The Malaysia Post

Petisyen online mencari keadilan untuk Sam Ke Ting

Lebih 250,000 tandatangan telah dikumpul dalam masa kurang daripada 24 jam dalam dua petisyen dalam talian yang berasingan yang menuntut sama ada pembebasan atau keadilan bagi Sam Ke Ting, wanita yang semalam dijatuhi hukuman penjara enam tahun atas kematian lapan remaja yang menunggangi mereka pada 2017. basikal lajak” atau basikal ubah suai di Johor.

Mahkamah Tinggi di Johor Baru semalam telah membatalkan pembebasan Sam sebelum ini atas pertuduhan memandu secara melulu kerana merempuh lapan remaja itu pada 3.20 pagi pada 2017, menjatuhkan hukuman penjara tanpa membenarkan ikat jamin dan juga denda RM6,000 dan tiga- larangan memandu setahun selepas tamat tempoh penjaranya.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat selepas Mahkamah Majistret di Johor Baru pada Oktober 2019 membebaskan Sam tanpa memanggilnya membela diri kerana mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie dan selepas Mahkamah Majistret yang sama pada Oktober 2021 sekali lagi dibebaskan. Sam kerana mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah.

Pada masa penulisan, empat petisyen dalam talian ditemui di laman web Change.org untuk menyerlahkan nasib Sam, dengan semuanya telah dilancarkan hanya semalam.

Petisyen pertama yang dimulakan petang semalam bertajuk “Bebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu #FreeSamKeTing” (Bebaskan Sam Ke Ting daripada caj memandu melulu), dan telah dilancarkan oleh pengguna Change.org bernama Wan Junaida .

Dalam memohon pembebasan Sam, petisyen itu menunjukkan majistret dalam penghakimannya pada 2019 menyatakan bahawa “Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefonnya dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan bertanggungjawab dan berhati-hati. , tetapi ia adalah jalan yang gelap, berbukit dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangka bahawa akan ada geng basikal di jalan raya pada pukul 3 pagi.”

Baca Lagi | Petisyen online mencari keadilan untuk Sam Ke Ting

“Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman baharu Sam, di mana fakta menyokong bahawa dia adalah pemandu yang bertanggungjawab, mangsa sebenar dalam kemalangan ini. Kegagalan keibubapaan ibu bapa bakal mat rempit menyebabkan anak-anak mereka berkeliaran di jalan raya dengan basikal yang diubah suai, atau ‘basikal lajak’ pada pukul 3 pagi.

“Kami tidak menerima penghakiman ini, dan berusaha untuk membatalkan hukumannya, supaya tidak merompak masa depan cerah seorang warganegara Malaysia yang muda dan tidak bersalah,” kata petisyen itu.

Read Previous

Anwar memberitahu Najib mahu perbahasan mereka mengenai Sapura Energy terbuka kepada semua

Read Next

Gaji minimum: Beberapa sektor pekerjaan diberi kelonggaran, kata menteri HR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.