The Malaysia Post

PM: Kerajaan juga memberi perhatian khusus kepada masyarakat India

Perhatian Khas Kerajaan

Kerajaan sentiasa memberi perhatian khusus kepada masyarakat India dalam pelbagai aspek termasuk dari segi pendidikan dan ekonomi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, sebagai contoh Bajet 2023 yang dibentangkan di Parlimen pada 7 Oktober lalu turut merangkumi pelbagai inisiatif khusus untuk masyarakat India seperti RM100 juta untuk pembangunan keusahawanan India di bawah Unit Transformasi India Malaysia (Mitra).

“Sebelum ini MITRA berada di bawah Kementerian Perpaduan Negara, tetapi ia telah dipindahkan ke Jabatan Perdana Menteri untuk diletakkan terus di bawah Perdana Menteri. Ini menunjukkan kepentingan pembangunan kaum India di Malaysia.

“Selain itu, peruntukan RM25 juta turut diberikan kepada Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India (SPUMI) di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi,” katanya pada majlis minum petang bersama masyarakat India di kawasan parlimen Bera di Dewan Kompleks Umno Bahagian Bera di sini hari ini.

Menyentuh aspek pendidikan, Ismail Sabri berkata walaupun tidak dinyatakan secara spesifik, peruntukan turut diberikan untuk pembangunan sekolah rendah jenis kebangsaan Tamil, ditambah RM5 juta untuk menjadikannya RM25 juta sebagai peruntukan untuk Universiti AIMST, iaitu sebuah universiti swasta milik MIC yang berpangkalan di Sungai Petani, Kedah.

Kerajaan

Kerajaan, Ismail Sabri berkata, telah melaksanakan pelbagai sesi latihan peningkatan kemahiran dan kemahiran semula yang telah memanfaatkan 42,544 pelatih India setakat Ogos dengan kos hampir RM77 juta.

“Bagi penempatan pekerjaan pula, seramai 68,996 orang masyarakat India telah dibantu setakat September dalam pelbagai bidang kemahiran dan industri,” katanya.

Walaupun terdapat peruntukan khusus untuk masyarakat India, Ismail Sabri menegaskan kerajaan tidak pernah meminggirkan masyarakat lain, dengan pelbagai sumbangan diberikan kepada semua yang layak kerana bertujuan untuk meringankan beban kewangan rakyat khususnya dalam kategori B40.

Sebagai contoh, beliau merujuk kepada bantuan awal persekolahan dinaikkan daripada RM100 kepada RM150 untuk semua murid mulai tahun depan serta bantuan one-off sebanyak RM2,500 untuk isi rumah yang mempunyai lima atau lebih anak, mengatakan ini tidak pernah dilakukan oleh pihak sekolah. kerajaan terdahulu.

Baca lagi | Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran
Baca lagi | Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

Read Next

10 Permulaan Malaysia untuk Ditonton

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.