The Malaysia Post

10 Permulaan Malaysia untuk Ditonton

Inovasi

Mempamerkan inovasi untuk kebaikan masyarakat dan terus bertahan dalam dunia yang mementingkan perniagaan, ramai anak muda Malaysia terus bersinar dan bangkit sebagai usahawan dengan membuat pentas mereka sendiri sebagai orang yang bijak berniaga.

Bermula daripada pembangun sehinggalah semua perniagaan yang menguji dan menambah baik bidang serta aspek perkhidmatan sosial dan profesional, berikut ialah beberapa syarikat pemula untuk memerhatikan yang melakukan kebaikan dalam dunia mereka.

  1. WOBB Malaysia

Menawarkan bantuan yang sangat diingini dan diperlukan dalam mencari pekerjaan untuk anak muda Malaysia dan mereka yang masih mencari lebih banyak peluang, WOBB Malaysia membawa kedua-dua majikan yang berpotensi dan pekerja yang bersemangat untuk membantu dalam proses mencari pekerjaan yang merugikan dan pergi lebih jauh dengan pandangan yang menggalakkan tentang industri yang disasarkan.

Dengan ramai pakar dan pekerja berpengalaman yang menyampaikan nasihat dan pemerhatian dalam bidang masing-masing serta pengalaman dan petua untuk mengendalikan kehidupan kerja yang betul, portal pekerjaan ini mendapat momentum di kalangan generasi muda yang lebih celik internet untuk pengenalan yang lebih mudah ke langkah dewasa seterusnya.

  1. Foodmatters

Salah satu perkhidmatan katering penghantaran makanan berasaskan langganan yang terawal di Malaysia, Foodmatters telah berkembang berkat ramai orang mengikuti gaya hidup makanan sihat dan kemudahan hidangan sedia untuk dimakan melalui penghantaran. Menghidangkan pelbagai jenis makanan Asia, Barat dan fusion pada harga berpatutan untuk makan tengah hari setiap hari setiap bulan, syarikat itu pakar dalam pemakanan; memastikan pengiraan kalori dan hidangan diet seimbang sedia untuk pekerja pejabat yang sibuk.

Secara berterusan menjadikan hidangan lebih mudah dan sihat sambil kekal lazat dan berbeza setiap hari, Foodmatters telah meluaskan perkhidmatan mereka ke seluruh Malaysia dan Singapura, dan telah mempelbagaikan menu mereka yang sudah sarat untuk memasukkan keutamaan vegetarian dan pescatarian.

  1. iflix

Mengisi kekosongan Netflix di rantau Asia, iflix telah memperoleh lebih daripada lima juta pangkalan pelanggan yang kuat dengan lebih 150 perkongsian dengan pencipta kandungan dan studio.

Menyediakan kandungan hiburan yang berkualiti daripada rancangan televisyen dan filem terkemuka Amerika kepada program terbitan tempatan dan kandungan Asia antarabangsa seperti drama Korea, perkhidmatan video atas permintaan ini telah berjaya meluaskan penonton mereka kepada orang yang menginginkan lebih daripada kandungan Barat terutamanya, dan memenuhi keperluan. kepada ramai penutur bukan bahasa Inggeris di hemisfera Asia Tenggara.

  1. Fave Group Malaysia

Sebuah permulaan kecergasan yang sebelum ini dikenali sebagai KFit, Fave Group kini merangkumi lebih daripada sekadar tawaran kecergasan untuk melengkapkan jenama gaya hidup dalam fesyen e-dagang.

Menawarkan tawaran dan diskaun untuk gim, restoran, spa, dan perkhidmatan tertentu, Fave Group model selepas pemerolehan Groupon Malaysia dan berfungsi dalam menghubungkan perkhidmatan dalam talian dan luar talian; semua melalui apl yang menawarkan kod bersempena dengan perniagaan tempatan untuk semua keperluan gaya hidup anda. Dengan perkongsian yang merangkumi semua jenis industri kesihatan dan kesejahteraan, Fave terus menang melalui perkhidmatan berasaskan tawar-menawar yang membantu.

  1. TheLorry.com

Pakar logistik ini sedang dalam perjalanan ke arah pengembangan wilayah, melayani rakyat Malaysia di seluruh negara yang memerlukan bantuan untuk bergerak dan mengangkut. Bermula dari pergerakan isi rumah ke komersil, permulaan inovatif ini juga menyediakan pilihan tambahan untuk mendapatkan bantuan tenaga kerja sekiranya pelanggan memerlukannya melalui aplikasi dinamik mereka di mana pelanggan boleh menyemak imbas julat harga dan perkhidmatan mengikut keperluan mereka.

Pergerakan mereka berkembang daripada perniagaan-ke-pelanggan kepada perniagaan-ke-perniagaan telah meningkatkan populariti mereka dan membantu ketekalan syarikat mereka, memacu perniagaan ke masa depan yang cerah.

  1. 123RF Malaysia

Kebanggaan dan kegembiraan Malaysia terhadap perpustakaan foto stok bebas royalti, 123RF telah membuktikan dirinya sebagai antara lima perpustakaan media digital percuma terbesar di dunia.

Mata kemenangan mereka dikreditkan kepada usaha mereka dalam memperkukuh ekosistem kreatif melalui bantuan mereka dalam menampilkan banyak aset kreatif yang terdiri daripada imej kepada fon dan himpunan grafik. 123RF telah menarik minat ramai orang dengan matlamat mereka untuk membantu jenama dalam menceritakan kisah melalui imej dan meletakkan teknologi serta reka bentuk dalam tumpuan sepenuhnya, memacu pertumbuhan mereka ke peringkat seluruh dunia.

  1. Teach for Malaysia

Perusahaan sosial bebas ini layak menerima semua gelombang sokongan yang dijananya di seluruh Malaysia atas usahanya dalam memajukan pendidikan di seluruh negara. Melihat dan memerangi jurang yang membimbangkan ketidaksamaan standard pengajaran, Teach for Malaysia bertujuan untuk menyamakan dan meningkatkan taraf persekolahan di kawasan bandar dan luar bandar melalui pengambilan dan penyebaran pendidik yang bersemangat dan bakal pemimpin masa depan.

Kluster alumni dan pemasa sepenuh mereka yang semakin meningkat terus membawa hak pendidikan yang baik kepada lebih ramai kanak-kanak, dan matlamat persekitaran yang stabil dan sama rata untuk persekolahan kekal sebagai visi yang boleh difahami.

  1. Grab

Sebelum ini dikenali sebagai MyTeksi, Grab telah beralih daripada prototaipnya kepada perkhidmatan pengangkutan dan logistik Asia Tenggara yang utama menyaingi perniagaan Uber di seluruh dunia. Apa yang membezakan perkhidmatan berasaskan aplikasi pengangkutan ini ialah inisiatif mereka untuk bekerjasama dan bekerjasama dengan pemandu teksi sedia ada di bandar ini serta menawarkan harga berpatutan untuk setiap kelas penumpang.

Percubaan untuk meningkatkan kebolehpercayaan pengangkutan awam melalui komuniti untuk komuniti dan meningkatkan kebimbangan keselamatan untuk pelanggan wanita tetap menjadi perhatian tertinggi untuk perkhidmatan menaiki kongsi ini, dan pembukaan mereka untuk pemandu sambilan dan kakitangan pengurusan telah membantu ekonomi. daripada negara-negara yang mengambil bahagian.

  1. myBurgerLab

Walaupun reputasinya sebagai kedai burger telah memulakan trend kedai burger moden di seluruh Malaysia, orang di sebalik syarikat permulaan bandar ini telah secara aktif menceburkan diri dalam meningkatkan industri perkhidmatan makanan. Melalui percubaan dan kesilapan kaedah baharu dalam pengiklanan, pesanan pelanggan, dan interaksi serta menggalakkan industri penyumberan luar melalui usaha sama, otak di sebalik myBurgerLab telah benar-benar menolak sempadan perniagaan permulaan yang mudah.

Keghairahan mereka yang tidak berkesudahan untuk memenuhi aliran kerja dan cabaran operasi telah membantu membangunkan kumpulan bakat tempatan dalam keusahawanan dan etika industri perkhidmatan, dan testimoni pengalaman mereka terus membantu ramai yang ingin menjalankan perniagaan f&b atau sosial mereka sendiri.

  1. 100% Project

Pengurus crowdfunding yang inovatif ini berusaha untuk memberi perkhidmatan kepada bilik darjah Malaysia yang memerlukan penambahbaikan melalui idea dan projek guru yang berdedikasi dengan rancangan untuk meningkatkan keberkesanan pembelajaran bilik darjah dan usaha jangkauan.

Bertujuan untuk menyokong pelajar dengan impak kolektif daripada kerjasama organisasi yang murah hati, organisasi kerajaan dan orang ramai, 100% Projek berfungsi untuk meletakkan tanggungjawab pendidikan ke tangan orang yang bersedia untuk meneruskan usaha untuk mencapai standard pendidikan yang lebih tinggi kepada generasi akan datang Malaysia di dalam bilik darjah mereka sendiri.

Baca Lagi | Haney melakar kemenangan sebulat suara dalam perlawanan timbal balik Kambosos untuk mengekalkan gelaran

Baca Lagi | Xi memuji kebangkitan China, menuntut perpaduan di Kongres

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM: Kerajaan juga memberi perhatian khusus kepada masyarakat India

Read Next

5 Youtuber/Influencer Terkenal Terbaik di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.