The Malaysia Post

Adakah Haram Bertindik dalam Islam?

Menindik

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tindikan badan telah menjadi salah satu trend menarik yang paling biasa apabila mengubah badan seseorang. Oleh itu, semakin penting bagi mereka yang mengamalkan Islam untuk mengetahui hak mereka terhadap tubuh badan mereka.

Al-Quran mengajar kita bahawa tubuh manusia adalah kurniaan Allah (Subhanahu Wa Ta’ala), namun cara kita menggunakan tubuh badan mestilah mengikut garis panduan pemiliknya yang sebenar, iaitu Allah. Oleh itu, Allah telah membuat banyak panduan tentang apa yang Halaal dan boleh mengenai penggunaan tubuh badan kita dan apa yang Haram dan haram bagi umat Islam.

Antara salah satu garis panduan ini adalah untuk melindungi badan anda daripada sebarang perubahan yang tidak perlu termasuk tusukan pada badan anda, seperti tindikan. Sebenarnya terdapat hanya beberapa pengecualian untuk mengubah badan anda, satu contoh adalah jika anda mesti menjalani pembedahan atas sebab perubatan. Walaupun ini boleh membawa kepada perubahan badan, ini dibenarkan kerana ia perlu untuk terus hidup.

Oleh itu, dengan alasan ini, tindikan badan, terutamanya pada zaman moden, telah menjadi topik yang banyak diperdebatkan sama ada perubahan tubuh ini adalah satu keperluan dalam Islam.

Tindik Mana Yang Dibenarkan Dalam Islam?

Telinga

Selepas penyelidikan yang luas, para sarjana telah membuat kesimpulan bahawa untuk wanita dan wanita sahaja, tindikan telinga dibenarkan. Ini dipelajari melalui kajian Sunnah dan Syariah yang menggambarkan wanita dari zaman Nabi (salAllahu alayhi wa salaam) sebagai hidung dan telinga mereka ditindik. Malah, mereka akan memakai perhiasan yang biasa di kalangan wanita.

Allah menyifatkan wanita dalam al-Quran sebagai makhluk yang secara semula jadi dibesarkan dengan perhiasan. Yang Maha Kuasa berfirman: “Makhluk yang dibesarkan dalam perhiasan (memakai perhiasan sutera dan emas, iaitu wanita), dan dalam perselisihan tidak dapat menjelaskan dirinya?” [Qur’an 43:18).

Ulama kembali kepada petikan ini dan sebulat suara telah bersetuju bahawa dibolehkan bagi wanita menggunakan segala jenis perhiasan emas dan perak seperti rantai, cincin, gelang, gelang kaki, azimat dan segala apa yang mereka suka pakai selagi tidak sampai. tahap pemborosan atau meniru lelaki.

Allah mengurniakan keistimewaan ini kepada wanita kerana perhiasan dilihat sebagai bentuk perhiasan adat bagi wanita dan Allah berfirman bahawa wanita dibenarkan keistimewaan kecantikan, sedangkan lelaki tidak. Dengan keizinan yang diberikan kepada wanita dan wanita sahaja, para ulama telah membuat kesimpulan bahawa walaupun tindikan boleh mengubah badan dan menyebabkan kesakitan yang lazimnya Haram, anting-anting dibenarkan untuk wanita.

Ia juga dikatakan bahawa adalah yang terbaik untuk memberikan tindikan kepada bayi perempuan kerana itu adalah usia di mana mereka akan mendapat pemulihan yang paling cepat dan paling sedikit kesakitan. Jika anda ingin mengelakkan kesakitan akibat tindikan sebenar, tindikan magnetik dan klip-on juga disediakan yang kedua-duanya dibenarkan dalam Islam untuk wanita.

Hidung

Hidung adalah untuk lebih banyak perdebatan namun majoriti ulama Islam bersetuju bahawa kedua-dua hidung dan telinga adalah dibenarkan. Kajian telah menunjukkan bahawa wanita dari zaman Nabi memang memakai cincin hidung seperti kebiasaan wanita pada masa itu.

Tradisi ini telah diteruskan terutamanya di kawasan Timur Tengah dan Asia Selatan. Tambahan pula, ulama menyatakan bahawa jika cincin hidung adalah sesuatu yang digunakan oleh wanita untuk menghiasi diri mereka, seperti yang berlaku di beberapa negara, maka ia seperti menindik telinga iaitu, dari segi ia dibenarkan.

Ini bermakna jika ini adalah pandangan budaya untuk wanita di rantau anda, ia dibenarkan untuk anda juga.

Tindikan Lain

Di luar kebiasaan menindik hidung dan telinga, para ulama telah membuat kesimpulan bahawa menindik badan adalah Haram, atau dilarang dalam Islam. Bahkan, Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman dalam Al-Qur’an: “Dan syaitan menampakkan kepada mereka perbuatan-perbuatan mereka sebagai indah dan menarik. Demikianlah dia menghalangi mereka dari jalan (yang benar), kerana itu mereka tidak mendapat petunjuk.”

Di sini, Dia menerangkan bagaimana Syaitan akan membimbing manusia keluar dari jalan yang benar dengan membuat mereka percaya bahawa ia menarik untuk mengubah tubuh seseorang. Ini mencerminkan dalam masyarakat moden kita di mana ramai orang Islam mempunyai tindikan badan yang merupakan keinginan palsu dan bertentangan dengan kehendak Allah. Bahagian badan lain yang menjadi bergaya untuk ditindik termasuk hidung, pusar, lidah, bibir, kelentit, zakar, bibir faraj dan pusar.

Alat sulit dan Puting Perut

Sekiranya tindikan itu melibatkan membuka aurat dan mempunyai orang yang tidak dikenali atau bukan mahram, lelaki atau perempuan, lihatlah ia, yang pasti berlaku, kerana semua tindikan mesti dilakukan oleh seorang profesional, maka ini sudah pasti perbuatan yang haram. .

Keburukan membuka aurat adalah lebih besar daripada faedah memakai perhiasan, kerana membuka aurat adalah salah satu perkara yang secara mutlak dilarang dalam agama kita.

Baca lagi | Berapa Harga Anda
Baca lagi | Pelakon terkenal Malaysia

Read Previous

Pelakon terkenal Malaysia

Read Next

Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.