The Malaysia Post

Ling Tian Soon Ketua Pemuda MCA yang Baharu

KUALA LUMPUR, 24 September 2023 – Ling Tian Soon, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Johor, telah dipilih sebagai Ketua Pemuda MCA yang baru. Pengumuman ini telah dibuat oleh Setiausaha Agung parti, Datuk Chong Sin Woon, pada tengah malam semalam. Pengumuman pemilihan Ling Tian Soon sebagai Ketua Pemuda MCA dan Wong You Fong sebagai Ketua Wanita MCA yang baharu telah membawa angin segar dalam politik Malaysia

Ling Tian Soon Meraih Kemenangan Yang Mengejutkan

Ling Tian Soon, yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Yong Peng, telah berjaya meraih jawatan ini selepas mendapatkan sokongan sebanyak 130 undi. Beliau mengalahkan dua pesaingnya, iaitu Danial Wa Wai How yang hanya mendapat 58 undi, dan Bernard Chan Kee Siang yang gagal mendapatkan sebarang undi dalam pilihanraya pergerakan ini. Keputusan ini telah mencipta kejutan di kalangan anggota Pemuda MCA.

Baca lagi | MCA, MIC Tidak Bertanding Dalam Pilihan Raya Negeri, Fokus Bantu Calon BN Menang

Wong You Fong Menjadi Ketua Wanita MCA yang Baharu

Bagi pergerakan Wanita MCA, Wong You Fong telah terpilih sebagai Ketua baharu selepas mendapatkan 281 undi. Beliau mengalahkan saingannya, Datuk Ooi Siew Kim, yang hanya mendapat 98 undi. Kejayaan Wong You Fong menunjukkan sokongan besar daripada ahli Wanita MCA untuk visi dan kepimpinan beliau.

Pengumuman Keputusan Utama Pada 24 September

Orang ramai menantikan untuk menyaksikan pemilihan bagi jawatan utama parti yang melibatkan presiden, naib presiden, dan ahli jawatankuasa pusat dengan keputusan dijangka diumumkan selepas proses pengiraan undi yang dijadualkan bermula pada jam 7 petang iaitu pada hari semalam. Sementara itu, Datuk Dr. Mah Hang Soon mengekalkan jawatan Timbalan Presiden selepas memenangi tanpa saingan.

Proses Pemilihan Parti Mengikut Perlembagaan MCA

Ini adalah perkembangan penting dalam dunia politik Malaysia, dan MCA kini mempunyai pemimpin muda yang dinamik dalam bentuk Ling Tian Soon di kalangan pemuda dan Wong You Fong yang akan memimpin Wanita. Semua ahli parti pastinya akan menunggu dengan penuh minat untuk melihat bagaimana mereka akan membawa perubahan dalam parti MCA dalam masa akan datang.

Read Previous

5 Jam Tangan dan Barang Kemas Yang Paling Ikonik

Read Next

Kemalangan Van Pelancong di Bukit Genting, Pulau Pinang: Seorang Terbunuh, 10 Lagi Cedera

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.