The Malaysia Post

Lebih 50 bantahan difailkan ke atas calon pemilihan parti PKR

Pengerusi jawatankuasa pemilihan parti PKR Zaliha Mustafa berkata beberapa calon kepimpinan utama termasuk jawatan timbalan presiden mungkin tidak dapat bertanding bagi pemilihan PKR bagi penggal 2022/2023, berikutan bantahan dikemukakan pengundi.

Zaliha berkata jawatankuasa itu menerima 50 bantahan bukan rasmi yang dibuat melalui aplikasi ADIL setakat ini, lapor Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata calon yang terjejas telah dimaklumkan mengenai bantahan tersebut.

“Bantahan itu termasuk mengenai ‘jawatan kepimpinan panas’ dan juga jawatan timbalan presiden. Bagaimanapun, kami tidak boleh mendedahkan atas dasar apa bantahan dibuat kerana kami perlu menunggu sehingga tarikh bantahan rasmi,” katanya dipetik sebagai berkata.

Beliau menjelaskan bahawa tarikh bantahan rasmi adalah dari 14 hingga 16 April, tetapi pengundi yang layak dibenarkan membuat bantahan mereka lebih awal melalui aplikasi.

“Bagaimanapun, calon yang terjejas boleh membuat rayuan kerana kami akan membuka tempoh rayuan dari 17 hingga 19 April sebelum mengumumkan senarai lengkap calon,” katanya dipetik sebagai berkata.

Zaliha berkata setiap pemfailan bantahan berharga RM50 dan pengadu akan diberikan borang untuk diisi.

Beliau mendedahkan bahawa beberapa bantahan terhadap calon adalah disebabkan oleh dakwaan mereka terlibat dengan kegiatan jenayah, kononnya menganggotai parti lain, dan kononnya muflis.

“Kami akan menyemak bantahan dan memutuskan sama ada ia boleh diterima atau tidak.

“Sekiranya bantahan mengenai kebankrapan, calon perlu menghantar rayuan dan memaklumkan kepada kami jika mereka telah dibebaskan daripada kebankrapan.

“Senarai akhir calon akan didedahkan pada 19 April dan pemilihan akan dijalankan selepas Aidilfitri,” kata Zaliha dipetik berkata.

Dua orang bertanding jawatan timbalan presiden parti: bekas naib presiden Rafizi Ramli dan penyandang setiausaha agung Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Lapan belas orang bersenjata untuk jawatan naib presiden PKR.

Leading the list is Selangor Mentri Besar Datuk Seri Amirudin Shari and the Negri Sembilan Mentri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Also in the race are former PKR Women chief Fuziah Salleh, former Perak PKR chairman Farhash Wafa Salvador, PKR communications chief Fahmi Fadzil, and Kapar MP Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid.

Baca Lagi | Lebih 50 bantahan difailkan ke atas calon pemilihan parti PKR

Penggenap calon VP ialah: MP Tanjung Malim Chah Lih Kang, MP Alor Setar Chan Ming Kai, ADUN Hutan Melintang G Manivannan, MP Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad, ADUN Sentosa G. Gunarajah, ADUN Bukit Selambau R. Summugam, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin Azan Ismail, Mustaffa Kamil Ayub, Datuk Michael Yek Diew Ching, S. Thiban dan MA Tinagaran.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Saifuddin harus bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kelemahan lawatan PM UAE

Read Next

Pemanggilan semula duta-duta Malaysia ke UAE mungkin dapat dikendalikan dengan lebih baik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.