The Malaysia Post

Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Antara Pembaharuan Institusi Pertama — Hafiz Hassan

Speaker Bukan Lagi Ahli Parlimen setelah Dewan dibubarkan

Di United Kingdom (UK), Speaker Dewan Rakyat — Dewan Rakyat di Malaysia — ialah seorang Ahli Parlimen yang telah dipilih menjadi Speaker oleh Ahli Parlimen (MP) lain. Speaker bukan lagi Ahli Parlimen setelah Dewan dibubarkan, dan mengosongkan jawatan Speaker juga.

Walau bagaimanapun, Speaker mengekalkan tanggungjawab ke atas pengurusan Dewan kerana beliau adalah pengerusi Suruhanjaya Dewan Rakyat sehingga Speaker baharu dipilih.

Tanggungjawab Suruhanjaya

Suruhanjaya bertanggungjawab untuk pentadbiran dan perkhidmatan Dewan Rakyat, termasuk penyelenggaraan Istana Westminster, dan seluruh Estet Parlimen.

Di Malaysia, Perkara 57(1) Perlembagaan Persekutuan membenarkan Speaker dipilih daripada kalangan Ahli Parlimen yang dipilih atau orang yang layak untuk dipilih sebagai Ahli Parlimen.

Tidak seperti di UK walaupun, Speaker tidak lagi mengekalkan tanggungjawab untuk pengurusan Dewan. Ini kerana Speaker bukan lagi pengerusi bersama Jawatankuasa Penasihat Perkhidmatan Parlimen yang ditubuhkan di bawah Akta Perkhidmatan Parlimen 1963.

Perkhidmatan Parlimen dengan Pejabat Kerani

Akta ini menubuhkan Perkhidmatan Parlimen dengan pejabat Kerani di Dewan Negara dan Kerani di Dewan Rakyat dan kakitangan lain kedua-dua Dewan.

Baca Lagi | ‘Kami Menghormati Tempat’: Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

Baca Lagi | Keuntungan Bersih Supermax Q1FY2023 Merosot kepada RM5.71 juta

Perkhidmatan Parlimen telah dimansuhkan dengan pemansuhan Akta mengikut Akta Perlembagaan 1992

Walau apa pun, rujukan boleh dibuat kepada Seksyen 28 Akta Dewan Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 yang menyatakan seperti berikut:

“Bagi maksud Akta ini, orang yang mengisi jawatan Presiden Dewan Negara atau Speaker Dewan Rakyat, mengikut mana-mana yang berkenaan, pada masa prorogasi atau pembubaran Parlimen hendaklah disifatkan sebagai Presiden [ atau Speaker] sehingga Parlimen dipanggil semula atau sehingga orang lain telah dipilih untuk menjadi Presiden Dewan Negara atau Speaker Dewan Rakyat, mengikut mana-mana yang berkenaan, mengikut Perkara 56 atau 57 Perlembagaan Persekutuan.”

Walau bagaimanapun, boleh dikatakan bahawa perkara di atas terhad kepada peranan Speaker untuk “tujuan Akta” – iaitu, “berkaitan dengan kuasa dan keistimewaan Dewan Parlimen, kebebasan bersuara dan perbahasan atau prosiding. di dalam Rumah tersebut dan perlindungan kepada orang yang bekerja dalam penerbitan kertas kerja Rumah tersebut.”

Perkhidmatan Parlimen

Sehubungan itu, Perkhidmatan Parlimen perlu diwujudkan semula. Ini telah menjadi sebahagian daripada seruan untuk pembaharuan institusi sejak Pilihan Raya Umum ke-14.

Kerajaan baharu mesti menunjukkan komitmennya terhadap pembaharuan institusi dengan menubuhkan semula Perkhidmatan Parlimen atau lebih baik, menubuhkan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen.

Read Previous

Keuntungan Bersih Supermax Q1FY2023 Merosot kepada RM5.71 juta

Read Next

NGO Meningkatkan Penggera Terhadap Percubaan Media Sosial Berbayar dengan Kandungan Anti-DAP dan Anti-Cina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.