The Malaysia Post

Warisan perlu tegas memilih calon untuk PRU15, kata Shafie

Parti Warisan (Warisan) akan menyaring calon bagi kerusi parlimen Lahad Datu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) secara ketat.

Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata pihaknya akan melihat secara mendalam watak calon itu sebelum memilihnya bertanding di kerusi itu.

Beliau berkata pemilihan ketat itu bagi memastikan Warisan terus menjadi parti yang disenangi dan diyakini rakyat khususnya di daerah ini.

“Kita tidak mahu calon boleh menang besar dalam pilihan raya umum, tetapi yang paling penting kepimpinan calon perlu ikhlas dan telus kepada rakyat.

“Kami mengambil berat perkara ini kerana kami tidak mahu ada lagi calon yang menang melompat dan tidak berkhidmat sepenuhnya kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata semua wakil rakyat dari Warisan perlu kerap turun padang membantu rakyat, bukan mengejar jawatan atau projek.

Shafie yang juga ahli parlimen Semporna berkata demikian ketika berbuka puasa bersama kira-kira 1,000 penduduk dan menyampaikan sumbangan kepada golongan miskin di sini pada Khamis.

Bekas ketua menteri itu percaya pemimpin yang tinggal di daerah itu adalah mereka yang benar-benar mahu membantu rakyat, bukan kerana keuntungan peribadi.

“Saya yakin Warisan di daerah ini cukup stabil dan masih mendapat kepercayaan penduduk setempat yang mengundi parti itu pada pilihan raya umum lalu.

“Saya optimis Warisan akan mengambil alih kerusi parlimen Lahad Datu pada PRU15,” katanya.

Shafie juga berkata jentera Warisan sudah bersedia untuk PRU15, dan perancangan rapi telah dibuat bagi memastikan persiapan berada pada tahap terbaik.

“Ia bukan mudah, tetapi saya yakin dengan keikhlasan dan kerja keras membantu rakyat selama ini, kita boleh menang,” katanya.

Sementara itu, beliau menjelaskan Warisan tidak lagi bersama Pakatan Harapan (PH).

Baca Lagi | Warisan perlu tegas memilih calon untuk PRU15, kata Shafie

“Kami bukan lagi sebahagian daripada PH Plus, tetapi Warisan masih dalam barisan blok pembangkang pada masa ini,” katanya.

Kerusi Parlimen Lahad Datu dimenangi calon Warisan Mohamaddin Ketapi pada PRU14.

Bagaimanapun, Warisan kehilangan kerusi itu selepas Mohamaddin meninggalkan parti itu pada 30 Oktober tahun lalu dan menyokong kerajaan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Gaji minimum: Beberapa sektor pekerjaan diberi kelonggaran, kata menteri HR

Read Next

Rayuan Sam Ke Ting terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dalam kes basikal ‘lajak’ ditetapkan pada Isnin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.