The Malaysia Post

UAE melaporkan serangan dron baharu ketika AS menghantar kapal perang, jet

Emiriah Arab Bersatu

Credits: agoda

Emiriah Arab Bersatu semalam berkata ia menghalang satu lagi serangan dron ke atas wilayahnya, selepas Washington berkata ia akan menghantar kapal perang dan jet pejuang untuk membantu mempertahankan sekutu Teluknya ketika konflik dengan pemberontak Yaman semakin sengit.

UAE, hab kewangan utama dan sebahagian daripada pakatan diketuai Arab Saudi yang memerangi pemberontak Huthi Yaman yang disokong Iran selama tujuh tahun, mengumumkan “pemintasan dan pemusnahan” tiga dron “bermusuhan” semalam, serangan serupa keempat yang menyasarkan negara kaya itu di tiga minggu.

Walaupun serangan terbaru itu tidak dituntut serta-merta, ia berikutan serangan peluru berpandu dan dron yang dikatakan oleh Huthis yang mereka lakukan tahun ini. Tiga orang telah terbunuh.

Penempatan AS, untuk “membantu UAE menentang ancaman semasa”, berikutan panggilan telefon antara Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin dan Putera Mahkota Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, kata kedutaan AS di UAE.

Di bawah pengaturan itu, pemusnah peluru berpandu berpandu USS Cole akan bekerjasama dengan Tentera Laut UAE dan membuat panggilan pelabuhan di Abu Dhabi, manakala AS juga akan mengerahkan pesawat pejuang “generasi kelima”, yang paling canggih.

Tindakan lain termasuk “terus memberikan risikan amaran awal (dan) bekerjasama dalam pertahanan udara”, kata kedutaan itu.

USS Cole, yang kini berada di pelabuhan di Bahrain, telah dibom oleh Al-Qaeda di pelabuhan Aden Yaman pada Oktober 2000, membunuh 17 kelasi.

Austin dan putera mahkota membincangkan serangan Huthi, yang “juga mengancam tentera AS dan Emirat yang ditempatkan di pangkalan udara Al Dhafra,” tambah kedutaan itu.

Di ibu kota Yaman yang dikuasai pemberontak Sanaa, pegawai kanan Huthi Sultan al-Samei menolak sokongan AS.

“Pasukan baharu ini yang telah tiba atau akan tiba ke UAE tidak menakutkan kami,” katanya.

“Kami tidak akan menghentikan apa yang telah kami mulakan, mempertahankan diri… dan kami tidak akan berhenti sehingga pencerobohan terhadap negara kami berhenti, serta apabila pasukan yang disokong oleh UAE berundur.”

Serangan pemberontak ke atas UAE telah menambah dimensi baharu kepada perang Yaman yang telah lama berlarutan, yang telah membunuh kira-kira 377,000 orang secara langsung atau tidak dan menyebabkan jutaan orang kehilangan tempat tinggal.

Kumpulan hak asasi manusia telah lama mengkritik pakatan itu untuk korban awam dalam pengeboman udaranya.

Menurut Projek Data Yaman, penjejak bebas, terdapat hampir 9,000 orang awam terkorban akibat serangan udara gabungan di Yaman sejak 2015.

Tetapi bulan lalu perang mula menyerang negara untuk Emiratis.

Tiga pekerja asing terbunuh dalam serangan dron dan peluru berpandu yang menyasarkan kemudahan minyak dan lapangan terbang Abu Dhabi pada 17 Januari, mencetuskan serangan udara maut sebagai tindakan balas.

Baca Lagi | UAE melaporkan serangan dron baharu ketika AS menghantar kapal perang, jet

Pada 24 Januari, tentera AS yang ditempatkan di pangkalan udara Al Dhafra Abu Dhabi menembak pemintas Patriot dan bergegas ke kubu ketika dua peluru berpandu balistik ditembak jatuh ke atas bandar, ibu negara UAE.

Dan pada hari Isnin, serangan peluru berpandu ketiga telah digagalkan semasa lawatan ke UAE oleh Presiden Israel Isaac Herzog.

Read Previous

Rusia meningkatkan kesediaan tentera berhampiran Ukraine

Read Next

Umno menyuruh orang bukan Melayu ‘kembali ke pangkuan BN’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here