The Malaysia Post

Cara Membuat Wang di Fiverr sebagai Pemula

Fiverr menawarkan segala-galanya daripada reka bentuk grafik kepada penulisan, terjemahan dan juga kerja alih suara.

Fiverr Online Freelancing

Fiverr adalah salah satu platform paling popular untuk freelancing dalam talian. Jika anda ingin mula memperoleh wang tunai tambahan, nampaknya idea yang baik untuk menyiarkan beberapa pertunjukan di sana. Tetapi apa yang sebenarnya anda perlu tahu tentang Fiverr? Dalam panduan ini, kami akan merangkumi semua yang anda perlu ketahui tentang bekerja di Fiverr, termasuk cara menjana wang, petua dan helah serta strategi untuk berjaya.

Pasaran Bebas Fiverr

Apakah Pasaran Bebas Fiverr?
Ditubuhkan pada 2010, Fiverr ialah pasaran bebas terbesar di dunia. Dengan lebih 5 juta penjual aktif, Fiverr menawarkan segala-galanya daripada reka bentuk grafik kepada penulisan, terjemahan dan juga kerja alih suara. Dan walaupun platform telah kehilangan beberapa populariti sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ia masih merupakan salah satu tempat terbaik untuk pemula untuk membuat wang tambahan dalam talian.

Cara Kerja Bebas di Fiverr Berfungsi

Fiverr ialah salah satu pasaran bebas yang paling popular dalam talian. Ia percuma untuk digunakan, dan ia membolehkan orang ramai menjual hampir apa sahaja yang mereka mahukan. Perkara seperti memasukkan produk digital seperti e-buku, kursus, grafik, muzik, video dan apl semuanya popular di pasaran dalam talian ini. Perkhidmatan untuk dijual di Fiverr dirujuk sebagai ‘pertunjukan’.

Anda boleh menyemak imbas pertunjukan mengikut kategori, julat harga, lokasi, permintaan, populariti dan banyak faktor lain. Sebaik sahaja anda menemui sesuatu yang menarik, anda akan melihat perkara yang ditawarkan oleh penjual dan memilih tawaran terbaik. Kemudian anda hanya membeli pertunjukan dan tunggu penjual menghantar produk kepada anda.

Apabila anda menerima item itu, muat turunnya, semak semula dan pastikan semuanya berfungsi dengan betul. Jika ia berlaku, hebat! Anda sudah selesai! Penjual biasanya memberikan arahan terperinci tentang cara memuat naik fail, menambah imej dan melakukan apa sahaja yang diperlukan.

Jika anda menjual barangan fizikal, anda perlu menghantar barangan itu sendiri. Tetapi terdapat banyak cara untuk menghantar item dengan cepat dan murah, dan kami menyenaraikan beberapa kegemaran kami di sini. Kebanyakan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di Fiverr adalah perkhidmatan digital dan barangan fizikal cenderung berfungsi dengan lebih baik pada platform lain seperti Etsy atau eBay.

Idea dan Petua Fiverr Gig

Bermula sebagai Penjual di Fiverr dan Mula Mendapat Pendapatan Tambahan

Jika anda ingin menjana wang tambahan dalam talian, Fiverr mungkin patut anda lihat. Anda akan dapati banyak pertunjukan di sana — semuanya daripada kerja reka bentuk hingga kemasukan data. Bermula di Fiverr adalah percuma dan cara terbaik untuk menjana wang tambahan dalam talian. Selain itu, hanya mengambil masa beberapa minit untuk disediakan pada platform dalam talian yang popular ini untuk penjual. Inilah cara untuk bermula:

Pertama, Anda Perlu Mendaftar untuk Akaun Baharu
Pendaftaran Fiverr sama seperti tempat lain yang menawarkan perkhidmatan jenis ini. Proses onboarding yang termasuk mengisi beberapa maklumat asas seperti nama, alamat e-mel dan nombor telefon. Anda mungkin tidak memerlukan nombor telefon pada mulanya tetapi Fiverr mungkin memerlukan ini untuk mengesahkan akaun dalam masa sebulan atau lebih.

Anda perlu mengisi profil anda dan memuat naik foto profil. Terdapat juga cara untuk menyambungkan akaun sosial seperti Facebook atau Twitter ke profil Fiverr anda. Ini boleh menjadi masalah bagi sesetengah orang yang tidak mahu memberikan maklumat tersebut. Jika anda mempunyai profil polarisasi, anda mungkin mahu mengelak daripada menyambungkannya juga. Adalah lebih baik untuk memberitahu bakal pelanggan tentang perniagaan anda bukan hanya perkara peribadi anda.

Petua Profil Fiverr untuk Menarik Lebih Ramai Pembeli

Untuk berjaya sebagai penjual di Fiverr, anda perlu membezakan diri anda daripada orang lain. Satu cara untuk melakukan ini ialah dengan mencipta profil unik yang mempamerkan kemahiran dan pengalaman anda. Pastikan anda menambah foto dan video pada profil anda untuk menunjukkan kebolehan anda.

Foto profil terbaik lazimnya ialah foto wajah anda semasa anda tersenyum memandang terus ke dalam kamera. Cuba untuk menjauhkan diri daripada logo dan seperti yang mereka cenderung untuk tidak melakukannya dengan baik di platform.

Buat Gig Fiverr Pertama Anda untuk Menawarkan Bakal Pelanggan

Fiverr ialah pasaran tempat pekerja bebas menawarkan perkhidmatan daripada reka bentuk grafik kepada pengaturcaraan. Walaupun platform menawarkan banyak peluang untuk pemula, masih sukar untuk menembusi pasaran.

Setelah anda membuat dan mengemas kini profil Fiverr anda, anda perlu memilih kategori perkhidmatan yang sepadan dengan set kemahiran anda dan menentukan jenis pertunjukan yang akan anda jual. Penciptaan gig adalah mudah tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui semasa membuat gig Fiverr untuk menarik bakal pembeli. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu:

Mencipta Amalan Terbaik Fiverr Gig


Pastikan anda mempunyai penerangan yang jelas tentang pertunjukan anda dan perkara yang anda tawarkan.

Pilih kategori yang sesuai untuk menyenaraikan pertunjukan anda.

Sertakan kata kunci sebagai teg anda. Ia mestilah kata kunci yang luas kerana anda terhad kepada 5 sahaja.
Pastikan imej gig anda jelas dan berkaitan dengan perkhidmatan gig yang anda tawarkan. Jangan tunjukkan foto anjing jika anda tidak menawarkan sesuatu yang berkaitan.

Video berprestasi lebih baik daripada imej ringkas. Mencipta video yang menerangkan pertunjukan anda boleh membantu meningkatkan pendedahan dengan hebat pada platform.

Pastikan anda mengisi penerangan gig sepenuhnya dan sertakan seberapa banyak butiran yang mungkin. Cara terbaik untuk mendapatkan perkhidmatan pelanggan yang hebat adalah dengan memastikan pembeli mengetahui dengan tepat apa yang mereka beli dan apa yang akan dihantar apabila kerja selesai. Dan ini penting kerana setiap pembeli mempunyai peluang untuk menilai perkhidmatan yang anda tawarkan.

Selepas anda membuat pertunjukan anda, anda perlu menunggu sehingga seseorang membelinya. Apabila seseorang membeli pertunjukan anda, anda akan mendapat pemberitahuan dalam e-mel atau telefon anda. Dari sana, anda perlu menyelesaikan tugas dan menghantar bukti penyelesaian kepada pelanggan.

Walaupun Fiverr ialah tempat yang bagus untuk membina portfolio anda dan memperoleh wang tunai tambahan, adalah penting untuk diingat bahawa persaingan adalah sengit. Pastikan anda mempunyai titik jualan yang unik (USP), dan cuba elakkan membuat gig yang ditawarkan oleh penjual lain.

Terdapat banyak sumber yang tersedia dalam talian untuk membantu anda mengetahui lebih lanjut tentang Fiverr, termasuk tutorial, video dan artikel.

Menyelesaikan Pertunjukan dan Mendapat Gaji

Memandangkan anda telah membuat pertunjukan di Fiverr, menjualnya dan menghantar bukti kepada pelanggan anda, bilakah anda akan dibayar?

Fiverr mengambil potongan keuntungan supaya anda tidak akan mendapat keseluruhan jumlah. Malah, Fiverr mengambil potongan 20% daripada harga gig terus dari atas tidak kira untuk apa gig itu dijual. Pembeli juga boleh meninggalkan tip untuk anda yang juga tertakluk kepada caj 20% ini. Jadi untuk pertunjukan lima dolar anda akhirnya mendapat $4.

Pembeli akan mempunyai tempoh 3 hari untuk menyemak kerja anda dan meluluskan atau tidak meluluskannya. Jika mereka tidak berpuas hati, mereka boleh menolak penghantaran yang bermakna anda perlu membuat semula pertunjukan. Jika mereka meluluskan pertunjukan atau mereka hanya menunggu tiga hari untuk pertunjukan itu diluluskan secara automatik, wang tersebut akan dikreditkan ke akaun anda dan akan mengambil masa 14 hari untuk menjelaskan sebelum anda boleh mengeluarkan wang.

Mengeluarkan Wang dari Fiverr

Sebarang dana yang akan dibayar kepada anda akan disenaraikan pada halaman pendapatan anda. Ia juga merupakan halaman yang akan menjadi tempat anda boleh mengeluarkan sebarang dana yang anda ada.

Terdapat tiga cara berbeza anda boleh mengeluarkan wang dari Fiverr. Yang pertama adalah melalui PayPal. PayPal ialah cara paling mudah dan juga cara paling murah untuk menarik diri daripada Fiverr. Keanehan tentang platform ialah butang PayPal tidak muncul pada mulanya apabila anda pergi ke halaman pendapatan. Kadang-kadang anda perlu memuat semula halaman yang agak pelik.

Pilihan lain untuk mengeluarkan dana ialah ke akaun bank. Pilihan ini boleh dikenakan bayaran tambahan dan ia akan mengambil masa kira-kira 3 hari untuk disiapkan.

Pilihan ketiga ialah dengan menggunakan kad Fiverr. Ia adalah kad debit yang juga mempunyai beberapa bayaran yang berkaitan dengannya tetapi boleh menjadi mudah jika anda tidak mempunyai akaun PayPal atau akaun bank yang boleh anda gunakan.

Apa yang Perlu Ditawarkan sebagai Fiverr?

Memang mudah untuk menjual apa-apa di Fiverr, tetapi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjual produk digital dan bukannya barangan fizikal. Malah terdapat pembantu maya yang anda boleh upah di Fiverr jadi langit adalah hadnya. Produk digital lebih mudah dibuat dan diedarkan, dan ia cenderung untuk menjana lebih banyak jualan. Berikut ialah beberapa produk digital popular yang berfungsi dengan baik pada platform:

Pemasaran media sosial

Menjual perkhidmatan pemasaran media sosial di Fiverr adalah salah satu cara paling mudah untuk mendapatkan wang dalam talian. Terdapat banyak perkhidmatan berbeza yang boleh anda jual yang berkaitan dengan pemasaran media sosial. Daripada menyiarkan kemas kini pada akaun kepada mencipta imej untuk digunakan oleh syarikat pada profil mereka.

Anda juga boleh membuat templat media sosial yang boleh dijual di platform. Perkhidmatan pengurusan media sosial yang merangkumi banyak tambahan gig yang berbeza juga boleh dilakukan dengan baik. Lihat profil penjual penjual media sosial lain dan lihat pertunjukan bebas yang mereka tawarkan untuk membantu mendapatkan pendedahan untuk pertunjukan anda.

Baca Lagi | Gangguan yang tidak dapat dijelaskan menyebabkan 15 stesen LRT keluar dari KLCC ke Kelana Jaya

Baca Lagi | Harian Metro melancarkan AIS untuk menghormati ikon sukan Malaysia

Read Previous

Harian Metro melancarkan AIS untuk menghormati ikon sukan Malaysia

Read Next

Cara Mendapatkan Pekerjaan di Upwork sebagai Pemula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.