The Malaysia Post

Amazon, Google menyelar perubahan pengkomputeran awan Microsoft

Unit Amazon dan Alphabet Google mengkritik perubahan pengkomputeran awan Microsoft semalam, mengatakan ia mengehadkan persaingan dan tidak menggalakkan pelanggan beralih kepada pembekal perkhidmatan awan saingan.

Gergasi perisian AS pada hari Isnin mengumumkan pindaan perjanjian pelesenan dan perubahan lain yang akan berkuat kuasa pada 1 Oktober dan yang mereka katakan akan memudahkan penyedia perkhidmatan awan untuk bersaing.

Amazon, Google, Alibaba dan perkhidmatan awan Microsoft sendiri akan dikecualikan daripada tawaran itu.

Langkah Microsoft dibuat selepas pesaing Kesatuan Eropah yang lebih kecil membawa rungutan mereka tentang amalan perkhidmatan awannya kepada pengawal selia antitrust EU, yang kemudiannya menyoal pemain pasaran mengenai isu itu dan kesan yang mereka alami.

Amazon, penyedia perkhidmatan awan terkemuka yang dikekori oleh Microsoft dan Google, mendapat kritikan yang pedas.

“Microsoft kini menggandakan amalan berbahaya yang sama dengan melaksanakan lebih banyak sekatan dalam percubaan tidak adil untuk mengehadkan persaingan yang dihadapinya – daripada mendengar pelanggannya dan memulihkan pelesenan perisian yang adil dalam awan untuk semua orang,” jurucakapnya. unit perkhidmatan awan AWS berkata dalam e-mel.

Naib presiden Google untuk hal ehwal kerajaan dan dasar Google Cloud Marcus Jadotte adalah sama kritikal.

“Janji awan adalah fleksibel, pengkomputeran anjal tanpa penguncian kontrak,” katanya dalam tweet.

“Pelanggan seharusnya boleh bergerak secara bebas merentasi platform dan memilih teknologi yang paling sesuai untuk mereka, dan bukannya yang paling sesuai untuk Microsoft,” kata Jadotte.

Read Previous

Southampton menimbulkan kesengsaraan baru kepada Chelsea yang ceroboh

Read Next

Juara Olimpik Joseph Schooling mengeluarkan amaran berhubung penggunaan ganja, semua keistimewaan sukan dibatalkan, kata Kementerian Pertahanan Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.