The Malaysia Post

Pemanggilan semula duta-duta Malaysia ke UAE mungkin dapat dikendalikan dengan lebih baik

Langkah Kementerian Luar (Wisma Putra) memanggil semula Duta Besar Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Konsul Jeneral Malaysia di Dubai kerana gagal menyelaraskan urusan pentadbiran dan logistik semasa lawatan perdana menteri ke UAE akhir bulan lalu memerlukan untuk diselesaikan secara berhemah dan dalaman.

Bekas menteri luar, Tan Sri Syed Hamid Albar menegaskan, mempolitikkan isu itu oleh mana-mana pihak bukan sahaja menjejaskan imej kementerian dan kerajaan, malah reputasi Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Amalan memanggil balik diplomat kerana kecacatan besar semasa lawatan rasmi adalah perkara biasa; negara lain juga memanggil semula duta mereka dalam tempoh 24 jam, jadi ia bukanlah sesuatu yang pelik bagi Malaysia.

“Tetapi dalam kes ini, saya tahu saya tidak boleh bercakap bagi pihak Menteri Luar atau Pejabat Perdana Menteri; namun, bagi saya, ia sepatutnya ditangani dengan lebih baik,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Wisma Putra dalam satu kenyataan pada Isnin memaklumkan bahawa kegagalan dalam menyelaraskan hal protokol menyebabkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menunggu lama di balai ketibaan untuk pelepasan pasport oleh Imigresen Dubai semasa lawatannya ke UAE pada 29-31 Mac.

Selain itu, Wisma Putra berkata langkah keselamatan serta pergerakan permotoran yang sepatutnya disediakan untuk perdana menteri mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) juga tidak wujud.

Berdasarkan pengalamannya, Syed Hamid berkata terdapat protokol asas dalam mengendalikan lawatan ketua kerajaan yang telah dilaksanakan oleh Wisma Putra sejak sekian lama; tetapi beliau berpandangan bahawa terdapat isu komunikasi yang membawa kepada kegagalan.

Tambahnya, berdasarkan amalan biasa, terdapat perbezaan antara lawatan rasmi, lawatan kerja atau lawatan peribadi kerana setiap jenis lawatan akan mendapat sambutan berbeza daripada tuan rumah.

“Malah untuk lawatan peribadi, sudah menjadi kebiasaan bahawa duta besar kita di negara tuan rumah, kerana berkaliber mereka, akan menyelaraskan protokol asas untuk perdana menteri seperti keselamatan, dan sebagainya; ia sesuatu yang sangat asas dan insiden itu tidak sepatutnya berlaku. .

“Dalam episod seperti ini, menteri mesti bertanggungjawab dengan menangani dan menguruskannya dengan bijak. Ia adalah soal tanggungjawab dan akauntabiliti. Penambahbaikan perlu dilakukan.

“Dulu menjadi amalan apabila ada lawatan perdana menteri, menteri (luar) akan pergi dahulu. Saya akan tiba satu atau dua hari lebih awal dan memastikan semua persiapan berjalan lancar. Saya tidak tahu bagaimana keadaannya sekarang.”

Baca Lagi | Pemanggilan semula duta-duta Malaysia ke UAE mungkin dapat dikendalikan dengan lebih baik

Mengenai hubungan dua hala Malaysia-UAE, Syed Hamid berkata isu itu berkemungkinan akan memberi kesan negatif kepada hubungan antara kedua-dua negara; tetapi memandangkan hubungan sebenar antara Malaysia dan UAE adalah mesra dan mendalam, isu itu secara keseluruhannya tidak akan menjejaskan hubungan jangka panjang kedua-dua negara.

Read Previous

Lebih 50 bantahan difailkan ke atas calon pemilihan parti PKR

Read Next

Sheikh Umar berkata MIC harus meninggalkan politik jika tidak boleh menerima kritikan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.