The Malaysia Post

Perikatan bersedia untuk pilihanraya negeri Johor

muhyiddin yassin

Credits: Live-production

Perikatan Nasional (PN) sudah bersedia untuk pilihan raya negeri Johor akan datang, kata pengerusinya Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Dalam satu kenyataan, Muhyiddin, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pengerusi Bersatu Johor, berkata walaupun PN adalah sebahagian daripada kerajaan negeri sebelum ini, keputusan untuk membubarkan DUN dibuat tanpa dibincangkan dengan Johor. PN.

Beliau berkata PN kini akan memulakan perbincangan dengan parti anggota komponen untuk memuktamadkan kerusi yang akan dipertandingkan dan persiapan jentera pilihan raya.

“Sekiranya diberi mandat, PN akan membentuk kerajaan berjiwa rakyat yang berintegriti yang akan memberikan tumpuan sepenuhnya untuk memberikan kecemerlangan dari segi perkhidmatan demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat di Johor,” katanya.

Sabtu lalu, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri Johor bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri.

Kerajaan sebelum ini diterajui BN mempunyai 28 kerusi DUN dengan Umno memegang 14 kerusi, MIC (dua), Bersatu (11), dan PAS (satu) manakala Pakatan Harapan memegang 27 kerusi, DAP (14), PKR (tujuh), dan Amanah (enam).

Muhyiddin, yang juga pengerusi Majlis Pemulihan Negara, turut merayu kepada pengundi yang layak untuk menggunakan hak demokrasi mereka menjelang hari pengundian di samping mengambil kira prosedur operasi standard (SOP) yang perlu dipatuhi semasa berkempen bagi mencegah penularan Covid-19.

“Saya juga mengalu-alukan semua pengundi baharu berusia 18 tahun ke atas yang akan mengundi buat kali pertama dalam pilihan raya negeri Johor. Tunaikan tanggungjawab dengan bijak,” tambahnya.

PAS Johor sedang mencari untuk bertemu dengan kepimpinan Umno negeri bagi membincangkan persefahaman antara kedua-dua parti bagi menghadapi pilihan raya negeri Johor atas semangat Muafakat Nasional (MN).

Baca Lagi | Perikatan bersedia untuk pilihanraya negeri Johor

Pesuruhjaya Perhubungan PAS Johor Abdullah Husin berkata pertemuan antara kedua-dua parti itu akan diadakan hari ini, namun ia terpaksa dibatalkan berikutan kesibukan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor Datuk Hasni Mohammad.

“Mungkin kita akan berjumpa dalam masa terdekat,” katanya ketika ditemui di Pejabat PAS Johor di sini.

Read Previous

Saham Sony mengalami kerugian dengan pengambilalihan Activision Blizzard oleh Microsoft

Read Next

Zii Jia merayu kepada BAM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here