The Malaysia Post

Sheikh Umar berkata MIC harus meninggalkan politik jika tidak boleh menerima kritikan

Sheikh Umar Bagharib Ali

Credits: freemalaysiatoday

Naib Ketua DAP Johor Sheikh Umar Bagharib Ali hari ini berkata MIC harus meninggalkan politik jika mereka tidak boleh menerima kritikan.

Beliau mengingatkan parti komponen Barisan Nasional (BN) itu supaya tidak terlalu sensitif dan bertindak balas dengan mengorbankan rakyat biasa dengan menggunakan Akta Hasutan 1948.

“Saya ingin mengingatkan MIC bahawa jika mereka tidak boleh menerima kritikan atau tidak boleh ditegur dan mudah terpengaruh dengan pandangan rakyat, maka berundur sahaja daripada pentas politik,” katanya.

Begitu juga, Sheikh Umar menegaskan bahawa DAP juga tidak terlepas daripada kritikan sebelum ini.

“Bagaimanapun, parti itu tidak lemah kerana kita menilai, muhasabah dan terus mara ke hadapan agar terus relevan.

“Bagi MIC, jika mudah untuk mereka ‘koyak’ (slanga Melayu yang berkaitan dengan kehancuran emosi), maka berundur sahaja daripada politik,” kata Sheikh Umar dalam satu kenyataan malam ini.

Terdahulu Sheikh Umar diiringi pasukan peguam parti berada di ibu pejabat polis daerah Iskandar Puteri di mana pekerja kempen DAP Paloh S Murugan dibebaskan dengan ikat jamin.

Murugan ditahan pada Isnin dan direman tiga hari oleh polis mengikut Akta Hasutan 1948.

Sheikh Umar berkata kes Murugan berkaitan dengan video dengan mesej “Jangan Undi MIC” yang dikongsinya di akaun Facebook peribadinya.

“Video itu berdurasi 15 saat dan dikongsi oleh Murugan daripada aplikasi TikTok individu lain,” kata bekas ADUN Johor dan Exco kerajaan negeri di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) ketika itu.

Sheikh Umar berkata Murugan telah memberikan kerjasama terbaik sepanjang tempoh reman, dengan segala bukti dan siasatan di bawah Timbalan Pendakwa Raya (DPP).

“Bagaimanapun, keputusan kes itu masih belum dapat ditentukan. Kami difahamkan kes itu akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan seterusnya,” katanya.

Baca Lagi | Sheikh Umar berkata MIC harus meninggalkan politik jika tidak boleh menerima kritikan

Susulan penahanan Murugan, Pengerusi DAP Johor Liew Chin Tong menggesa Akta Hasutan 1948 dimansuhkan.

Beliau berkata undang-undang yang menindas seperti itu tidak mempunyai tempat dalam demokrasi Malaysia dan menambah bahawa terdapat undang-undang lain yang mencukupi untuk menangani isu berkaitan kebebasan bersuara.

Read Previous

Pemanggilan semula duta-duta Malaysia ke UAE mungkin dapat dikendalikan dengan lebih baik

Read Next

Anwar memberitahu Najib mahu perbahasan mereka mengenai Sapura Energy terbuka kepada semua

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here