The Malaysia Post

Juara Olimpik Joseph Schooling mengeluarkan amaran berhubung penggunaan ganja, semua keistimewaan sukan dibatalkan, kata Kementerian Pertahanan Singapura

Perenang negara dan juara Olimpik Joseph Schooling telah mengaku mengambil ganja di luar negara pada Mei tahun ini, kata Kementerian Pertahanan (Mindef) dalam satu kenyataan pada Selasa (30 Ogos).

Mindef mengesahkan bahawa Biro Narkotik Pusat (CNB) telah menamatkan siasatan ke atas lelaki berusia 27 tahun itu dan menyerahkan pengurusan kes itu kepada Angkatan Bersenjata Singapura (SAF), memandangkan Schooling adalah seorang anggota perkhidmatan negara sepenuh masa.

“Ujian air kencing untuk ubat terkawal yang dijalankan ke atas Private Joseph Schooling kembali negatif,” kata Mindef.

“Bagaimanapun, Persekolahan Swasta mengaku telah mengambil ganja di luar negara pada Mei 2022, apabila dia mengalami gangguan jangka pendek daripada Perkhidmatan Negara (NS) sepenuh masa untuk melatih dan menyertai Sukan Asia Tenggara.”

Kenyataan itu menambah bahawa amaran telah dikeluarkan kepada Schooling, dan dia telah menjalani rejim ujian air kencing selama enam bulan. “Memandangkan penyalahgunaan keistimewaan gangguan, Persekolahan Swasta tidak lagi layak untuk cuti atau gangguan untuk berlatih atau bersaing semasa di NS,” kata Mindef.

“Surat amaran rasmi juga telah dikeluarkan kepada Persekolahan Swasta, memaklumkan kepadanya akibat serius penyalahgunaan dadah yang dikenakan kepada semua kakitangan SAF, yang mungkin dihukum penjara sehingga sembilan bulan di Berek Tahanan SAF.”

Dalam satu kenyataan berasingan, badan induk sukan negara Sport Singapore (SportSG) berkata selain Schooling, CNB juga telah menyiasat seorang lagi renang negara Amanda Lim, dan mengeluarkan amaran keras kepadanya di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah.

SportSG menambah bahawa ia berhasrat untuk mengkaji secara menyeluruh keadaan di sebalik kedua-dua kes itu dan menentukan langkah yang sesuai untuk diambil selepas itu.

Dalam satu kenyataan malam ini, Schooling memohon maaf kerana “menimbulkan kecederaan kepada semua orang di sekeliling saya”, sambil menambah bahawa dia “menyerah pada saat kelemahan”.

“Saya melakukan kesilapan dan saya bertanggungjawab atas apa yang saya lakukan. Saya akan tebus dan betulkan apa yang salah… saya tidak akan mengecewakan awak lagi,” katanya.

Perenang negara itu mencuri hati warga Singapura selepas membawa pulang pingat emas Olimpik pertama dan satu-satunya negara pada 2016 untuk acara 100m kupu-kupu lelaki di Rio de Janeiro di Brazil.

Dia mencipta rekod baharu Olimpik dalam proses itu dengan masa berenang 50.39 saat, dan menewaskan legenda Olimpik dan perenang Amerika Michael Phelps.

Kemenangan bersejarah itu juga membawa kepada pelbagai tawaran penajaan, dilaporkan dengan syarikat seperti DBS Bank, Hugo Boss, Tag Heuer, Toyota, Milo dan Yakult.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan daripada HARI INI pada hari Selasa, jurucakap DBS berkata bahawa perjanjian penajaannya dengan Schooling berakhir tahun lepas sebelum beliau disenaraikan untuk Perkhidmatan Negara.

Tetapi Schooling tidak dapat mengulangi kejayaannya di peringkat tertinggi dalam kolam di tengah-tengah jangkaan besar negara.

Dia gagal layak ke separuh akhir 100m fly di Kejohanan Dunia Fina di Korea Selatan pada 2019 selepas mencatat masa 52.93 saat dalam saringan. Pada Sukan Olimpik 2021 di Tokyo, Jepun, dia juga gagal melepasi saringan acara haiwan kesayangannya, melengkapkan acara 100m kupu-kupu lelaki dalam masa 53.12 saat, hampir tiga saat lebih perlahan daripada masa memenangi emasnya dari 2016.

Kemudian pada tahun itu, Schooling menghadapi satu lagi tamparan, apabila bapanya, Colin Schooling, meninggal dunia akibat kanser hati pada usia 73 tahun.

Persekolahan mendaftar untuk Perkhidmatan Negara pada Januari tahun ini, selepas ditangguhkan sejak 2014 untuk persediaan menghadapi Sukan Olimpik. Dia melakukan latihan vokasionalnya dalam Tentera Laut.

Pertandingan antarabangsa utama terakhirnya ialah Sukan SEA di Vietnam Mei ini, di mana dia membawa pulang dua emas dan satu gangsa untuk acara 100m kupu-kupu, 4x100m rampaian dan 4x200m acara lari berganti-ganti gaya bebas.

HARI INI telah menghubungi penaja Schooling yang lain, serta Persatuan Renang Singapura, untuk mengulas.

Read Previous

Amazon, Google menyelar perubahan pengkomputeran awan Microsoft

Read Next

Mikhail Gorbachev, pemimpin terakhir Soviet, meninggal dunia pada usia 91 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.