Malaysia yang baharu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan berharap untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala yang kukuh antara UAE dan Malaysia.

Baca Lagi | Menteri Hal Ehwal Agama Tumpu Pengukuhan Perpaduan Dalam Kalangan Masyarakat Islam

Baca Lagi | Bagaimana Memulakan Perniagaan Amazon di Malaysia

Beliau menekankan prinsip panduan UAE untuk 50 tahun akan datang yang juga dikenali sebagai “Prinsip 50” dalam ucapannya yang disediakan kepada Bernama melalui satu kenyataan.

Pencapaian Malaysia

Beliau turut menyentuh perkembangan dan pencapaian negaranya dalam bidang ekonomi, sains dan teknologi, serta diplomasi budaya, tambah kenyataan itu.

Tengku Laksamana Selangor Tengku Sulaiman Shah Al-Haj and Sarawak’s Head of State’s wife Toh Puan Datuk Patinggi Hajjah Raghad Kurdi Taib were among the guests who attended the reception.

Kedua-dua negara telah menjalin hubungan dua hala pada awal 1970-an, diikuti dengan pembukaan misi diplomatik Malaysia di Abu Dhabi pada 1983 dan Kedutaan UAE di Kuala Lumpur pada 1995.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagaimana Memulakan Perniagaan Amazon di Malaysia

Read Next

10 Idea Perniagaan Terbaik untuk Remaja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.