The Malaysia Post

Mengewangkan Facebook: Facebook melancarkan Ad Break di Malaysia

Program Pengewangan di Malaysia

Program pengewangan kini tersedia di Malaysia (dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia), sebagai sebahagian daripada pengembangan global Facebook ke lebih banyak bahasa dan negara.

Pemecahan Iklan hanya tersedia untuk Halaman yang menerbitkan video dalam bahasa dan negara tertentu. Bahasa yang disokong semasa termasuk bahasa Arab, Bengali, Inggeris, Perancis, Jerman, Melayu, Portugis, Sepanyol, Tagalog dan Thai. Untuk senarai penuh bahasa dan negara, tekan pautan ini.

Semak ketersediaan dan sertai

Jika anda seorang penerbit atau pencipta, anda boleh melawati fb.me/joinadbreaks, Creator Studio atau Page Video Insights anda untuk menyertai Ad Breaks. Jika anda masih belum memenuhi kriteria kelayakan, anda boleh melihat perwakilan grafik.

Untuk layak, Halaman anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 10,000 pengikut dan anda memerlukan 30,000 tontonan seminit pada video yang berdurasi sekurang-kurangnya tiga minit, dalam 60 hari yang lalu.

Baca Lagi | Media Sosial Membantu Mengubah Hubungan Keluarga

Baca Lagi | Aliran Capcut Baharu Tiktok 2022

Standard Kelayakan Pengewangan

Kandungan Halaman anda juga perlu memenuhi Standard Kelayakan Pengewangan Facebook. Secara ringkasnya, piawaian ini merangkumi pelbagai dasar dan syarat Facebook termasuk pematuhan Piawaian Komuniti, Syarat Pembayaran, Syarat Halaman dan Garis Panduan Kandungan untuk Pengewangan.

Facebook sangat menitikberatkan keaslian dan perkongsian kandungan tulen. Pencipta dan penerbit mungkin kehilangan kelayakan untuk mengewangkan jika mereka menyiarkan berita palsu atau maklumat salah, serta berkongsi umpan klik atau kandungan sensasi.

Sebaliknya, jika anda layak untuk Ad Breaks, anda boleh onboard dan mula memasukkan peletakan untuk iklan dalam video anda. Facebook sedang melancarkan keupayaan untuk Halaman memuat naik secara pukal sejumlah besar video untuk membantu pencipta dengan mudah meningkatkan kehadiran video mereka dan mula memperoleh wang dengan cepat daripada katalog belakang mereka.

Amalan Terbaik untuk Kejayaan

Piawaian kelayakan Facebook menyediakan garis panduan asas untuk memastikan anda berada di jalan yang betul untuk menjana wang dengan Ad Breaks. Yang berkata, terdapat amalan terbaik yang boleh memastikan kejayaan.

Orang suka cerita yang hebat, jadi buat kandungan yang menarik. Sebagai contoh, ahli silap mata di Workpoint’s Thailand’s Got Talent memikat hati penonton dan dapat menarik 51 peratus daripada tiga juta penonton untuk terus menonton melepasi tanda satu minit. Apa yang menarik ialah 94 peratus penonton melengkapkan paparan iklan untuk terus menonton rancangan tersebut.

Seterusnya ialah mencipta kandungan yang lebih panjang. Pasquale Sciarappa berkongsi video selama 10 minit ditambah dia memasak resipi Itali kegemarannya, kepada pengikutnya. Kandungan tematiknya membuatkan penonton kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Video kelakar daripada All Def sebagai Contoh

Dengan membina khalayak atau peminat setia, video lebih berkemungkinan mendapat wang. Contoh yang baik ialah video kelakar daripada All Def ini, yang membuktikan bahawa penonton cenderung untuk mencari kandungan yang mereka suka. Hampir 70 peratus mencari video ini di tempat seperti Senarai Tontonan dan Carian.

Akhir sekali, libatkan diri dengan komuniti anda. Jay Shetty mencipta kandungan yang sangat bermakna untuk komunitinya dengan kebijaksanaan untuk membantu orang ramai dalam perjalanan hidup mereka. Salah satu videonya memberi inspirasi kepada lebih 80 peratus penonton yang mencapai Pecah Iklan untuk menontonnya. Ini lebih tinggi daripada purata 70 peratus Pecah Iklan seluruh program.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Aliran Capcut Baharu Tiktok 2022

Read Next

Kerjasama Memberi Kestabilan Politik, Fokus Ekonomi, kata Ahmad Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.