The Malaysia Post

Zii Jia merayu kepada BAM

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini menerima rayuan daripada pemain perseorangan lelaki nombor satu negara, Lee Zii Jia terhadap keputusan majlisnya menghalangnya daripada menyertai kejohanan antarabangsa.

BAM dalam satu kenyataan berkata, sebagai penjaga kepentingan badminton negara, persatuan itu sedang meneliti perkara itu dengan sangat mendesak untuk mencari penyelesaian secara baik selepas juara Seluruh England 2021 itu memutuskan untuk meninggalkan BAM sebelum waktunya.

Badan induk badminton negara itu berkata keputusan untuk tidak mendaftar pemain nombor tujuh dunia itu ke kejohanan antarabangsa selama dua tahun mulai 18 Januari, memberi impak yang mendalam bukan sahaja kepada persaudaraan badminton tetapi kepada rakyat Malaysia juga.

“Kami sedar sepenuhnya tentang kemarahan dan kekecewaan yang mencurah-curah, dan kami benar-benar memahami kekecewaan yang diluahkan terhadap BAM. Keadaan ini amat mencabar dan mendapat perhatian semua pihak, daripada ahli politik sehinggalah pemain antarabangsa.

“Kami menghargai semua komen, kritikan dan maklum balas yang ditujukan kepada kami. Kami akan mengambil perhatian terhadap sentimen ghairah yang diluahkan oleh rakyat Malaysia. BAM berada di sini untuk melindungi bukan sahaja sukan itu, tetapi pemain, nilai dan standard yang paling mewakili negara kita yang tercinta.

“Tindakan Majlis BAM adalah berdasarkan prosedur rasmi dengan maklumat yang disampaikan kepada mereka. Bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa keputusan ini bukan tanpa jalan rayuan,” kata BAM.

Rabu lalu, Presiden BAM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengesahkan bahawa Zii Jia pada 11 Januari, telah mengemukakan peletakan jawatannya daripada BAM untuk menjadi profesional, dengan menyatakan bahawa dia tidak dapat menyerap tekanan dan gaya hidup rejimen di Akademi Badminton Malaysia (ABM).

Baca Lagi | Zii Jia merayu kepada BAM

Susulan itu, Majlis BAM berkata ia tidak akan mendaftarkan Zii Jia, serta bekas Juara Dunia Remaja Goh Jin Wei, yang membuat pusingan U pantas untuk menjadi profesional selepas bersara daripada pasukan kebangsaan pada September, dengan alasan kesihatan, atas sebarang masalah. kejohanan untuk tempoh dua tahun.

Read Previous

Perikatan bersedia untuk pilihanraya negeri Johor

Read Next

Ahli silap mata Malaysia Andrew Lee mengorak langkah di Amerika

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.