The Malaysia Post

Pelakon terkenal Malaysia

Wanita Malaysia Cantik

“Malaysia – Truly Asia” kempen iklan Malaysian Airlines membunyikan loceng apabila seseorang kebetulan melihat Wanita Malaysia Cantik. Daripada Pelakon hinggalah Model, setiap wanita dari Malaysia mempunyai penyataan gaya tersendiri.

Oleh itu, tidak hairanlah apabila pada tahun 2021 kita melihat bilangan maksimum pelayar dalam talian mencari personaliti wanita Malaysia daripada pelakon tempatan kepada model kepada penyanyi et al. Dari Hollywood hingga pengarah, penerbit, mogul media dan konglomerat Bollywood, kebanyakannya kelihatan menjelajahi ufuk Malaysia untuk melihat wajah polos namun penuh dengan kehidupan yang boleh menjadi pelakon yang berpotensi untuk usaha dan kekayaan mereka yang akan datang.

Berikut adalah beberapa ulasan N4M yang boleh disenarai pendekkan untuk menjadi antara dua puluh teratas yang paling dicari, paling cantik dan model terhangat dan model Malaysia 2021. Penjagaan khusus telah diambil untuk memasukkan banyak model akan datang dan pelakon wanita yang tidak berjaya dalam senarai yang melimpah ruah.

  1. Michelle Yeoh

Michelle Yeoh Choo-Kheng, lebih dikenali sebagai Michelle Yeoh, ialah seorang pelakon, model dan penerbit Malaysia. Dia kini antara pelakon wanita dengan bayaran tertinggi di Asia.

Dia memulakan kerjayanya sebagai pemenang Miss Malaysia dan selepas itu membintangi iklan dengan Jackie Chan. Dia segera diserap ke dalam industri perfileman dan terus berlakon dalam beberapa filem seni mempertahankan diri yang berorientasikan aksi.

Dia berehat sebentar daripada berlakon selepas perkahwinannya tetapi membuat kemunculan semula dengan beberapa filem hit, termasuk ‘Crouching Dragon, Hidden Tiger’ dan ‘Tomorrow Never Dies’. Tidak lama kemudian, dia bercabang untuk membintangi filem berbahasa Inggeris, mewakili Malaysia di peta global.

Aksinya dan adegan aksi yang dilakukan secara semula jadi menjadikannya salah seorang pelakon paling popular. Dengan persembahan yang konsisten dan hits global di bawah tali pinggangnya, dia telah dianugerahkan banyak penghormatan negara selain menjadi ahli panel untuk banyak festival filem terkenal.

Baru-baru ini, dia membintangi siri TV super-hit, ‘Star Trek: Discovery’, dan hit antarabangsa, ‘Crazy Rich Asians’; kedua-duanya memperoleh beberapa pencalonan anugerah. Yeoh terus menjadi bahagian yang aktif dalam industri perfileman dan mempunyai beberapa filem yang akan ditayangkan dalam beberapa bulan akan datang.

  1. Claudia Wells

Wells dilahirkan di Kuala Lumpur, Malaysia, tetapi keluarganya berpindah ke San Francisco ketika dia berumur tujuh minggu. Dia pergi ke Marin Country Day School dan French-American Dwibahasa School.
Bapanya, ahli parasitologi, dan adik perempuannya, Jennifer, masih tinggal di San Francisco, tetapi Wells berpindah ke Los Angeles pada usia 14 tahun, kemudian menamatkan pengajian dari Sekolah Tinggi Beverly Hills. Wells juga mempunyai seorang abang.

Dia mula berlakon dengan penampilan dalam rancangan TV. Apabila dia berumur 15 tahun, dia menjadi seorang Kristian yang dilahirkan semula atas desakan Dean Jones pada set Herbie, the Love Bug.

Wells memainkan Jennifer Parker, teman wanita Marty McFly, dalam filem 1985 Back to the Future. Dia hampir tidak berakhir dalam filem pertama francais yang berjaya.

Menurut Wells, dia telah dilemparkan, tetapi seorang juruterbang yang telah dia lakukan untuk ABC telah diambil, dan dia secara kontrak terpaksa berhenti daripada Back to the Future. Pada masa itu, Eric Stoltz telah menjalani penggambaran selama lima minggu dalam peranan Marty McFly.

Melora Hardin dijadualkan untuk memegang watak Jennifer walaupun dia tidak pernah merakam sebarang adegan. Penerbit menghentikan penggambaran dan menggantikan Stoltz dengan Michael J. Fox. Pada masa itu, juruterbang Wells telah selesai dan dia dilakonkan semula sebagai Jennifer, kini penggambaran bersama Fox, tidak pernah merakam bingkai dengan Stoltz.

Pada tahun yang sama (1985), Wells membintangi bersama Stop the Madness, sebuah video muzik anti-dadah yang ditaja oleh pentadbiran Reagan, yang menampilkan beberapa pemuzik, pelakon dan atlet terkenal.

Pada tahun berikutnya, dia muncul dalam filem TV Babies Having Babies, dan siri jangka pendek Fast Times, adaptasi TV dari filem Fast Times 1982 di Ridgemont High (Wells lakonan Linda Barrett, digambarkan oleh Phoebe Cates dalam filem itu). Mengikuti Fast Times, dia tidak muncul lagi di skrin sehingga filem bebas 1996, Still Waters Burn (dikeluarkan pada DVD 12 Februari 2008).

3. Neelofa

Noor Neelofa Mohd Noor (lahir 10 Februari 1989) ialah seorang pelakon, pengacara televisyen, model komersial dan usahawan Malaysia. Dia menjadi terkenal apabila menyertai pertandingan ratu cantik, Dewi Remaja, memenangi gelaran Dewi Remaja 2009/10 anjuran majalah remaja Malaysia, Remaja.

Beliau menerima pendidikan Sarjana Muda Perdagangan Antarabangsa dan Pemasaran di Kolej Universiti Sunway. Neelofa dinamakan antara ‘Forbes 30 Under 30 Asia’ pada 2017. Di luar kerjaya hiburannya, dia telah terlibat dalam pelbagai usaha perniagaan dan melancarkan Naelofar Hijab.

4. Siti Nurhaliza

Dato’ Sri Hajah Siti Nurhaliza Tarudin lahir 11 Januari 1979 ialah seorang penyanyi, penulis lagu, pelakon dan ahli perniagaan Malaysia dengan lebih daripada 300 anugerah tempatan dan antarabangsa. Dia membuat penampilan sulung selepas dia memenangi pertunjukan pertandingan nyanyian tempatan, “Bintang HMI” pada tahun 1995 ketika dia berusia 16 tahun.

Single sulungnya, Jerat Percintaan, memenangi Anugerah Juara Lagu ke-11 dan dua lagi anugerah untuk Persembahan Terbaik dan Balada Terbaik. Album sulungnya setakat 2005 telah terjual lebih 800,000 unit di Malaysia. Dia telah merakam dan menyanyi dalam pelbagai bahasa, termasuk Malaysia, Minang, Inggeris dan Mandarin.

Sepanjang kerjayanya, Siti telah menerima sejumlah anugerah muzik yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Malaysia dan negara-negara jirannya: 42 Anugerah Industri Muzik, 31 Anugerah Bintang Popular, 28 Anugerah Planet Muzik, 22 Anugerah Juara Lagu, empat Anugerah MTV Asia, tiga Anugerah Muzik Dunia, dua Anugerah Musik Indonesia (Anugerah Muzik Indonesia), dan lima rekod dalam Malaysia Book of Records.

Mempunyai 22 album studio, dia adalah salah seorang artis paling popular di Kepulauan Melayu dan rantau Nusantara – dia telah diundi sebagai Artis Paling Popular Serantau sepuluh kali berturut-turut menewaskan rakan artis lain dari Malaysia, Indonesia, dan Singapura dalam Anugerah Planet Muzik sejak 2001.
Pada masa ini disenaraikan sebagai salah satu artis terkaya, paling berpengaruh, paling memenangi anugerah dan paling banyak dihasilkan di Malaysia. Dia juga merupakan antara artis terlaris Malaysia dengan jualan albumnya telah menyumbang kepada 10 peratus daripada jumlah jualan album Malaysia untuk tahun 2001. Sehingga kini, dia telah menjual lebih daripada 6 juta jualan rekod.

5. Julia Rais

Yang Amat Berbahagia Cik Puan Julia Aishah Binti Abdul Rais, dikenali secara profesional sebagai Julia Rais, (lahir 19 Februari 1971) ialah bekas model dan aktres Malaysia. She is a member of the Bendahara dynasty as the second wife of Abdullah of Pahang, the 6th modern Sultan of Pahang and 16th Yang di-Pertuan Agong of Malaysia.

Julia mempunyai kerjaya yang berjaya, tetapi pendek, di Malaysia sebagai pelakon filem pada awal 1990-an dan terkenal dengan ciri-ciri Eropahnya. Dia memainkan watak utama dalam filem 1990 Isabella dan Mira Edora dan dalam filem 1992 Nadia.

Julia juga pernah berlakon dalam filem Hati Bukan Kristal, Sekolah Memandu, dan Suci Dalam Debu. Dia menerima dua anugerah dan pencalonan untuk Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-9 pada tahun 1991. Dia menamatkan kerjaya lakonannya sejurus selepas berkahwin dengan kerabat diraja Pahang.

Baca Lagi | Ahmad Zahid: Ismail Sabri kekal sebagai calon PM Umno

Baca Lagi | Berapa Harga Anda

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Berapa Harga Anda

Read Next

Adakah Haram Bertindik dalam Islam?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.