The Malaysia Post

Gaji minimum: Beberapa sektor pekerjaan diberi kelonggaran, kata menteri HR

Beberapa sektor pekerjaan termasuk sektor tidak formal akan diberi kelonggaran apabila pelaksanaan kadar gaji minimum RM1,500 berkuat kuasa 1 Mei ini, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan.

Antaranya ialah mereka yang memperoleh pendapatan dengan melakukan kerja-kerja sampingan, syarikat yang menggaji kurang daripada lima pekerja dan mereka yang menghadapi kerugian besar seperti sektor perhotelan dan pelancongan, katanya.

Saravanan berkata dengan menekankan kelonggaran yang sama diberikan ketika perintah gaji minimum dilaksanakan pada 2012, kerajaan juga akan memberi tempoh satu tahun kelonggaran kepada mana-mana pihak yang memerlukan dan ia boleh dilanjutkan mengikut bidang kuasa menteri.

“Pekerja ganjil masih mendapat gaji RM500 hingga RM600. Jika saya memaksa syarikat membayar RM1,500 mereka tidak lama lagi akan kehilangan pekerjaan,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran inisiatif Microcredential HRD Corp di sini hari ini.

Pada 19 Mac, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengumumkan bahawa Malaysia akan melaksanakan gaji minimum RM1,500 bermula 1 Mei di seluruh negara.

Menurut Saravanan, pelaksanaan kadar gaji minimum adalah selaras dengan Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 (Akta 732), yang perlu dikaji semula setiap dua tahun sekali.

“Jika tidak sekarang apabila? Akta (Akta 732) menetapkan bahawa ia perlu dikaji semula dua tahun sekali. Jika saya tidak melakukannya, orang akan kecam saya, bahawa saya melanggar Akta,” katanya.

Mengenai inisiatif Microcredential HRD Corp, Saravanan berkata ia berfungsi sebagai saluran antara institusi pengajian tinggi dan industri di Malaysia. Kami menyasarkan untuk menawarkan 50,000 tempat latihan kelayakan mikro kepada rakyat Malaysia menjelang akhir tahun ini (2022).

Beliau juga berkata lebih tiga juta penempatan latihan mikro akan ditawarkan dalam tempoh lima tahun akan datang.

Microcredential HRD Corp diperkenalkan untuk membolehkan individu yang menghadiri kursus pendek diiktiraf dan dinilai secara profesional, berdasarkan pengetahuan, kemahiran dan sikap utama mereka.

Ia adalah kursus pendek yang memberi tumpuan kepada kemahiran profesional khusus berdasarkan keperluan industri dan diiktiraf oleh majikan.

Baca Lagi | Gaji minimum: Beberapa sektor pekerjaan diberi kelonggaran, kata menteri HR

Sebelum ini, dilaporkan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, kursus pensijilan mikro membuka laluan kepada akreditasi akademik yang lebih tinggi, bergantung kepada dasar pemindahan kredit di institut pengajian tinggi dan badan kelayakan profesional sedia ada.

“Saya yakin, dengan inisiatif itu, ia akan membantu menyelesaikan isu ketidakserasian antara kepakaran sumber manusia sedia ada dan permintaan oleh majikan, industri dan pasaran buruh di Malaysia,” kata Saravanan.

Butiran lanjut mengenai inisiatif itu boleh didapati di https://hrdcorp.gov.my/ms/microcredential-bm/.

Read Previous

Petisyen online mencari keadilan untuk Sam Ke Ting

Read Next

Warisan perlu tegas memilih calon untuk PRU15, kata Shafie

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.