The Malaysia Post

Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran

Juara Dunia yang tidak dapat dipertikaikan

Juara dunia lightweight yang tidak dipertikaikan, Devin Haney mengekalkan kejuaraannya dengan bergaya dengan satu lagi keputusan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik menentang pemain Australia George Kambosos di Rod Laver Arena Melbourne hari ini.

Haney telah menewaskan Kambosos melalui keputusan sebulat suara pada bulan Jun untuk menambah tali pinggang WBA, IBF, WBO dan The Ring ke tali pinggang WBC yang telah dipegangnya dan menjadi juara pertama yang tidak dipertikaikan pada berat sejak permulaan era empat tali pinggang.

Pemain Amerika berusia 23 tahun itu menghasilkan satu lagi kelas induk dan menerima markah 119-109, 118-110 dan 118-110 daripada tiga hakim untuk memastikan kemenangan pada hari Ahad. Dia kini telah memenangi semua 29 pertarungannya, termasuk 15 dengan kalah mati.

“Saya masuk ke sana dan tahu dia melihat ke arah jelingan. Kami mahu menunjukkan beberapa lagi alatan dalam senjata saya. Saya rasa tangan kanan memenangi pertarungan malam ini,” kata Haney selepas hanya memberikan Kambosos kekalahan kedua dalam kariernya.

“Dia seorang pejuang. Saya melepaskan topi saya kepada George Kambosos dan semua warga Australia yang keluar.”

Kambosos untuk Menggantung Sarung Tangannya

Kambosos sebelum ini mencadangkan dia akan menggantung sarung tangan jika gagal memenangi perlawanan timbal balik itu, tetapi pemain berusia 29 tahun itu berkata kekalahan terbarunya bukanlah penamat.

“Saya masih nama besar dan besar dalam dunia tinju. Saya harap anda semua tidak lupa Kambosos ‘Ganas’… Saya akan kembali. Masih ada beberapa pergaduhan besar di luar sana untuk saya,” kata Kambosos.

“Dia seorang pejuang yang hebat. Bagi saya, ada keberanian untuk pergi bersamanya lagi. Dia memberi saya pelajaran tinju yang baik pada pusingan pertama. Dia seorang yang licik. Saya memberikan yang terbaik.

“Saya mencuba hati saya. Tetapi lelaki ini akan berada di sana untuk masa yang lama. Saya memberinya cabaran yang hebat. Pertarungan hebat sepanjang 24 pusingan. Dia antara yang terbaik di dunia dalam tinju, bukan hanya bahagian ini.”

Baca lagi | Pelakon terkenal Malaysia
Baca lagi | Adakah Haram Bertindik dalam Islam?

Read Previous

Adakah Haram Bertindik dalam Islam?

Read Next

Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.