The Malaysia Post

Artis kecewa selepas arca harimaunya di Kwai Chai Hong KL rosak buat kali ketiga

Artis Malaysia Alice Chang Oi Lai kecewa kerana arcanya yang menggambarkan keluarga harimau Malaya di Kwai Chai Hong Kuala Lumpur telah rosak buat kali ketiga tahun ini.

Dikenali dengan mesra oleh pelanggannya sebagai Lai, arca harimau yang dipasang pada 11 Januari adalah sebahagian daripada tema “Live Wild and Prosper” yang direka untuk meningkatkan kesedaran tentang menyelamatkan harimau Malaya sempena Tahun Harimau.

Kali pertama harimau dirosakkan oleh pihak tidak bertanggungjawab ialah pada 17 Januari, kali kedua pada 20 Januari, manakala kali ketiga harimau itu rosak dua hari lalu.

“Terus-terang, saya tidak percaya dan lebih terkejut daripada marah kerana saya tidak percaya apa yang saya lihat.

“Apabila ‘kecederaan’ pertama berlaku, saya tidak terlalu terkejut kerana saya fikir ia adalah tindakan orang yang cuai pada bahagian arca yang lebih rapuh – dan itu ok.

“Tetapi apabila saya melihat ini, saya sangat terkejut dan berasa sedih, kecewa dan marah.

“Kita perlu mendidik lebih ramai orang untuk mendidik dan menghormati seni,” kata Lai kepada Malay Mail.

Dia menambah bahawa pasukan Kwai Chai Hong dan dia kemudian bertemu untuk menangani isu ini dan ini menyebabkan mereka meletakkan pembalut di bahagian ‘cedera’ harimau itu untuk mendidik orang ramai.

Rakan pengurusan Kwai Chai Hong, Zeen Chang memberitahu Malay Mail bahawa rakaman CCTV menunjukkan beberapa orang memanjat arca itu manakala yang lain cuba duduk di atas harimau yang diperbuat daripada bahan seperti bingkai logam dan jaringan logam.

Baca Lagi | Artis kecewa selepas arca harimaunya di Kwai Chai Hong KL rosak buat kali ketiga

“Kami terpaksa melindungi seni itu dan oleh itu kami meletakkan pengawal untuk menghalang orang daripada melakukan perbuatan sedemikian manakala selebihnya bertindak untuk melakar cara menambah penghadang di sekeliling arca itu.

“Dalam tempoh dua hari, kami mula membina benteng yang diperbuat daripada habitat semula jadi harimau seperti batu, batu dan dahan yang tumbang,” katanya.

Chang menambah bahawa dia berharap orang lain akan belajar daripada pengalaman ini dan akan belajar menghargai seni dan mengetahui kepentingan menyelamatkan harimau Malaya sebenar daripada kepupusan.

Read Previous

Tahun Baru Cina disambut secara sederhana di Malaysia

Read Next

Majoriti ahli majlis tertinggi Bersatu bersetuju memecat Zuraida kerana terlibat dalam PBM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.