The Malaysia Post

NGO Meningkatkan Penggera Terhadap Percubaan Media Sosial Berbayar dengan Kandungan Anti-DAP dan Anti-Cina

NGO Dibangkitkan Penggera

Sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini membangkitkan kebimbangan mengenai apa yang kelihatan sebagai percubaan berbayar yang diselaraskan di media sosial untuk menjana sentimen anti-DAP dan anti-Cina.

Siaran media sosial yang menghasut ini mendorong agenda anti-DAP sambil menyeru Perikatan Nasional (PN) untuk mentadbir, kata satu kenyataan oleh Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ), Arkitek Kepelbagaian (AOD), Justice for Sisters, Beyond Borders, Sisters dalam Islam (SIS), KRYSS Network, Persatuan Sahabat Wanita Selangor dan Pusat Komas.

“Catatan ini menunjukkan trend yang termasuk penulisan semula sejarah 13 Mei 1969, termasuk bahawa DAP adalah punca rusuhan kaum.

“Siaran itu kemudiannya berkembang menjadi video yang mengandungi imej senjata dan senjata api, dengan mesej memberi amaran kepada majoriti Melayu supaya berhati-hati dengan DAP dan Pakatan Harapan (PH). Mereka juga mengancam kembalinya pergolakan kaum,” kata kenyataan itu.

Kumpulan itu juga mengemukakan dakwaan bahawa PN telah melibatkan agensi profesional untuk menyelaraskan naratif ini.

Pengarah Eksekutif CIJ Menjadi Viral

Pengarah eksekutif CIJ Wathshlah Naidu menyatakan bahawa siaran ini telah menjadi tular di seluruh platform, terutamanya Twitter, dan termasuk perkongsian berbayar dengan pencipta kandungan muda.

“Kandungan yang menggunakan insiden 13 Mei ini menimbulkan ketakutan, mempolarisasi masyarakat yang sudah berpecah mengikut garis perkauman dan agama, dan kadang-kadang menghasut keganasan secara terang-terangan sambil memanfaatkan ketegangan sosial yang semakin mendalam,” katanya.

Ahli pengasas Justice for Sisters Thilaga Sulathireh berkata bahawa kandungan 13 Mei yang muncul selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU15) adalah konsisten dengan kempen pilihan raya PN, yang menurutnya bergantung pada memburukkan PH dan kepimpinannya untuk memesongkan persepsi pengundi terhadap gabungan itu.

Baca Lagi | Keuntungan Bersih Supermax Q1FY2023 Merosot kepada RM5.71 juta

Baca Lagi | Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Antara Pembaharuan Institusi Pertama — Hafiz Hassan

Suruhanjaya Pilihan Raya

Beliau seterusnya menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya menyiasat taktik kempen pilihan raya PN selaras dengan Seksyen 4(a) Akta Kesalahan Pilihan Raya.

Perundangan itu menyebut bahawa mana-mana orang yang mempunyai kewajipan untuk melaksanakan mengikut mana-mana undang-undang bertulis yang berkaitan dengan mana-mana pilihan raya yang membuat dalam mana-mana rekod catatan yang mereka tahu sebagai palsu atau mempunyai sebab munasabah untuk mempercayai palsu boleh dikenakan penjara tidak. lebih dua tahun atau denda tidak lebih RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Selain itu, jika seseorang disabitkan dengan kesalahan ini, mereka tidak akan dapat dipilih atau mengundi dan kerusi mereka akan dikosongkan sehingga lima tahun selepas sabitan.

“Beban kini kepada parti politik untuk berhenti memanipulasi dan mendalangi naratif kebencian dan sebaliknya memberi tumpuan kepada tadbir urus yang baik.

“Apa yang Malaysia perlukan ialah kepimpinan politik yang akan menangani kemelesetan, menjana pelaburan, meminimumkan pengangguran, dan mengurangkan krisis iklim,” kata Wathshlah sambil menambah bahawa rakyat memerlukan pemimpin politik yang bertanggungjawab kepada mereka dan bukannya mereka yang mendasarkan pembangunan pada kesesuaian politik.

Katakan Tidak pada Ucapan Kebencian

Sebelum PRU15, CIJ dan rakan kongsinya telah melancarkan laman web yang memantau ucapan kebencian kerana mereka menjangkakan ucapan kebencian dan penyebaran maklumat salah akan diperhebat di media sosial semasa PRU15.

Tapak, “Katakan Tidak Kepada Ucapan Kebencian”, bertujuan untuk menggalakkan rakyat Malaysia melaporkan ucapan kebencian apabila mereka melihatnya ke portal, yang wujud untuk mendidik orang ramai mengenai ucapan benci sambil menyediakan kemas kini umum tentang bagaimana ucapan benci berlaku dan siapa pelakon utama adalah.

Read Previous

Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Antara Pembaharuan Institusi Pertama — Hafiz Hassan

Read Next

Inilah Sebab Kandungan PRU15 Bercaj Perkauman di TikTok tidak Disederhanakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.