The Malaysia Post

Muhyiddin bebas kanser

Doktor kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin

Muhyiddin bebas kanser

Doktor kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyatakan dia tidak menghidap lagi barah, kata Pejabat Perdana Menteri hari ini.

Kenyataan ini serta-merta menolak dakwaan laman web asing bahawa beliau telah melanggar karantina perubatan mandatori selama 14 hari kerana menjadi kontak rapat dengan seorang pesakit COVID19.

“Berkenaan dengan kondisi kesihatan Tan Sri Muhyiddin, seperti yang dilaporkan di media sebelumnya, beberapa pakar perubatan telah mengesahkan bahawa tidak ada bukti kanser lagi pada saat ini, dan oleh itu beliau diiktiraf sihat untuk menjalankan tugasnya, ” kata PMO.

Kenyataan itu disertakan dengan laporan perubatan yang dikeluarkan oleh Dr Lai Kam Seng dengan Pusat Perubatan Pantai bertarikh 12 Jun yang mengesahkan Tun Muhyiddin bebas kanser.

Pada 2018 diungkapkan bahawa Muhyiddin menghidap barah pankreas dan terpaksa menjalani beberapa kali kemoterapi.Pada bulan Julai tahun yang sama, dia mengambil cuti perubatan untuk membuang tumor di Hospital Mount Elizabeth di Singapura. Dia kembali bekerja pada bulan Ogos 2018 dan menegaskan bahawa dia cukup baik untuk meneruskan tugasnya sebagai menteri dalam negeri dan wakil rakyat Pagoh.

Read Previous

Ali Hamsa berkata rakaman mesyuarat audit 1MDB ‘tidak beretika’ kerana tidak ada kebenaran yang diberikan

Read Next

Pengerusi TNB Mahdzir Khalid mendapat RM1 juta sebagai elaun bulanan? Tidak begitu tinggi, kata TNB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here