The Malaysia Post

Taman Air Pulau Pinang Ditutup Dua Minggu selepas Dibuka

The Bertam Souk & Water Park

Bertam Souk & Water Park di Kepala Batas, Pulau Pinang terpaksa ditutup hanya dua minggu selepas dibuka kepada pelanggan pada 15 Disember, selepas didapati beroperasi tanpa lesen.

Dalam satu kenyataan hari ini yang memperincikan peristiwa yang membawa kepada penutupan taman air itu semalam, Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) berkata jabatan pelesenannya pada 16 Disember telah menjalankan pemeriksaan ke atas taman air itu dan mendapati taman air itu sedang menjalankan perniagaan tanpa kertas kerja yang diperlukan.

MBSP berkata pihaknya telah mengeluarkan kompaun bagi kesalahan yang dilakukan oleh pemilik taman air itu, dan juga telah mengeluarkan notis untuk memerintahkan pemberhentian perniagaan dalam tempoh tujuh hari, sambil menambah bahawa wakil pemilik telah menerima kedua-dua dokumen.

MBSP berkata Pemilik Taman itu boleh Membayar untuk Kesalahan itu

Jumlah yang ditawarkan yang MBSP berkata pemilik taman itu boleh membayar untuk kesalahan itu ialah RM500, manakala kegagalan mematuhi notis untuk menghentikan semua operasi dalam tempoh tujuh hari boleh menyebabkan denda maksimum RM2,000 atau penjara maksimum satu tahun atau kedua-duanya. , dengan denda tambahan jika kesalahan itu diteruskan.

MBSP berkata, pemeriksaan pada 22 Disember lalu dijalankan mendapati premis yang beroperasi tanpa lesen hiburan itu adalah untuk aktiviti taman tema air.

MBSP berkata pada 22 Disember lalu, pihaknya telah mengeluarkan notis kepada pemilik taman air itu di bawah Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan 1998, yang memerlukan aktiviti taman tema air itu dihentikan dalam tempoh tiga hari.

Tetapi MBSP berkata pada 27 Disember petang mendapati aktiviti taman tema air masih diadakan di premis taman itu, dan pada 28 Disember pagi menutup taman itu.

MBSP berkata ia telah menjalankan siasatan semula pada kira-kira jam 9.40 pagi pada 28 Disember dan menutup operasi taman tema air itu kerana beroperasi tanpa lesen hiburan dan kerana melanggar enakmen 1998, menunjukkan gambar taman itu dikepung oleh pegawai.

Baca Lagi | Budak Batu Pahat Meninggal Dunia akibat Blunt Force Trauma to Head

Baca Lagi | China Meluluskan Permainan Video Asing Pertama Sejak Tindakan keras

Keputusan Pengurusan

Pengurusan Bertam Souk & Water Park menyiarkan di halaman Facebooknya pada 7.32 malam pada 28 Disember untuk memaklumkan kepada pelanggan bahawa taman itu akan ditutup buat sementara waktu “sehingga diberitahu kelak kerana perkara teknikal yang tidak dapat dielakkan”, dan berkata ia akan mengumumkan pembukaan semula tidak lama lagi.

Sekitar tengah hari hari ini, pihak pengurusan taman itu menggunakan Facebook untuk memaklumkan kepada pelanggan bahawa ia akan melanjutkan tempoh sah tiket taman air untuk pelanggan yang telah membelinya dalam talian tetapi masih belum menebusnya mulai 28 Disember dan seterusnya, dengan tempoh sah dilanjutkan sehingga 31 Mac. tahun hadapan.

Pelanggan Mencari Bayaran Balik

Taman itu juga menyediakan butiran hubungan untuk pelanggan taman air yang meminta bayaran balik.

Berdasarkan laman Facebook Bertam Souk & Water Park, ia dalam siaran Facebook 10 Disember menawarkan diskaun promosi sebanyak 30 peratus, dan menyatakan kadar promosi ini sah dari 15 Disember hingga 31 Mac tahun depan.

Di laman webnya, kadar tiket promosi dinyatakan sah sehingga 31 Disember pada RM38.50 (untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah dan warga emas berumur 61 tahun ke atas) dan RM58.50 (dewasa) untuk Isnin hingga Khamis, dan RM44 dan RM67.20 untuk kategori tersebut pada hari Jumaat, hujung minggu, cuti umum. Pada masa artikel ini ditulis, tiket di laman web ini dinyatakan sebagai “kehabisan stok”.

Pada 27 Disember, akhbar tempatan The Star melaporkan pengurus besar Bertam Resort Wan Enderi Mohd Saad sebagai berkata bahawa taman air itu menerima purata 800 hingga 900 pengunjung setiap hari sejak pembukaannya pada 15 Disember, dengan peratusan keluar mengundi tertinggi pada Khamis lalu di mana terdapat kira-kira 1,300 pengunjung. Beliau juga berkata resort itu akan dibuka secara rasmi pada penghujung Januari depan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

China Meluluskan Permainan Video Asing Pertama Sejak Tindakan keras

Read Next

Sidang Kemuncak G20: Ikatan Tinggi Teluk dan Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.