The Malaysia Post

Cara Mendapatkan Pekerjaan di Upwork sebagai Pemula

Beberapa pautan di tapak web kami ditaja, dan kami mungkin memperoleh wang apabila anda membuat pembelian atau mendaftar selepas mengklik. Ketahui lebih lanjut tentang cara kami menjana wang.

Upwork

Anda mungkin pernah mendengar bahawa Upwork ialah tempat yang bagus untuk memulakan kesibukan sampingan, atau malah menjadi pekerja bebas sepenuh masa.

Anda mendengar dengan betul!

Platform ini menampilkan beribu-ribu pertunjukan bebas baharu setiap hari, dengan peluang kerja dari rumah yang dibayar dengan baik dalam hampir setiap bidang yang boleh dibayangkan.

Cara Untuk Kekayaan

Saya tahu, kerana sebelum melancarkan The Ways To Wealth, saya sendiri adalah seorang pekerja bebas Upwork, mengambil pelbagai jenis pekerjaan dan akhirnya mengebil lebih $100 sejam untuk perkhidmatan saya.

Ramai pendatang baru ke platform tertanya-tanya bagaimana untuk memulakan dan mendaratkan pelanggan pertama mereka di tapak.

Panduan ini bertujuan untuk menjawab soalan “Bagaimana saya boleh mendapatkan pekerjaan di Upwork tanpa pengalaman,” dan menyediakan panduan langkah demi langkah untuk memulakan dan memenangi kontrak pertama anda.

Mari kita gali…

Bagaimana Upwork Berfungsi Untuk Pekerja Bebas

Upwork ialah platform ekonomi gig yang menghubungkan pekerja bebas dengan orang dan syarikat yang memerlukan kerja. Selepas mendaftar untuk tapak tersebut, pekerja bebas membuat profil yang merangkumi foto, senarai kemahiran dan portfolio sampel kerja.

Pengguna kemudian mencari melalui berpuluh-puluh ribu peluang pekerjaan yang disenaraikan di tapak, yang disusun dalam pelbagai kategori.

Tangkapan skrin fungsi carian kerja Upwork

Tangkapan skrin daripada Upwork.

Apabila anda mencari pekerjaan yang diminati, anda menyerahkan cadangan yang biasanya termasuk kadar yang anda inginkan, surat lamaran ringkas dan jawapan ringkas kepada beberapa soalan tentang kemahiran, pengalaman dan kecergasan anda untuk projek itu.

Pelanggan (iaitu, orang yang mencari pekerja bebas) juga boleh mencari pekerja bebas yang mungkin sesuai untuk projek mereka. Selepas dijemput untuk memohon, prosesnya kelihatan sama seperti di atas; anda menyemak butiran dan mengemukakan cadangan.

Pekerja bebas dan pelanggan berkomunikasi di Upwork melalui platform pemesejan terbina dalam, yang mempunyai keupayaan sembang, suara dan panggilan video. Menariknya, tidak seperti beberapa platform bebas lain, komunikasi luar tapak (seperti e-mel) tidak dilarang secara nyata.

Pengebilan dan pembayaran dikendalikan oleh Upwork, yang menyediakan ukuran perlindungan kepada kedua-dua pihak. Dalam kebanyakan kes, pelanggan dikehendaki meletakkan pembiayaan untuk projek dalam akaun escrow yang diuruskan oleh Upwork untuk memulakan kontrak.

Upwork mengenakan caj kepada pekerja bebas sebanyak 20% untuk $500 pertama yang dibilkan kepada pelanggan, tetapi bayaran itu turun kepada 10% sebaik sahaja anda mengebilkan pelanggan anda sekurang-kurangnya $500.

Sesetengah pekerjaan dibayar mengikut kadar setiap jam, manakala ada yang dibayar dengan bayaran tetap. Biasanya, anda akan mempunyai peluang untuk merundingkan kadar dan syarat semasa proses cadangan.

Apabila orang berfikir tentang pekerjaan bebas, mereka sering memikirkan perkara seperti menulis, reka bentuk grafik, mencipta laman WordPress dan penyuntingan. Anda akan dapati banyak jenis gig itu di Upwork, tetapi terdapat pekerjaan Upwork yang termasuk dalam ratusan kategori lain, termasuk reka bentuk web, pembangunan aplikasi mudah alih, kemasukan data, copywriting, perkhidmatan pelanggan jauh dan pembantu maya.

Contoh contoh: ini ialah kategori pekerjaan yang bermula dengan huruf “D” sahaja…

Kategori pekerjaan atasan yang bermula dengan huruf D
Kerja kerja yang bermula dengan “D.”
Anda juga akan menemui penyenaraian untuk perkara yang mungkin dianggap sebagai kerjaya “profesional”, seperti seni bina, kejuruteraan kimia dan undang-undang.

Jadi sementara anda boleh mencari pertunjukan menulis sekali sahaja yang menambah pendapatan sedia ada anda, anda juga boleh mencari kerjaya Upwork yang sah!

Dan ramai orang melakukan perkara itu: kadar pada platform cenderung agak tinggi, jadi pekerja bebas selalunya dapat membina pendapatan sepenuh masa dengan hanya segelintir pelanggan.

Bunyi menarik, tetapi juga sedikit menakutkan?

Jangan risau jika anda seorang pemula dan tidak mempunyai banyak pengalaman. Terdapat banyak bakal pelanggan yang berminat untuk mengambil pekerja bebas baharu.

Anda hanya perlu mengetahui beberapa petua dan amalan terbaik.

Cara Mendapatkan Kerja Pertama Anda Di Upwork
Upwork menampilkan pelanggan yang sah, kadar gaji yang baik, banyak peluang pekerjaan yang fleksibel dari mana-mana dalam berpuluh-puluh kategori dan perlindungan pembayaran.

Kedengaran hebat, bukan?

Ramai pekerja bebas baharu belajar tentang peluang yang ditawarkan oleh Upwork dan mendapat tergesa-gesa keseronokan yang beransur-ansur digantikan dengan kekecewaan dan kekecewaan kerana mereka gagal untuk benar-benar mendapat pekerjaan di tapak.

Jadi, jujurlah tentang satu perkara: mendapatkan pekerjaan pertama anda di Upwork ialah penghalang terbesar untuk berjaya di platform.

Mengapa sukar untuk memenangi kontrak pertama anda?

Terdapat beberapa sebab. Tetapi pertama sekali ialah kekurangan maklum balas anda.

Upwork bergantung pada penarafan lima bintang dan sistem maklum balas. Maklum balas ini adalah di hadapan dan di tengah apabila anda pergi dan memohon pekerjaan — seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bawah, yang menunjukkan penampilannya pada profil anda.

Contoh sistem maklum balas Upwork

Maklum balas anda kelihatan pada profil Upwork anda.
Apabila projek selesai, pekerja bebas dan pelanggan menilai satu sama lain dan mempunyai peluang untuk meninggalkan ulasan yang dipaparkan secara terbuka.

Penilaian ini berfungsi sebagai satu bentuk bukti sosial: ia menunjukkan bahawa anda telah berjaya menyelesaikan projek dan anda tidak akan membuang masa dan wang pelanggan.

Mereka juga menyumbang kepada “Skor Kejayaan Pekerjaan” (JSS) anda, iaitu metrik yang dipaparkan secara terbuka yang digunakan oleh Upwork untuk menentukan sejauh mana pelanggan anda berpuas hati dengan kerja anda.

Apabila pelanggan mencari pekerja bebas untuk dijemput ke projek, mereka mempunyai keupayaan untuk menapis bakal pemohon oleh JSS (selalunya memilih untuk hanya mempertimbangkan orang yang mendapat markah 100%). Selain itu, JSS anda dipaparkan dengan jelas apabila anda menyerahkan cadangan (seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bawah).

Contoh cadangan Upwork sebenar yang kami terima

Pemohon ke jawatan kerja Upwork.
Sebagai pekerja bebas baharu, anda tidak mempunyai maklum balas dan tiada Skor Kejayaan Pekerjaan.

Jadi, anda melihat masalahnya: pelanggan tidak mempunyai cara untuk mengetahui sama ada anda seorang yang boleh dipercayai yang sebenarnya boleh menyampaikan kemahiran yang anda katakan boleh anda sampaikan. Ini menjadikan mereka kurang berkemungkinan untuk mengupah anda.

Nasib baik, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengatasinya.

Ketahui lebih lanjut tentang cara memenangi pekerjaan sebagai pemula Upwork dalam video di bawah, yang merangkumi empat petua untuk menulis cadangan yang lebih baik (dan menerangkan strategi di sebalik sebab petua tersebut berkesan).

Baca Lagi | Harian Metro melancarkan AIS untuk menghormati ikon sukan Malaysia

Baca Lagi | Cara Membuat Wang di Fiverr sebagai Pemula

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Cara Membuat Wang di Fiverr sebagai Pemula

Read Next

Meta untuk memotong lebih daripada 11,000 pekerjaan dalam salah satu pemberhentian terbesar tahun ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.