The Malaysia Post

Saham Sony mengalami kerugian dengan pengambilalihan Activision Blizzard oleh Microsoft

Indeks penanda aras Nikkei Tokyo merosot lebih tiga peratus hari ini apabila pasaran wajaran tinggi Sony merudum berikutan berita rancangan Microsoft untuk membeli gergasi permainan AS Activision Blizzard.

Nikkei 225 turun 3.33 peratus sejurus sebelum loceng penutupan, dan ditutup 2.80 peratus lebih rendah kepada 27,467.23.

Indeks Topix yang lebih luas melepaskan 2.97 peratus, atau 58.66 mata, untuk ditutup pada 1,919.72.

Pelabur antarabangsa telah berhati-hati apabila spekulasi meningkat mengenai kenaikan kadar AS yang lebih agresif daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Kenaikan harga minyak, peningkatan hasil AS, serangan dron pada hari Isnin di Abu Dhabi, dan pendapatan korporat AS yang lemah juga memberi kesan kepada pasaran global dan menjadikan permulaan yang lembap untuk hari dagangan Tokyo.

Tetapi pasaran diheret lebih jauh apabila pelabur membuang Sony Group, yang ditutup 12.79 peratus kepada ¥12,410 (RM455) selepas Microsoft mengumumkan perjanjian AS$69 bilion untuk Activision.

Memperolehi Activision yang bermasalah tetapi berjaya, pembuat francais Call of Duty, akan menjadikan Microsoft sebagai syarikat perjudian ketiga terbesar berdasarkan hasil, di belakang Tencent dan Sony – perubahan besar dalam sektor ini.

Beberapa pakar telah membuat spekulasi bahawa titan AS akan menjadikan tajuk Activision masa depan eksklusif untuk Xbox, menutup francais PlayStation.

“Langkah Microsoft… mencetuskan kebimbangan bahawa persaingan dalam sektor permainan akan semakin sengit,” kata Chihiro Ota dari SMBC Nikko Securities kepada AFP.

“Jika anda mempertimbangkan perkara dengan tenang, sesetengah orang mengatakan ia mungkin tidak mempunyai jenis kesan yang ramai bimbang.”

Namun begitu, tambah Ota, berita itu “mempunyai impak besar dan menjejaskan sentimen pelabur”.

Pasaran juga terjejas oleh kerugian bagi pengeluar kereta terlaris dunia Toyota, yang turun 4.97 peratus kepada ¥2,303.

Firma itu berkata semalam bahawa ia tidak lagi menjangka untuk memenuhi sasaran pengeluaran tahunannya dengan operasi terhalang oleh masalah cip global.

Berita itu bermakna industri secara keseluruhan dan pembuat kereta lain mungkin menghadapi situasi yang sama atau mungkin lebih sukar, kata Ota.

Saham Toyota baru-baru ini mencecah paras tertinggi, menjadikan mereka terdedah kepada pengambilan untung, tambahnya.

“Toyota sangat mahir dalam menguruskan rantaian bekalannya. Apa yang ditunjukkan ini ialah Toyota pun boleh menghadapi situasi seperti ini,” katanya.

Antara saham utama lain di Tokyo, Nintendo melepaskan keuntungan awal dan berakhir turun 0.22 peratus kepada ¥53,290.

Baca Lagi | Saham Sony mengalami kerugian dengan pengambilalihan Activision Blizzard oleh Microsoft

Pembuat peralatan pembinaan Komatsu turun 1.34 peratus kepada ¥2,973.5. Pembuat robot industri Fanuc jatuh 2.35 peratus kepada ¥22,480.

Kumpulan SoftBank turun 1.74 peratus kepada ¥5,412. Japan Airlines turun 1.21 peratus kepada ¥2,115.

Dolar berada pada ¥114.27 di Tokyo, turun daripada ¥114.60 yang dilihat Khamis di New York.

Read Previous

FAM menamakan S. Korea Kim Pan-gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya

Read Next

Perikatan bersedia untuk pilihanraya negeri Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.