The Malaysia Post

Kemalangan Van Pelancong di Bukit Genting, Pulau Pinang: Seorang Terbunuh, 10 Lagi Cedera

Pada malam yang gelap di Bukit Genting, Balik Pulau, seorang wanita Singapura kehilangan nyawanya dan 10 yang lain cedera ketika sebuah van pelancong jatuh ke jurang setinggi lebih dari enam meter. Peristiwa tragis ini menggegarkan masyarakat tempatan dan pelancong di kawasan itu. 

Kemalangan tragis di Bukit Genting

Kejadian itu berlaku pada malam yang gelap pada 24 September 2023. Sebuah van pelancong yang membawa sebelas penumpang terlibat dalam kemalangan yang memilukan ini. Lapan daripadanya adalah wanita dan tiga adalah lelaki. Sepuluh penumpang adalah warga Singapura, manakala pemandu adalah penduduk tempatan.

Menurut Ketua Polis Barat Daya Supt Kamarul Rizal Jenal, kebanyakan mangsa adalah warga tua yang bercuti di Pulau Pinang. Mangsa pertama ditemui mati di tempat kejadian, manakala mangsa lain mengalami kecederaan serius. Semua yang cedera telah dihantar ke Hospital Pulau Pinang dan Hospital Balik Pulau untuk menerima rawatan perubatan yang diperlukan.

Baca lagi | Kemalangan Maut Melibatkan 12 Kenderaan di Putrajaya

Tindakan pantas oleh pasukan penyelamat

Selepas menerima panggilan kecemasan pada pukul 8: 20 malam, Stesen Bomba Dan Penyelamat Seri Balik Pulau segera bertindak. Walau bagaimanapun, lokasi kejadian di kawasan berbukit membuat sukar bagi enjin bomba untuk memasuki kawasan itu. Oleh itu, penyelamat terpaksa mendaki bukit selama 15 minit dengan menggunakan tandu dan peralatan kecemasan.

Mereka dengan cepat mengesan seorang wanita telah meninggal dunia, manakala tujuh lagi masih terperangkap di dalam van terbalik. Tiga mangsa lain diselamatkan dengan bantuan orang awam. Dalam usaha menyelamat berisiko tinggi, penyelamat terpaksa menggunakan peralatan khas untuk memotong bahagian papan pemuka dan stereng van untuk membebaskan seorang wanita yang terperangkap di sebelah tempat duduk pemandu.

Keputusan dan penyiasatan

Operasi penyelamatan terakhir berjaya diselesaikan pada sekitar 10.45 WIB. Sementara itu, pihak berkuasa tempatan sedang menjalankan siasatan untuk mengetahui punca sebenar kemalangan itu. Autopsi ke atas si mati akan dilakukan hari ini untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai punca kematian.

Kemalangan tragis ini telah menyentuh hati ramai orang, dan mengingatkan kita tentang pentingnya keselamatan jalan raya. Kami mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat dalam kejadian ini. Semoga yang cedera pulih dengan cepat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ling Tian Soon Ketua Pemuda MCA yang Baharu

Read Next

Selangor Tersingkir, Terengganu Ke Separuh Akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.