The Malaysia Post

Individu-individu terbabit dalam dokumentari Al Jazeera dilihat memasuki Bukit Aman diiringi oleh tujuh peguam

Sekurang-kurangnya enam kakitangan Al Jazeera dilihat memasuki markas polis persekutuan Bukit Aman setelah dipanggil untuk memudahkan siasatan terhadap sebuah dokumentari kontroversial yang baru-baru ini disiarkan oleh agensi itu.

Enam kakitangan agensi berita difahamkan terdiri daripada sekurang-kurangnya seorang penerbit, seorang editor, seorang wartawan, jurukamera, dan seorang juruteknik.

Mereka dilihat memasuki ibu pejabat ditemani oleh tujuh peguam pada jam 8.50 pagi, lebih awal dari waktu panggilan 10 pagi mereka untuk mengelakkan liputan media.

Semalam, Jabatan Siasatan Jenayah Terklasifikasi Bukit Aman telah memanggil apa yang mereka anggap sebagai saksi untuk membuat pernyataan mereka dirakam sepanjang 25 minit dokumentari Lockdown In Malaysia Lockdown disiarkan di YouTube pada 3 Jun.

Dokumentari itu mendakwa bahawa pihak berkuasa Malaysia memperlakukan pekerja migran tanpa dokumen di sini dan mendakwa penangkapan besar-besaran dilakukan semasa perintah kawalan pergerakan.

Para menteri, Jabatan Imigresen, dan polis telah memberikan reaksi terhadap dokumentari tersebut, dengan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menuntut permintaan maaf dari agensi berita itu. Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud kemudiannya memberi amaran bahawa warga asing yang membuat kenyataan negatif mengenai Malaysia dapat melihat pas mereka dicabut, sehari sebelum jabatannya mengeluarkan maklumat lengkap warga Bangladesh yang meminta bantuan orang ramai untuk mengesannya.

Read Previous

Najib menafikan menggunakan ‘cybertroopers’, mengatakan penyiaran media sosial adalah fakta

Read Next

Hampir 100 ahli pemuda PKR dari cabang Port Dickson mengumumkan hasrat keluar dari parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.