The Malaysia Post

Pengerusi TNB Mahdzir Khalid mendapat RM1 juta sebagai elaun bulanan? Tidak begitu tinggi, kata TNB

Tenaga Nasional Berhad (TNB) hari ini menolak tuduhan bahawa pengerusinya Datuk Seri Mahdzir Khalid menerima elaun bulanan sebanyak RM1 juta.

Dikatakan jumlahnya jauh lebih rendah daripada yang didakwa di media sosial dan mencerminkan tanggungjawab ketua dalam memimpin syarikat tersenarai dengan lebih daripada sembilan juta pelanggan dan mempunyai aset berjumlah RM60 bilion, tanpa mendedahkan jumlah sebenar.

Tuduhan tersebut muncul beberapa hari yang lalu dan mendakwa bahawa caj elektrik yang tinggi di kalangan pengguna dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) adalah untuk membayar elaun bulanan tinggi Mahdzir, yang dikhabarkan bernilai RM1 juta.

Walaupun begitu, TNB belum mendedahkan peruntukan bulanan sebenar yang diterima oleh Mahdzir. Pengerusi sebelumnya, Tan Sri Leo Moggie, telah menerima RM876,790.57 atau RM73,065.88 sebulan dalam bentuk yuran, elaun dan emolumen lain, menurut laporan tahunan TNB yang diajukan kepada Bursa Malaysia.

Read Previous

Muhyiddin bebas kanser

Read Next

Jangan menolak kegelisahan umum mengenai pembebasan Musa Aman dan Riza Aziz, ketua maklumat Umno memberi amaran kepada Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.