The Malaysia Post

Bagaimana Memulakan Perniagaan Amazon di Malaysia

Amazon Menjadi E-Dagang Terbesar

Amazon telah berkembang menjadi syarikat e-dagang terbesar. Syarikat Amerika ialah salah satu daripada syarikat e-dagang Fortune 500 dan peruncit internet terbesar.

Pelabur yang ingin menubuhkan kedai Amazon di Malaysia boleh bermula dengan menggabungkan syarikat tempatan, mengikut peraturan pembentukan syarikat yang berkenaan. Langkah-langkah ini dan yang berikut untuk pelesenan dan pengurusan boleh dilindungi dengan bantuan peguam kami di Malaysia.

Perniagaan Amazon di Malaysia

Sebagai kedai e-dagang terbesar di dunia, Amazon menganjurkan sejumlah produk yang mengagumkan. Ia adalah kedai dalam talian pilihan bagi ramai rakyat Malaysia yang ingin mencari pelbagai pilihan pembelian dan tawaran berfaedah.

Pelabur yang menubuhkan kedai Amazon di Malaysia mempunyai akses langsung kepada bukan sahaja pasaran pengguna di Malaysia dan pasaran Asia sekitarnya tetapi juga kepada pelanggan di seluruh dunia. Selain itu, usahawan Malaysia boleh menjadi penjual berdaftar di Amazon, bermakna kedai tempatan boleh mula menjual produk untuk pelanggan antarabangsa. Ini boleh menjadi pilihan perniagaan yang sangat menguntungkan bagi mereka yang ingin membuka kedai dalam talian dan boleh mendapat manfaat daripada bergabung dengan gergasi e-dagang iaitu Amazon.

Penjual Amazon dikehendaki memberikan maklumat pembayar cukai dan dapat mengeluarkan invois kepada pelanggan mereka. Perkara percukaian ini boleh dibincangkan secara terperinci dengan salah seorang peguam kami di Malaysia.

Langkah pertama apabila membuka kedai Amazon di Malaysia ialah memperbadankan sebuah syarikat. Syarikat liabiliti terhad persendirian adalah bentuk perniagaan pilihan untuk usahawan dan perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat.

Cara buka kedai di Malaysia

Amazon menghargai maklum balas pelanggan, inilah sebabnya pengalaman membeli-belah adalah penting dan penjual Amazon di Malaysia perlu menyediakan pilihan pembayaran yang mudah. Ini termasuk pembayaran melalui PayPal dan kad kredit atau debit. Untuk pembayaran melalui kad kredit/debit, usahawan perlu menyediakan akaun pedagang. Ini biasanya dilakukan dengan bank yang sama dengan syarikat itu mempunyai akaun bank korporatnya.

Baca Lagi | Kos Bencana Global AS$268b pada 2022

Baca Lagi | Menteri Hal Ehwal Agama Tumpu Pengukuhan Perpaduan Dalam Kalangan Masyarakat Islam

Salah seorang peguam kami di Malaysia boleh memberi anda butiran tambahan tentang cara mengendalikan pembayaran dan isu cukai yang berkaitan dengan memiliki dan menjalankan kedai dalam talian.

Anda boleh menghubungi pakar di firma guaman kami di Malaysia untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang menjalankan perniagaan di negara ini.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Menteri Hal Ehwal Agama Tumpu Pengukuhan Perpaduan Dalam Kalangan Masyarakat Islam

Read Next

Perdagangan Dua Hala Malaysia-UAE Mencecah Lebih AS$7 Bilion pada 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.