The Malaysia Post

Keuntungan Bersih Supermax Q1FY2023 Merosot kepada RM5.71 juta

Keuntungan Bersih Supermax Corporation Bhd

Keuntungan bersih Supermax Corporation Bhd bagi suku pertama berakhir 30 September 2022 (Q1FY2023) menjunam kepada RM5.71 juta daripada RM638.52 juta dalam tempoh sebelumnya yang sama kerana harga jualan purata (ASP) kekal rendah dalam menghadapi persaingan yang sengit.

Pembuat sarung tangan getah itu, dalam makluman kepada Bursa Malaysia, melaporkan bahawa pendapatan menyusut 86 peratus kepada RM247.97 juta pada Q1FY2023 daripada RM1.46 bilion sebelumnya.

Ia berkata penurunan jualan dan keuntungan adalah disebabkan beberapa sebab, termasuk persaingan sengit daripada pengeluar China, yang mengurangkan harga untuk mendapatkan bahagian pasaran.

“Jualan terus terjejas kerana Perintah Pengeluaran Penahanan (WRO) yang dikenakan oleh Kastam dan Perlindungan Sempadan (USCBP) AS pada Oktober 2021 kekal dilaksanakan, dengan berkesan menghalang usaha untuk mengimport penghantaran kos rendah baharu untuk menurunkan purata kos inventori,” ia berkata.

Keuntungan dan Kerugian

Ia berkata beberapa unit pengedaran di luar negara mengalami kerugian kerana mereka terus menjual inventori berharga tinggi pada harga pasaran rendah semasa.

Supermax berkata kos operasi juga meningkat, termasuk kos gas yang tinggi dan kenaikan gaji minimum.

Baca Lagi | Bos Edge Menghadiahkan Pemberi Maklumat Justo AS$2 Juta Untuk Membersihkan Kleptokrasi Terbesar Malaysia

Baca Lagi | ‘Kami Menghormati Tempat’ : Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

“Kami juga menanggung perbelanjaan pra-operasi untuk kilang AS baharu.

“Syarikat itu juga menyahtauliah loji lama tertentu, yang sedang dalam proses pembinaan semula,” katanya.

Industri Sarung Tangan Getah Baik

Supermax berkata industri sarung tangan getah kini berada dalam fasa penyatuan selepas melalui fasa pertumbuhan paling kukuh dalam sejarah pada 2020 dan 2021 yang dicetuskan oleh pandemik Covid-19 yang telah merebak ke seluruh dunia.

“Pacuan pertumbuhan kukuh sektor itu telah menarik ramai pemain baharu ke dalam pasaran dan menggalakkan pemain sedia ada untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran untuk memanfaatkan permintaan yang melonjak.

“Situasi lebihan bekalan yang terhasil ditambah dengan permintaan yang kembali normal apabila dunia menerima pandemik yang beralih kepada penyakit endemik telah menyaksikan ASP untuk sarung tangan menjejaki lebih rendah daripada rekod tertinggi mereka,” katanya.

Ia berkata penyatuan dalam industri sarung tangan getah dijangka berterusan apabila ASP dan permintaan terus sederhana daripada rekod tertinggi yang dilihat pada kemuncak pandemik Covid-19.

“Pada masa hadapan yang boleh dijangka, pasaran akan kekal lemah, persaingan akan terus sengit dan margin keuntungan akan terus sederhana,” tambahnya.

Read Previous

‘Kami Menghormati Tempat’ : Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

Read Next

Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Antara Pembaharuan Institusi Pertama — Hafiz Hassan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.