The Malaysia Post

Rusia meningkatkan kesediaan tentera berhampiran Ukraine

Imej satelit baharu menunjukkan Rusia telah meningkatkan kesediaan keseluruhan penempatan tenteranya di Belarus, Crimea dan barat Rusia dengan membawa masuk lebih ramai anggota dan tentera, kata sebuah syarikat imej satelit swasta AS hari ini.

Reuters tidak dapat mengesahkan secara bebas imej daripada Maxar Technologies yang berpangkalan di AS, yang dikatakan diambil dari 19 Januari hingga 1 Februari.

Pembentukan tentera Rusia berhampiran Ukraine telah mencetuskan kebimbangan bahawa Moscow mungkin merancang untuk menyerang, sesuatu yang dinafikan Rusia. Ia mengatakan tentera dan perkakasan yang tiba di Belarus, utara Ukraine, adalah untuk gerakan bersama.

Maxar dalam satu kenyataan berkata, walaupun Rusia telah mengerahkan peralatan dan unit ketenteraan berhampiran Ukraine sejak beberapa bulan lalu, dalam banyak kes beberapa tentera atau unit penginapan baharu untuk kakitangan tambahan telah diperhatikan.

Itu telah mencadangkan bahawa beberapa unit telah diletakkan di hadapan atau dikerahkan ke hadapan, tetapi imej baharu itu menunjukkan penempatan baharu dan penting di Belarus dan lebih ramai kakitangan di pelbagai tapak tentera, katanya.

“Khemah/tempat perlindungan tentera untuk kakitangan telah dilihat di hampir setiap lokasi penempatan di Belarus, Crimea dan Rusia barat yang menunjukkan bahawa unit itu kini disertai dengan tentera dan telah meningkatkan tahap kesediaan keseluruhan mereka,” kata Maxar. “Selain itu, aktiviti latihan ketenteraan tempatan (termasuk meriam tembak langsung dan latihan manuver) telah diperhatikan dalam proses di banyak kawasan latihan.”

Konrad Muzyka, pengarah perundingan Rochan yang berpangkalan di Poland, berkata analisisnya sendiri mendapati pertambahan kakitangan dalam unit yang diletakkan di hadapan berhampiran Ukraine, dan terutamanya di Crimea, yang dilampirkan Rusia pada 2014.

Beliau berkata beliau berpendapat latihan ketenteraan Rusia-Belarus yang dijadualkan pada bulan ini juga akan diadakan di Crimea dan barat Rusia.

Baca Lagi | Rusia meningkatkan kesediaan tentera berhampiran Ukraine

“Persoalan terbesar ialah apa yang akan berlaku selepas itu. Adakah mereka akan pulang ke rumah? Atau adakah mereka akan berpindah ke kawasan pementasan? Latihan itu sendiri memberi mereka peluang besar untuk menutup pergerakan ke kawasan pementasan,” katanya.

Kementerian Pertahanan Belarusia berkata tentera Rusia akan meninggalkan Belarus selepas latihan itu. 

Read Previous

Majoriti ahli majlis tertinggi Bersatu bersetuju memecat Zuraida kerana terlibat dalam PBM

Read Next

UAE melaporkan serangan dron baharu ketika AS menghantar kapal perang, jet

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.