The Malaysia Post

Majoriti ahli majlis tertinggi Bersatu bersetuju memecat Zuraida kerana terlibat dalam PBM

Zuraida Kamaruddin

Credits: malaymail

Datuk Zuraida Kamaruddin mungkin akan dipecat daripada Bersatu tidak lama lagi, kerana majoriti ahli majlis tertinggi parti telah bersetuju untuk memecatnya, kerana dakwaan mempunyai hubungan dengan Parti Bangsa Malaysia (PBM), menurut laporan berita dalam talian hari ini.

The Malaysian Insight (TMI) memetik sumber yang tidak dinamakan sebagai berkata, bagaimanapun, tiada keputusan dibuat mengenai pemecatan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi daripada Bersatu, kerana terdapat kekurangan bukti bahawa beliau telah meninggalkan mereka untuk menyertai PBM.

“Seorang ahli majlis mencadangkan Zuraida dipecat daripada parti. Cadangan itu mendapat sokongan majoriti tetapi tiada keputusan dibuat,” TMI memetik sumber parti sebagai berkata.

Dilaporkan, seorang lagi ahli majlis yang hadir pada mesyuarat itu — yang dipengerusikan oleh presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 25 Januari — mengesahkan perbincangan itu tetapi tidak mengulas lanjut.

TMI juga melaporkan Ketua Armada Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad berkata parti itu sedang menunggu jawapan Zuraida mengenai perkara itu.

“Kita akan buat keputusan dalam masa terdekat. Ia telah dibangkitkan tetapi belum ada keputusan dibuat. Semua ahli majlis telah membangkitkannya.

“Zuraida tidak menyatakan dia mahu meninggalkan Bersatu, jadi kami tidak mempunyai bukti dia berbuat demikian. Kami menganggap bahawa pengasas PBM – ADUN dan Ahli Parlimen – semuanya sekutunya.

“Kami sedang menunggu jawapan rasminya, jadi belum ada keputusan dibuat mengenai kedudukannya dalam parti,” katanya.

Wan Ahmad Fayhsal juga dipetik sebagai berkata, jika Zuraida meninggalkan Bersatu, parti itu akan mengambil langkah untuk meminta kerajaan supaya peranan menterinya diberikan kepada orang lain dalam parti itu.

“Itu dasar parti. Semasa kita membentuk kerajaan, Zuraida diberi jawatan atas dasar dia ahli Bersatu, bukan kerana dia Zuraida. Jika dia keluar (parti) Bersatu boleh menuntut semula kerusi itu,” katanya dilaporkan berkata.

Baca Lagi | Majoriti ahli majlis tertinggi Bersatu bersetuju memecat Zuraida kerana terlibat dalam PBM

PBM dahulunya dikenali sebagai Parti Pekerja Sarawak dan dijenamakan semula, selepas diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan pada 27 Oktober tahun lalu.

Pada 8 Januari, Larry Sng dipilih sebagai presiden parti dalam perhimpunan agung khas di Sibu, Sarawak, dengan pemimpin tertinggi lain seperti naib presidennya — ADUN Lembah Jaya Haniza Mohd Talha — turut diumumkan hari itu.

Maklumlah sebilangan besar pemimpin PBM merupakan sekutu rapat Zuraida. 

Read Previous

Artis kecewa selepas arca harimaunya di Kwai Chai Hong KL rosak buat kali ketiga

Read Next

Rusia meningkatkan kesediaan tentera berhampiran Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here