The Malaysia Post

Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

Kuasa Global

Presiden Xi Jinping memuji kebangkitan China sebagai kuasa global dan menuntut perpaduan di sekeliling kepimpinannya hari ini, melancarkan Kongres Parti Komunis yang bersedia untuk menyekat usahanya untuk memerintah bagi penggal ketiga yang bersejarah.

Dalam ucapan perasmian kepada 2,300 perwakilan yang berkumpul di Dewan Besar Rakyat, Xi mempromosikan dan mempertahankan pelbagai dasar tandatangan — termasuk sifar Covid dan usaha antirasuahnya yang telah menjatuhkan saingan dalam parti.

“Perpaduan adalah kekuatan, dan kemenangan memerlukan perpaduan,” kata Xi selepas berjalan di atas pentas untuk sambutan gemuruh daripada hadirin yang dipilih sendiri yang akan mengundi semasa Kongres selama seminggu mengenai kepimpinan parti untuk lima tahun akan datang.

Presiden – yang memerintah selama 10 tahun telah menyaksikan negara itu menjadi kuasa besar global – berkata “pengaruh antarabangsa, daya tarikan dan kuasa China untuk membentuk dunia telah meningkat dengan ketara”.

Semasa “laporan kerja” selama 100 minit dalam tempoh lima tahun yang lalu, Xi juga menumpukan perhatian kepada dua isu keselamatan dan kedaulatan China yang paling sensitif berhubung Hong Kong, selepas protes demokrasi dihancurkan di sana, dan di pulau Taiwan yang diperintah sendiri. .

Dia memuji peralihan Hong Kong daripada “kekacauan kepada tadbir urus”, manakala ikrarnya untuk “tidak sekali-kali komited untuk meninggalkan penggunaan kekerasan” di pulau Taiwan yang diperintah sendiri itu mendapat tepukan gemuruh.

Sifar-Covid

Xi meraikan usaha berterusan parti itu untuk membasmi Covid – yang meletakkan sekatan berat terhadap kehidupan rakyat dan melanda ekonomi negara – sebagai pencapaian besar.

Beliau menegaskan pendekatan itu telah “melindungi keselamatan dan kesihatan orang pada tahap tertinggi”.

Beliau juga menekankan sebagai satu kejayaan tindakan keras rasuahnya, yang telah menyaksikan beribu-ribu orang dipenjarakan dan pengkritik berkata telah digunakan untuk menumpaskan perbezaan pendapat dan penentangan terhadap pemerintahannya.

Xi berkata kempen antirasuah telah menghapuskan “bahaya terpendam yang serius” dalam Parti Komunis, tentera dan negara.

“Perjuangan menentang rasuah telah memenangi kemenangan besar dan telah disatukan secara menyeluruh,” katanya.

Dalam ucapan yang kebanyakannya tertumpu kepada isu domestik, Xi juga memberitahu perwakilan bahawa China akan “secara aktif mengambil bahagian dalam tadbir urus global mengenai perubahan iklim”.

Xi juga mengulangi bahawa China menentang “mentaliti Perang Dingin” dalam diplomasi antarabangsa, tetapi tidak menyebut hubungan yang retak dengan Amerika Syarikat.

Xi juga tidak merujuk perang Ukraine.

Kestabilan

Tiada pengumuman dasar dalam ucapan itu, yang sebahagian besarnya adalah semakan keadaan semasa, dan penganalisis berkata Xi mahu mengunjurkan kestabilan.

“Ini adalah masa yang sangat bergelora dengan krisis Covid, kemelesetan ekonomi dan situasi antarabangsa yang tegang, terutamanya dengan AS,” kata Alfred L. Chan, seorang penulis biografi dan profesor Xi yang berpangkalan di Kanada.

“Berhati-hati, daripada perubahan dramatik, adalah lebih berhemat.”

Sekiranya semuanya berjalan lancar untuk Xi, lelaki berusia 69 tahun itu akan disahkan sebagai setiausaha agung parti selepas mesyuarat selama seminggu berakhir, mengukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin paling berkuasa China sejak Mao Zedong.

Xi dan petinggi parti lain mungkin akan diumumkan pada 23 Oktober, sehari selepas Kongres ditutup.

Jika dipilih sebagai pemimpin parti untuk penggal lima tahun lagi seperti yang dijangkakan, beliau hampir pasti akan dipilih sebagai presiden pada mesyuarat tahunan Kongres Rakyat Kebangsaan China pada Mac.

Dalam perjumpaan yang berkoreografi tinggi, kebanyakannya tertutup minggu ini, para perwakilan akan memilih ahli-ahli Jawatankuasa Pusat kira-kira 200 ahli parti, yang seterusnya memilih 25 orang Politbiro dan Jawatankuasa Tetap yang berkuasa — kepimpinan tertinggi negara. badan.

Keselamatan berat

Kehadiran polis yang ramai telah berada di sekitar Beijing awal hari ini ketika pihak berkuasa bersiap sedia untuk Kongres.

Para peserta menjalankan beberapa pemeriksaan keselamatan sebelum memasuki dewan, di mana lambang tukul dan sabit gergasi digantung di atas pentas di mana pemimpin tertinggi sepatutnya duduk.

“Hidup Parti Komunis China yang hebat, gemilang dan betul,” bunyi salah satu sepanduk merah terang menghiasi dewan.

Di latar belakang, pihak berkuasa sedang berusaha untuk memadamkan sebarang bentuk perbezaan pendapat orang ramai.

Menjelang Kongres, penapis internet China mengalih keluar hampir semua rujukan kepada laporan protes yang jarang berlaku di Beijing yang melibatkan sepanduk yang mengecam Xi dan dasar Covid negara itu.

Rakaman video dan gambar yang dikongsi di media sosial pada Khamis kelihatan menunjukkan penunjuk perasaan menyarungkan dua sepanduk yang dilukis dengan tangan di tepi jambatan dengan slogan mengkritik dasar Parti Komunis.

Baca lagi | Adakah Haram Bertindik dalam Islam?
Baca lagi | Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran

Read Next

PM: Kerajaan juga memberi perhatian khusus kepada masyarakat India

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.