The Malaysia Post

UAE memintas peluru berpandu balistik pemberontak Yaman

UAE berkata hari ini ia memintas dan memusnahkan peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh pemberontak Huthi Yaman ke arah negara Teluk itu tanpa sebarang kemalangan jiwa dilaporkan, kejadian ketiga seumpama itu bulan ini.

Kementerian pertahanan berkata dalam satu kenyataan bahawa Emiriah Arab Bersatu “pertahanan udara memintas dan memusnahkan peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh kumpulan pengganas Huthi ke arah negara itu”.

Ia menambah bahawa serpihan jatuh di kawasan tidak berpenghuni dan tiada kemalangan jiwa.

Kementerian pertahanan juga berkata ia memusnahkan pelancar peluru berpandu Huthi di Yaman, tanpa menyatakan lokasinya.

Emirates mengesahkan “kesediaan penuhnya untuk menangani sebarang ancaman” dan akan “mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi UAE daripada sebarang serangan”, tambahnya.

Insiden hari ini menandakan serangan ketiga ke atas Emirates bulan ini, dengan tiga pekerja asing terbunuh dalam serangan pertama pada 17 Januari dan serangan kedua seminggu kemudian yang telah dipintas.

Ia juga bertepatan dengan lawatan rasmi pertama Presiden Israel Isaac Herzog ke UAE selepas kedua-dua negara menormalkan hubungan pada 2020.

Bagaimanapun, satu kenyataan dari pejabatnya hari ini mengatakan bahawa dia akan “meneruskan lawatannya seperti yang dirancang”.

Pihak berkuasa UAE berkata bahawa insiden itu tidak memberi kesan kepada trafik udara, dengan operasi penerbangan berjalan seperti biasa.

Huthi yang disokong Iran masih belum mengulas mengenai serangan hari ini tetapi berkata mereka akan mengeluarkan kenyataan “dalam beberapa jam akan datang” mengenai operasi di UAE.

Serangan Huthi adalah sebagai tindak balas kepada siri kekalahan pemberontak di Yaman yang dilakukan oleh militia yang dilatih UAE.

UAE adalah sebahagian daripada gabungan tentera pimpinan Arab Saudi yang menyokong kerajaan Yaman menentang Huthi yang disokong Iran.

Pada 2019, UAE menarik balik tenteranya dari Yaman tetapi kekal sebagai pemain yang berpengaruh.

Seorang pegawai Emirati berkata pada hari Khamis bahawa serangan Huthi tidak akan menjadi “normal baharu” bagi UAE, menjanjikan pembelaan yang kukuh.

“Ini tidak akan menjadi kebiasaan baharu bagi UAE,” kata pegawai itu kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Baca Lagi | UAE memintas peluru berpandu balistik pemberontak Yaman

“Kami enggan akur dengan ancaman keganasan Huthi yang menyasarkan rakyat dan cara hidup kami,” tambah pegawai itu.

Pemberontak telah memberi amaran tentang serangan lanjut ke atas UAE, yang menjadi tuan rumah kepada tentera Amerika dan merupakan salah satu pembeli senjata terbesar di dunia.

“UAE mempunyai keupayaan pertahanan bertaraf dunia dan sentiasa berusaha untuk mengemas kininya,” kata pegawai itu, sambil menambah bahawa pemberontak Huthi “mesti” ditetapkan sebagai organisasi pengganas.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Guan Eng mempertikaikan Azmin bahawa Malaysia destinasi paling menarik untuk pelaburan asing

Read Next

Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 di Malaysia menunjukkan trend meningkat pada minggu epidemiologi keempat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.