The Malaysia Post

Saifuddin harus bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kelemahan lawatan PM UAE

Datuk Seri Anifah Aman

Credits: yimg

Kementerian Luar sepatutnya tidak memanggil semula dua diplomat kanan Malaysia dari Emiriah Arab Bersatu secara tergesa-gesa, tetapi sepatutnya mempertahankan mereka atas kelemahan dalam menyelaraskan isu logistik dan pentadbiran untuk lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke sana baru-baru ini, kata seorang bekas menteri. hari ini.

Bekas menteri luar negeri Datuk Seri Anifah Aman berkata penggantinya sekarang Datuk Seri Saifuddin Abdullah boleh menangani situasi membabitkan dua diplomat itu dengan lebih baik dan sebaliknya bertanggungjawab sepenuhnya sebagai menteri.

“Saya secara peribadi akan mengendalikan situasi secara berbeza dan akan menggesa siasatan dalaman dilakukan terlebih dahulu.

“Walaupun Wisma Putra telah mengeluarkan kenyataan bahawa penarikan balik itu bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana kegagalan mereka menyelaraskan urusan pentadbiran dan logistik semasa lawatan Perdana Menteri ke UAE, mereka tidak sepatutnya dipanggil semula secara tergesa-gesa,” Anifah katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga menyatakan keraguan bahawa diplomat kanan dan berpengalaman seperti itu akan terlepas pandang butiran penting yang melibatkan lawatan perdana menteri.

Anifah menjelaskan proses biasa yang dilakukan sebelum lawatan rasmi perdana menteri ke negara asing, di mana persiapan rapi yang melibatkan menteri luar perlu dibuat.

Merujuk kepada tempoh perkhidmatannya sendiri sebagai menteri luar sebelum ini, Anifah berkata menteri luar itu akan berada di negara asing itu – sebelum lawatan rasmi perdana menteri – untuk memastikan persiapan yang diperlukan dibuat.

Anifah berkata, sudah menjadi amalan biasa mesyuarat pra-majlis atau mesyuarat dalaman diadakan di Malaysia di Kementerian Luar bagi setiap acara, terutama yang melibatkan perdana menteri, diikuti taklimat dengan Pejabat Perdana Menteri mengenai pengaturan logistik. .

Ini kemudiannya akan diikuti oleh menteri luar negeri dan pasukan yang tiba lebih awal di negara asing dan mengadakan mesyuarat pra-majlis terakhir di sana, sebelum perdana menteri tiba di negara itu, dan proses ini akan memastikan kesilapan seperti di UAE baru-baru ini. lawatan tidak berlaku, kata Anifah.

“Sebagai menteri luar, saya akan bertanggungjawab sepenuhnya atas kelemahan yang berlaku semasa lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke UAE.

“Ini memalukan negara kita, dan seorang menteri sentiasa bertanggungjawab terhadap sebarang kelemahan kementerian, dan dia mesti membela pegawainya. Saya mempunyai keraguan bahawa diplomat kanan dan berpengalaman seperti itu akan terlepas pandang butiran penting terutamanya apabila ia melibatkan perdana menteri kita,” tambahnya.

Anifah berkata penarikan balik kedua-dua diplomat Malaysia secara tergesa-gesa akan memberi kesan buruk kepada negara, kerana ia akan disifatkan sebagai tidak mampu menganjurkan “sesuatu yang biasa seperti lawatan seorang ketua kerajaan”.

“Pegawai-pegawai di Wisma Putra semuanya berpengalaman dan mereka yang dipilih untuk menjadi ketua misi biasanya merupakan diplomat atasan dan mempunyai pengalaman bertahun-tahun di bawah kendalian mereka.

Baca Lagi | Saifuddin harus bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kelemahan lawatan PM UAE

“Insiden seperti ini jarang berlaku dan jika ia berlaku, ia boleh dicegah sekiranya menteri luar negara berada di UAE terlebih dahulu untuk memantau sendiri persiapan lawatan perdana menteri. Berada di sana terlebih dahulu adalah sebahagian daripada tugas seorang menteri luar dan jika beliau gagal berada di sana, beliau tidak sepatutnya bersetuju atau mengarahkan panggilan balik kedua-dua diplomat itu,” katanya.

“Tindakan jenis ini memberi gambaran buruk kepada menteri luar, dan akibatnya, juga memberi gambaran buruk kepada Malaysia,” tambahnya.

Read Previous

Timbalan presiden berharap Rafizi menggesa PKR memastikan pemilihan parti bersih

Read Next

Lebih 50 bantahan difailkan ke atas calon pemilihan parti PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here