The Malaysia Post

Media Sosial Membantu Mengubah Hubungan Keluarga

Kesan Media Sosial kepada Keluarga

Pernah terfikir Bagaimana Media Sosial Mengubah Hubungan Keluarga? Media sosial pada abad ke-21 telah mengubah cara manusia berkomunikasi.

Mereka bukan sahaja sumber komunikasi tetapi mereka menawarkan anda pelbagai laluan interaksi dengan orang tersayang.

Ia adalah platform serba boleh dengan ciri menarik seperti berkongsi foto, video, kenangan, berita, acara dan bahan hiburan.

Teknologi media sosial mempunyai Kebaikan dan Keburukan kepada Keluarga

Menurut laporan, terdapat 3.5 bilion pengguna aktif media sosial di seluruh dunia dan 90% pengguna adalah golongan muda.

Ini bermakna hampir setiap keluarga hari ini mempunyai sekurang-kurangnya seorang ahli sihir atau ahli sihir media sosial di rumah mereka. Media sosial membentuk kepentingan dan keutamaan perhubungan di kalangan keluarga dan rakan.

Teknologi media sosial mempunyai Kebaikan, tetapi orang ramai tidak memikirkan tentang keburukan yang akan Menyebabkan masalah besar dalam kehidupan sebenar. orang ramai perlu tahu tentang bagaimana media sosial mengubah hubungan dan komunikasi keluarga.

Pada tahun 20-an, media sosial mengambil alih komunikasi dengan Berpuluh-puluh aplikasi Mudah Alih dan aplikasi desktop yang memudahkan semua orang. Di dalam rumah, Setiap orang mempunyai Sel, Komputer riba dan peranti lain untuk melibatkan diri mereka dalam platform media sosial tetapi sebenarnya tiada seorang pun daripada mereka yang tahu tentang cara media sosial mengubah hubungan keluarga.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini pengaruh media sosial nampaknya semakin meluas dalam hubungan kekeluargaan. Kami akan meneliti beberapa fakta tentang kesan positif dan negatif media sosial dan bagaimana media sosial mengubah hubungan keluarga.

Baca Lagi | PM minta rakyat Malaysia Doakan Misi Menyelamat Mangsa Tanah Runtuh Batang Kali

Baca Lagi | Surat Tawaran Haji, Rayuan dan Kriteria Kesihatan Akan Diumumkan Kemudian

Kesan Positif Media Sosial Terhadap Keluarga

Perhubungan:

Kesan positif media sosial terhadap hubungan keluarga tidak boleh diabaikan. Terdapat faedah yang tidak berkesudahan daripada platform ini dalam kehidupan seharian.

Ia telah memainkan peranan penting dalam mewujudkan hubungan baik dalam keluarga. Mari kita selami beberapa kesan positif media sosial terhadap hubungan keluarga.

Media sosial mengambil alih komunikasi:

Kesan media sosial yang paling dipuji dan positif ialah komunikasi keluarga.
Ia menjadi sumber komunikasi utama di kalangan ahli keluarga.

Media sosial menghubungkan keluarga dan rakan dalam setiap perspektif, Jika mana-mana ahli keluarga ingin mempunyai beberapa kerja segera dengan rakan-rakan, jadi ahli boleh berkomunikasi dengan mudah dengan bantuan mesej, Panggilan, Panggilan video, Facebook, Whatsapp Dll.

Berkongsi melalui status, foto dan video menghubungkan ahli keluarga dengan cara yang menyenangkan. Diberikan di bawah adalah faedah dan bagaimana media sosial mengubah hubungan keluarga:

  • Menyediakan sambungan tanpa kos dengan keluarga dari mana-mana sahaja pada bila-bila masa.
  • Boleh kekal berhubung dengan keluarga melalui status, berkongsi foto dan video.
  • Boleh berkongsi masalah dan perasaan anda dalam masa sukar dengan ahli keluarga yang terpisah secara geografi.
  • Menyediakan sumber hubungan segera dengan keluarga kepada pelajar dan pekerja di luar negara.
  • Sumber yang cekap untuk mewujudkan suasana mesra untuk hubungan keluarga melalui sembang kumpulan dan perkongsian acara.
    Kelebihan media sosial dalam hubungan kekeluargaan
  • Kelebihan besar media sosial ialah kemudahan dalam proses komunikasi. Ia memberikan kelonggaran dalam mengekalkan hubungan kekeluargaan.

Semua media sosial menawarkan panggilan video, panggilan audio, pemesejan dan sembang suara. Ia memudahkan menghubungkan ahli keluarga mengikut keutamaan pengguna tentang video atau audio atau sembang suara mengikut masa dan penglibatan dalam rutin harian.

Ini boleh mengimbangi mesyuarat rasmi. Jika seseorang tidak dapat bertemu, dia boleh menghantar mesej suara untuk alasan yang jauh lebih baik daripada tidak mempunyai sebarang interaksi dengan berbuat demikian mengekalkan hubungan dalam keluarga.

Selain itu, media sosial menawarkan panggilan persidangan dan sembang video untuk lebih daripada dua ahli keluarga, dan sambungan ini akan menjadikan kesan bodoh teknologi pada keluarga anda.

Kesan teknologi pada keluarga anda:

Biasanya, wujud jurang antara orang dewasa dan remaja dalam keluarga. Mereka kurang memahami antara satu sama lain dalam aspek yang berbeza. Media sosial menyediakan ketersambungan dan pandangan tentang pendapat, suka dan tidak suka seseorang individu daripada perkongsian garis masa mereka.

Kapsyen cantik dengan foto dan video keluarga mencipta kenangan manis. Lebih banyak ciri media sosial seperti perkongsian acara dan sambutan hari lahir disambut dengan cara baharu dengan menggunakan media sosial.

Ini membawa kepada merapatkan jurang antara remaja dan orang dewasa yang menyatukan keluarga dan kesan positif media sosial terhadap hubungan ibu bapa dan anak. mereka dapat memahami anak-anak mereka dengan baik.

Media sosial memberi ibu bapa gambaran tentang dunia anak-anak mereka. Ibu bapa boleh melihat foto, status dan video yang dikongsi anak mereka apabila mereka tiada di rumah. Ia membantu ibu bapa mengenali rakan dan lingkungan sosial anak-anak mereka.

Kesan Negatif Media Sosial terhadap Hubungan Keluarga:
Sosialisasi digital hari ini mempunyai beberapa kesan negatif terhadap hubungan keluarga yang tidak dapat dielakkan.

Kesan negatif media sosial dan bagaimana media sosial mengubah hubungan keluarga telah mendapat banyak perhatian dalam kalangan masyarakat yang bijak. Negatif mengenai keluarga dan teknologi media sosial diberikan di bawah.

Budaya Keluarga Terjejas:

Sebelum media sosial Perhimpunan keluarga pernah menjadi acara yang menggembirakan dan tidak dapat dilupakan. Tidak dinafikan bahawa media sosial mengurangkan halangan fizikal untuk berkomunikasi dengan orang ramai tetapi ia juga memusnahkan budaya keluarga dan kegembiraan perhimpunan keluarga.

Oleh kerana sambungan segera maya, ahli keluarga jarang bertemu dan mengatur perhimpunan.

“Media sosial adalah alat yang menarik tetapi komunikasi bersemuka sebenar yang memberi kesan jangka panjang.”

Pengguna sangat ketagih dengan media sosial sehingga mereka tidak dapat dipisahkan dari telefon mereka. Orang yang sentiasa aktif di media sosial tidak tersedia secara mental untuk keluarga berkomunikasi atau bercakap.

Mereka tidak mengambil sebarang minat dalam perhimpunan keluarga yang tidak menunjukkan kasih sayang dan kasih sayang di sekeliling walaupun mereka duduk bersama. Penggunaan berlebihan ini adalah punca utama jurang antara hubungan keluarga.

Pengasingan Daripada Keluarga:

Generasi moden dikatakan sebagai orang asli digital. Mereka arif dalam hal media sosial. Tetapi sebaliknya, ibu bapa tidak mendapat banyak peluang untuk berkembang dengan teknologi.

Mereka sama ada baby boomer atau generasi x. Remaja mempunyai tanggapan kelebihan dalam hal ini berbanding ibu bapa mereka.

Anak-anak muda tidak memberi perhatian kepada ibu bapa mereka dan tidak mendengar kata-kata ibu bapa jika mereka cuba memberitahu mereka untuk mengelakkan penggunaan media sosial.

Mereka menggunakan media sosial dan cuba mengasingkan diri supaya mereka tidak perlu mendengar nasihat daripada ibu bapa.

Ibu bapa sebagai balasan menganggap bahawa mereka tidak memahami dimensi media sosial dan teknologi moden, oleh itu, mereka tidak boleh mengganggu anak-anak mereka.

Pemikiran dan persepsi yang salah akibat media sosial ini telah mewujudkan pengasingan daripada keluarga terutamanya kanak-kanak dan ibu bapa yang tidak menggunakan atau memahami media sosial.

Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara media digital menjadikan kita terasing daripada orang yang tinggal di sekeliling kita.

Media sosial mengubah hubungan perkahwinan:

Media sosial boleh menjadi punca perselisihan faham dalam hubungan suami isteri. Ia menawarkan platform hiburan yang bergaya dan ketagihan yang membuatkan pasangan sibuk dan terlibat.

Pasangan dalam perkahwinan memerlukan kasih sayang dan masa tetapi sebaliknya, mereka sibuk dalam perkongsian media sosial dan mengemas kini profil.

Ia telah menjadi gangguan utama dalam perkahwinan. Sikap ini membuatkan pasangan berfikir bahawa mereka tidak penting dan diabaikan yang membawa kepada konflik.

Satu kajian mendapati bahawa peningkatan tahunan 20% dalam pendaftaran Facebook dikaitkan dengan peningkatan 2.18% hingga 4.32% dalam kadar perceraian.

Ketagihan media sosial mengurangkan kualiti perkahwinan. Rakan kongsi biasanya menyemak akaun media sosial satu sama lain.

Semakin mereka memantau pasangan mereka, semakin banyak rasa tidak percaya, cemburu, dan salah faham meningkat dan dalam kes yang paling teruk boleh menyebabkan perceraian dan perpecahan keluarga.

Bagaimana media sosial mempengaruhi Kepentingan Keluarga:

Orang ramai mengelakkan keluarga dan berkongsi masalah mereka dalam talian di media sosial. Keluarga dianggap sebagai sumber utama sokongan dan kepentingan pada zaman dahulu kerana pada zaman awal tiada siapa yang tahu tentang bagaimana media sosial mengubah hubungan keluarga.

Media sosial telah mengubah dinamik dan kepentingan hubungan. Ia melemahkan kebergantungan anak-anak terhadap ibu bapa dan ikatan ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

Kanak-kanak kini boleh berkongsi emosi, perasaan dan masalah mereka dengan rakan mereka di media sosial dan berpuas hati tanpa memberitahu ibu bapa mereka apa-apa tentang masalah mereka.

“Keluarga adalah perkara yang paling penting di dunia.” -Puteri Diana

Fesyen media sosial telah menggantikan kepentingan keluarga dengan rakan yang berkaitan dengan media sosial. sokongan daripada ibu bapa dan ahli keluarga yang lain diperlukan dalam pelbagai aspek kehidupan seseorang.

Itu memupuk hubungan yang kuat dan menyokong dengan ibu bapa. Tetapi media sosial mengubah budaya ini Itulah sebabnya internet menggantikan keluarga.

Read Previous

Surat Tawaran Haji, Rayuan dan Kriteria Kesihatan Akan Diumumkan Kemudian

Read Next

Aliran Capcut Baharu Tiktok 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.