The Malaysia Post

Anwar memberitahu Najib mahu perbahasan mereka mengenai Sapura Energy terbuka kepada semua

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menegaskan bahawa beliau bersedia untuk berdepan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam perbahasan mengenai Sapura Energy Berhad yang bermasalah kewangan, tetapi berkata ia sepatutnya bebas untuk semua media membuat liputan dan terbuka untuk ditonton oleh orang ramai.

Dalam catatan Facebook malam tadi, Anwar menekankan keperluan kebebasan media, sambil menyatakan bahawa Najib telah menetapkan debat itu hanya melibatkan satu portal berita.

“Penglibatan media juga harus terbuka dan tidak terhad kepada satu portal berita sahaja. Agensi akhbar atau media arus perdana harus mengambil bahagian dalam usaha memupuk budaya wacana (wacana) yang sihat dan terbuka,” tulis Ahli Parlimen Port Dickson dan bekas timbalan perdana menteri itu.

Dalam video yang dilampirkan pada catatan Facebook itu, Anwar mendakwa Najib telah mencabarnya untuk berdebat pada awal Ramadan atau bulan puasa umat Islam, sambil menambah bahawa beliau telah menyahut cabaran itu walaupun ia adalah bulan Ramadan.

“Saya jawab, ini bulan Ramadan, tetapi kerana sudah ada cabaran, saya jawab, saya bersedia bila-bila masa, tanpa syarat.

“Sekarang dia kata tidak sepatutnya diadakan pada bulan Ramadan, sepatutnya pada awal Syawal. Dia letak portal kecil sahaja, saya jawab kena buka, mana-mana media, sama ada Sinar Harian atau TV3 atau RTM, di mana-mana, tetapi jangan sekat kebebasan media supaya orang ramai menilai.

“Jadi saya harap Najib tidak berdolak-dalik. Dia cabar, saya jawab, dan insya-Allah kita akan berjumpa,” kata Anwar dalam video itu, menggunakan perkataan Melayu yang bermaksud flip-flop.

Pagi ini, Najib di laman Facebooknya menulis bahawa Anwar telah menuduhnya sebagai orang yang mengeluarkan cabaran untuk berdebat pada bulan Ramadan.

Baca Lagi | Anwar memberitahu Najib mahu perbahasan mereka mengenai Sapura Energy terbuka kepada semua

Najib berkata ia telah bermula dengan bekas ahli parlimen PKR Rafizi Ramli awal bulan ini mencabarnya untuk berdebat, dan Najib sendiri kemudiannya bersetuju untuk berdebat dengan ketua parti PKR Anwar.

Najib juga berkata bahawa wakil Anwarlah yang bersetuju dengan wakil Najib untuk mengadakan debat selepas bulan puasa, dan mendakwa PKR kini mendakwa Najib takut berdebat.

Najib berkata beliau langsung tidak takut dan memberi jaminan akan berdebat dengan Anwar mengenai isu Sapura Energy.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sheikh Umar berkata MIC harus meninggalkan politik jika tidak boleh menerima kritikan

Read Next

Petisyen online mencari keadilan untuk Sam Ke Ting

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.